Guide – att resa i Malaysia

Vi har sedan tidigare en artikel om att resa runt i Thailand. Nu har Sara W-A skrivit en guide om hur man tar sig runt i populära grannlandet Malaysia.

Att resa till/från Malaysia

Det finns många alternativ om man vill ta sig till Malaysia. Oändligt många resebyråer i Thailand erbjuder bussresor nästan var som helst på Malackahalvön. Dessutom finns det flygplatser i nästan alla större Malaysiska städer.
 
Man behöver inget visum om man skall stanna mindre än 90 dagar, dock är det krav på att alla besökares pass skall vara giltigt sex månader efter inresa. Om man överskrider den tillåtna vistelsetiden kan man bli dömd till böter. Skall man stanna längre än 90 dagar eller planerar att arbeta i Malaysia rekommenderas ett besök på en malaysisk ambassad innan du åker in i landet.

Varning: Det är vanligt att researrangörerna försöker lura resande från Thailand på pengar för visum, så se upp! Det är gratis att komma in i Malaysia.

Att resa i landet

Buss
Att resa med buss är ett bra och billigt alternativ. I de flesta städer finns det resebyråer som har dagliga avgångar till de större resemålen på Malackahalvön. Bussarna håller god standard och nattbussar är ett bra alternativ. Dock finns det inga toaletter på bussarna och de flesta chaufförer stannar bara till om de blir tillsagda.

Tåg
Om man har tröttnat på långa bussresor kan man ta tåget. Tågen är moderna, fräscha och erbjuder bra service. De flesta har en eller två tågvärdar som hjälper en tillrätta och ser till att man kommer av på rätt station. Dessvärre finns det bara två tåglinjer, den ena går mellan Singapore via Buttersworth och in i Thailand, medan den andra går från Gemas och går upp mot det nordöstra hörnet nära Kota Bharu.

Flyg
Många av de större städerna har flygplatser, och det är lätt att boka via Internet eller direkt på flygplatsen. De två största flygbolagen är Malaysia Airlines, som är lite dyrare men erbjuder lite bättre service än Asia Airlines

Lokala resor

Taxi
Liksom i Thailand är det billigt att åka taxi i Malaysia. Trots att de flesta taxibilar har taxameter så är det ett fast pris som gäller. Om de pris som chauffören erbjuder verkar lite för högt, gå till en annan taxi. På de flesta busstationer och flygplatser finns de en speciell information där man kan köpa taxibiljetter

Buss
Lokalbussarna i Malaysia är oftast rena men saknar luftkonditionering. Vid de flesta större busstationer finns det informatörer anställda av bussbolagen som du kan fråga om hjälp när du inte hittar rätt linje. Betalar gör man i de flesta fall framme hos föraren – ha växel redo.

Om du har en tid att passa så beräkna rejält med säkerhetsmarginal då bussarna i de mindre städerna oftast går sönder längst vägen.

Boende

Boendet i Malaysia håller precis som i resten av Asien en ganska ojämn standard, men det finns gott om ställen att välja mellan. För de billigaste rummen i storstäderna så vänd er till ”chinatown”.

5 kommentarer på Guide – att resa i Malaysia

 1. Sara

  Tack! Det var en bra fakta artikel, och det har varit svart att fa serios fakta om landet. Det finns sa mkt info om Thailand men sa lite om Malaysia.

 2. Cosmic Spirit

  Tack for lankarna till tag och buss! De kommer till stor nytta for min del som forsta gangs besokare i Malaysia.

  En mycket informativ artikel for ovrigt 😉

 3. Monica

  Tack för bra och tydlig info. Hoppas priserna inte stigit allt för mycket i jämförelse från 2006 när artikeln skrevs till 2010, nu när jag ska dit 🙂

Svara till