Kuala Lumpur – bland lyx, matstånd och sopor

Kuala LumpurLuktsinnet överrumplas av oändligt många dofter. Luften är varm och fuktig. Vädret bjuder på dramatiska föreställningar – åska, ösregn och strålande uttorkande sol. Att vara i Kuala Lumpur, ger känslan av att vara högt upp bland molnen. Agnes guidar till den malaysiska huvudstaden.

Som Malaysias huvudstad visar Kuala Lumpur upp ett stolt ansikte med pampiga hus, gigantiska moskéer och tjusiga butiker. Samtidigt finns hela tiden det fattiga och råa närvarande någonstans i bakgrunden.
 
Det är bland de ruffigare, skitiga husen som emellanåt gränsar till skjul som man hittar den bästa kokkonsten. Trots hettan och det spartanska köket bjuds hela tiden färska smakrika råvaror. Till och med affärsmännen i kostym smiter runt hörnet till det egna favoritståndet. Här samsas man om bord och sittplatser i skuggan och efteråt finns en liten kran att tvätta händerna med.
 

Av någon anledning förekommer det inte många turister. Antagligen beroende på frånvaron av meny och innehållsförteckning. Här ställer du dig i kön med din tallrik ris, därefter får du fylla tallriken med vad som faller ögat i smaken och sist avgör innehavaren ett motsvarande pris. Mitt favoritstånd som bara har öppet över lunch, håller till i hörnan Jln Mesui/Lg Cyclon. Precis som i de flesta indiska kvarter är Kuala Lumpurs Little India också en färgklick med låga småhus och skrälliga indiska toner. Resten av staden präglas av höghusens glans och tävlan om vem som spetsar himlen först.
 
Där Chinatown tar över startar också den berömda Petaling Market. En oändlig marknadsgata fylld med Chanel kopior, Paul Smith t-shirts, Adidas skor, mat- och fruktstånd, hönor, klockor och DVD-filmer.
 
Efter en timma orkar man inte tacka nej mer till alla de som sliter i en för att visa deras DVD-utbud eller massagepriser. Då är det värt att ta sig vidare till Kuala Lumpur Bird Park eller ta den futuristiska ovanjordiska tunnelbanan till Titiwangsa och hyra en paddelbåt vid Lake Titiwangsa. Här kan man trots den kvalmiga hettan få en nypa frisk luft. I närheten befinner sig Kuala Lumpurs moderna museum som kan vara värt ett besök även om de prisvärda glassdrinkarna och pannkakorna i caféet nästan var mer uppseendeväckande än konstutbudet.

Nattliv i Kuala Lumpur är lite mer västerländskt än i övriga Malaysia men alkohol är fortfarande dyrvara och klubblivet mycket turistiskt. Alkoholen är visserligen billigare än i Sverige men skattad enligt muslimsk tradition. Trots det finns ett fåtal barer som är mer spännande än English Pub-barer fyllda med australiensare. Stan håller sig ändå vaken långt in på småtimmarna, gatorna fyllda med tédrickande gubbar och rykande matstånd.
 
På den arty baren Palette hittar man det malaysiska svaret på södermalmskidsen. Den kreativa inredningen för tankarna till Berlin. I taket hänger en uppochnedvänd gunghäst, olika prylar, tavlor, färgglada lampor och blandad street art, klientelet är de yngre trendiga bohemerna.
 

Precis intill hittar du för ett bra pris och perfekt boende mitt i smeten det hemtrevliga Rainforest Hostel. Mitt bland höghus dyker denna röda lilla växttäckta byggnad upp och erbjuder en mängd olika fräscha rum, alla utrustade med luftkonditionering och TV. Även de delade toaletterna är rena och rymliga.
 
På den gemensamma balkongen dricks det medköpt Tiger öl och socialiseras med de andra hotellgästerna. Australiensare, malajer, svenskar, amerikaner, kenyaner – you name it. Fram till elva serveras frukost i form av vitt toastbröd med smör eller marmelad. För ett nyttigare alternativ finns havregryn med mjölk och papaya. Té eller pulverkaffe. Det kan vara värt att boka i förväg då hotellet blir flitigt besökt av människor från hela världen.
 
Det flesta som tänker på Kuala Lumpur associerar allra först till stadens klassiska skyline med de två tvillingtornen som fram till år 2000 gällde som världens högsta byggnad. Är man verkligen sugen på att besöka toppen bör man gå upp tidigt och ställa sig i den kön där dagens entrékort delas ut. Har man inte den orken är det inte helt fel att ta en titt på de gigantiska pelarna underifrån. Byggnadernas insida hyser samma oändlighet men i shoppingform. Trots kartor är det inte helt svårt att gå vilse bland restauranger, affärskedjor, märkeskläder, parfymerier och apotek.

Befinner man sig redan i området kring tornen är det värt ett besök till den perfektionistiskt rena parken som ligger bakom. Kuala Lumpurs motsvarighet till Central Park. En frizon från avgaser och trafikljud. Se bara upp för parkvakterna som till exempel tillåter fotbad i barnpoolen. Här får du för övrigt den perfekta vykortsbilden av tvillingtornen.
 
För den som letar efter något som närmar sig den södermalmska bohemska nyrika klicken, second-hand-shopping och lite fantasifullt inredda butiker är det värt att ta tåget eller en taxi till Bangsar och området Telawi. Kuala Lumpurs svar på Stockholms Södermalm, Berlins Prenzlauer Berg eller New Yorks Brooklyn.
 

Kolla in den charmigt inredda butiken Blueberry 8, med snygga speciellt designade kläder, många söta klänningar och trevlig personal.
 
I övrigt erbjuder Kuala Lumpur extremshopping när det kommer till elektronik och shoppingmalls. I området kring Bukit Bintang finns stora teknikmalls, dyra märkesklädsmalls och allt-i-allo-malls (se Sungei Wang Plaza). Det verkar som att en fredagskväll enligt malaysisk kultur hellre tillbringas i shoppingcentrumet än i någon bar. Alla går ut och möts för att titta på prylar.

Var den första som kommenterar

Svara till