En indisk oas i Penang

Sara W-A berättar om Teluk bahang som är ett litet typiskt samhälle på Malaysias västkust. Det är lite skitigt, ganska hektiskt, lite fult och luktar fisk. Men det är en charmig tillflyktsort i Penang för de som inte orkar med det Bangkokliknande Georgetown eller den lilla industristaden Buttersworth. Dessutom är man ofta där som, vilket de flesta äventyrslystna resenärer föredrar, ensam västerlänning.

Den största upplevelsen i den lilla fiskestaden är Rama, den stolta ägaren av Rama’s Guesthouse. Då vi blev avsläppta av lokalbussen mitt i den lilla staden visste vi inte vart vi skulle ta vägen och lokalbefolkningen informerade oss om att det minsann inte fanns något hostel i staden. Lite modfällda och med 26 timmars resande i bagaget började vi med vad som kändes som en hopplös jakt efter någonstans att bo. Men efter bara några minuters promenad fick vi syn på en röd, övervuxen skylt som stolt deklarerade att här ligger Rama’s Guesthouse. 
 

När vi stod där och tvekade om vi skulle våga oss in kom det plötsligt ut en liten indisk man med enormt buskig mustasch från huset och frågade ropande och med yviga gester: ”Do you need a room?”. Han lät som Apu i Simpsons. Vi medgav att vi behövde ett rum, och när det visade sig att han bara vill ha 20 ringgit per natt (ungefär 40 svenska kronor) accepterade vi gärna. Vi checkade in och då vi undrar om han vill se ett pass deklarerade han ”I don’t need passports. I don’t believe in that.”.
   

De tre rummen ligger ovanför Ramas och hans frus lilla kryp in på nedre våningen. De är små och enkla, vitmålade och golvplankorna knarrar under fötterna. Men rummen har alla bekvämligheter man kan behöva och är därtill rena och billiga. Dusch och toalett som ligger på våningen under delar man med Rama och hans familj. Det finns en samling med gamla böcker från hela världen som resenärer lämnat efter sig och Rama lånar gärna ut allting som man kan behöva, från kartor till paraplyer.
  
I själva byn finns det inte så många sevärdheter, men en som kan rekommenderas är Apstranden, eller Monkey Beach, två timmars promenad därifrån. En ganska stor strand där Makaker härjar fritt. Håll koll på grejerna, de är tjuvaktiga krabater.


   
Om man inte känner sig upplagd för långa promenader så kan man säga att Rama är underhållning nog. Han bjuder gärna på whiskey och rom om kvällarna samtidigt som han berättar historier från sitt guesthouse. Om man ber honom drar han gärna fram sin besöksbok, där alla gäster sedan 1979 har skrivit en liten hälsning. Det är en gedigen lunta böcker som man kan tillbringa timmar att titta igenom, särskilt som Rama har tagit kort på alla sina gäster och klistrat in det bredvid hälsningarna.
 
För att komma till denna lilla indiska oas tar man bussen till Teluk Bahang från köpcentrat Komtar mitt i Georgetown. Resan kostar i skrivande stund 2.60 Ringgit (Ungefär fem kronor) och tar runt en timme, men planera in lite säkerhetsmarginal om ni har en tid att passa då ungefär var tredje buss går sönder någonstans under resan.

1 kommentar påEn indisk oas i Penang

  1. Anders Ekstrom

    Hej Sara.
    Det ar just sadana har stallen man langtar till.Ska ta mej dit nar jag kommer till Butterworth nasta vecka. Om du har tfn till guesthouset vore det bra om du publicerade det oxo.
    Gott Nytt Ar

Svara till