Georgetown – för den hungrige

Blanda ner lite malaysisk, indisk, kinesisk och thailändsk kultur i en stor gryta och toppa med en nypa brittisk kultur – ut får du Georgetown, på Malaysias norra västkust. Staden är inte långt ifrån fastlandet men fortfarande på ett tillräckligt avstånd för att inge ett lugn och lättare luft att andas. Matälskare vallfärdar hit från hela världen för att prova det kända gatuköket.

Längs med Lebuh Farquhar skiftar fasaderna mellan bländande vita hus från kolonialtiden (se Eastern & Oriental Hotel där bland andra Ruyard Kipling ska ha bott) till äldre tempel, hotellkomplex i höghusform och enstaka statyer. Trots den stekande förmiddagssolen känns staden som en sovande spökstad. Det enda som rör sig är bilarna. De gamla cykeltaxichaufförerna vilar sig i skuggan invid nationalmuseet.

Nere vid hamnen ligger ett par stora byggen, institutioner och hallar. Det är först när vi träder in i Little India som folklivet verkligen gör sig påtagligt. De gamla kulturhusen är små och charmiga. På bottenvåningen säljs färgglada saris, blommor och hinduistiska minitempel i guld. En högtalare skallrar ut glad Bollywoodmusik mot gatan. I gathörnen äts det frukost i form av ris och curry och än så länge har vi inte skymtat någon annan turist.

Tempel, moskéer och kyrkor om vartannat. Längs med Lebuh Chulia övergår de indiska färgglada butikerna långsamt till kinesiska restauranter. Här dyker flera hostels och guesthouses upp och erbjuder barer för turisterna. Om reselitteraturen tagit slut finns här ett antal intressanta bokhandlare med begagnade böcker på flera olika språk, även svenska.
 
Hotellet Hutton Lodge dyker upp som en liten oas på gatan med samma namn (Jalan Hutton). Det finns ett stort antal rymliga rum med fönster, luftkonditionering, och privata eller delade toaletter och duschar som är rena och välfungerande. Kostnaden ligger mellan 20 och 90 RM per natt (=45-215 SEK). Frukost ingår i priset och består av juice, vitt toastbröd med smör och marmelad, därtill morotskaka och kaffe eller te.
 
Personalen är hjälpsam och atmosfären är lugn och lågmäld. För den som söker en mer högljudd tillvaro med festmöjligheter är det inte långt till alla barer och uteserveringar på Jalan Penang som vaknar till liv i samband med solens undergång. Då gör sig också de övriga européerna i staden mer synliga. Längst ned på Jalan Penang hittar du klubbarna som inte tillhör några nödvändiga sevärdheter. Sexiest dance-tävlingar till kommersiella hits. 

Penang är matälskarens paradis och Georgetown dess huvudstad. Att äta blir en sport. Överallt finns smårestauranter med olika specialiteter. Georgetown har en unik kulturell blandning av indier, kineser, malayer, som gjort staden berömd. Det kan inte upplevas bättre än via magen. Om du trots allt småätande under dagen fortfarande är sugen på att prova något är nattmarknaden ett måste. Här hittar du folklivet som under dagen hållit sig undangömt.
 
För den experimentellt lagde blir den penangska traditionella cendol ett måste. En svalkande dessert bestående av is, kokosmjölk, gröna nudlar, palmsirap och kidneybönor. En skrämmande kombination som inte är allt så illa som det låter. Den lilla intetsägande gränden där Jalan Penang möter Lebuh Keng Kwee ska vara landsberömd för att ha grundat cendol, berättar en affärskvinna från Kuala Lumpur vars taxi står och väntar ett par meter bort. Hon är på väg till Kuala Lumpur men var tvungen att göra ett stopp på vägen.

Om shoppinglusten gör sig påmind och utbudet av marknadsprylar, skjortor och mobilfodral inte är din femma, kanske Gurney Drive Plaza faller i smaken. En busstur för 1,40 RM lotsar dig till det oändliga shoppingcentret. Shopping verkar vara lika vanligt för det malaysiska nattlivet som öl för det svenska. Om det har med det muslimska avståndstagandet från alkohol att göra eller ej återstår att överlägga.

Men här finns allt att köpa. Det du inte har och kanske inte behöver kan du hur som helst köpa här. Märkeskedjor som Zara, Vero Moda, Birkenstock, Topshop, med flera omger sig av mindre asiatiska designmärken. På shoppingscentrets källarplan finns olika restauranter, godisstånd och supermarkets. För annan form av konsumtion finns gym och bio högst upp i skyskrapan. Passa på att se en engelskspråkig 3D-film i riktigt 3D-format för ynka 15 RM (motsvarar cirka 33 SEK). Garanterat turistfritt.

I det muslimska alltiallo-varuhuset Mydins Wholesale Emporium på Jalan Penang finns en mycket rolig blandning av fake-parfymer, femtio sorters tandkräm, billiga pennor, skissblock, hudkräm, pärlor, smycken, berlocker och material att göra egna smycken, malaysiska rökförbudsskyltar, you name it.
 
Efter en hel dags spatserande kan det vara mycket värt att unna sig en fotmassage för knappa femtiolappen. På Jalan Penang ungefär mittemot Mydins varuhus hittar du en ringlig smal trappa som för tankarna till London. Den leder upp till ett av Malaysias alla klassiska Foot Reflexology Centres. När vi med kittlande impuls träder in i lokalen möts vi av en surrande fläkt, ett tomt väntrum och en sovande äldre herre. Vi harklar oss för att signalera vår närvaro och den äldre kinesiske herren välkomnar oss genast med ett leende och kallar dit två spinkiga karlar som enligt fotreflexologins alla konster försätter oss i trans.


 
Praktiskt om Georgetown
AirAsia erbjuder lågprisflyg runtom i Asien och har dessutom blivit utnämnd till världens bästa lågprislinje. Flyg från Kuala Lumpur till Penangs flygplats (14 kilometer från Georgetown) kostar beroende på tidpunkt för bokning från 100 kronor och uppåt. Bussar går regelbundet mellan Kuala Lumpur och Butterworth (cirka sju timmars färd). Från Butterworth går färjor varje kvart och kostar ungefär tio kronor. Runt nästan hela ön Penang går billiga busslinjer med luftkonditionering.

Tänk på att Malaysias regnperiod pågår mellan november och februari.

6 kommentarer på Georgetown – för den hungrige

 1. Stefan

  apropa det tar det 7timmar med buss fran KL? star ju 4 och en halv pa transnasionals hemsida..

 2. ingrid

  härlig beskrivning! åker til lmalaysia i veckan som kommer. om man är budgetresenär – vad ligger dagskassan på ungefär? hälsningar!

 3. Agnes Lindström Bolmgren

  Tack så mycket!

  Till Stefan – Ja, vi förväntade oss också något i den tidsramen, men försök res med gott om tidsförhållning eftersom det inte sällan är väldiga förseningar eller köer!

  Till Ingrid – det är billigare än Kuala Lumpur men dyrare än Thailand – om det nu är någon bra måttstock?

  Men bortsett från hotellkostnad så kostar mat 10 kronor och uppåt. Bussresa kostar också under tiokronan.

  Trevliga resor!

  MvH
  Agnes

Svara till