Kuala Lumpur för den som inte vill vara i Kuala Lumpur

Erik berättar om vad man gör i Kuala Lumpur när man väntar på visum till ett annat land och egentligen inte vill vara i Malaysia.

Jag skulle tillbringa en vecka i Kuala Lumpur. Det var så lång tid det tog att fixa visumet till Indonesien. Vi var åtta stycken på hotellet av olika nationaliteter som sökte visum samma vecka. Ingen av oss visste något om Kuala Lumpur.

Tre arbetsdagar skulle det ta, och det låter ju ganska lite, men det blir vanligtvis runt en vecka, om man inte lyckas lämna in alla handlingar på en måndag. Om man lämnar in passet på tisdagen, behandlas ärendet onsdag till fredag, och man får tillbaka passet pa måndagen. Dessutom kan man nästan räkna med en dag extra för det är mycket lätt att man glömt eller missförstått någon av de tusen saker man måste fixa när man är på ambassaden första gangen, vilket man får ordna till nästa dag om man inte är jättesnabb.

Därmed har man ett tag i Kuala Lumpur. Efter två dagar satt vi pa hotellet och suckade over att Kuala Lumpur kunde vara världens tråkigaste backpackerstad. Har man mycket pengar att sätta sprätt på är det inga problem att fördriva tid, men det finns inte så mycket för oss budgetnarkomaner. Att ta en utekväll på en klubb var uteslutet. Spriten var skitdyr. Att gå och träna kostade 120 kr. Maten var också mycket dyr jamfort med de länder jag precis åkt genom, vilket tar glädjen ur rätt mycket. Hur kul är det att betala 200 kr om dagen för mat när man för tre dagar sen bara behövde betala 50 kr?

Så vad skall man inte missa i Kuala Lumpur? Jag hade varit i storstäder på resan tidigare. Har man inte svängt förbi Singapore, Bangkok, Peking eller någon annan storstad har man flera dagar underbar shopping framför sig. Har man däremot gjort shoppingbiten i Hongkong och man känner igen alla glasögonmodeller och märker att tröjorna har samma sorts skavanker som sist, inser man att det inte finns så mycket mer.

Jag hade redan gjort min shopping och blivit en mästerprutare och skickat hem mina DVD-serier och prylfynd i stora lådor. Jag kände således att jag spenderat mina shoppingpengar och fick hålla igen bäst jag kunde. Om du inte gjort någon shopping på resan när du anländer till Kuala Lumpur, har du verkligen kommit rätt! Chinatown ar utmärkt för kopior och andra billiga sakar. För dig som är lite mer posh, finns tusen kvadratkilometer av riktiga märkesaffarer runt Golden triangle. Dessutom verkar Malaysia ha riktigt bra priser när det gäller att skicka hem paket!

Vad finns då för oss som bara sitter fast i väntan pa visum? Det finns två torn man kan åka upp i. Det ena, Menara Tower, ar roligt. Det andra, Petronas Twin Tower, är mest gratis, kort sagt. Petronas är mycket fint utifrån på kvällen också! Times Square Mall har ett nöjesfält inomhus och inhyser en jättebiograf där man kan se på 3D-film. Det klarade jag av på två ganska ineffektiva dagar. Sen då? Vad skall man göra?

Dags att lämna staden! Det slutade med att jag åkte till ett område som heter Cameron Highlands. Det ligger 6-7 timmar nordost om KL. Där odlas te på mäktiga kullar där det inte växer regnskog. Det var räddningen för oss. Lite kyligare och trevligare och bra mycket mer action än i huvudstaden. Man kan gå på promenader i djungeln och bestiga de berg som finns överallt, eller haka på de turer som anordnas.

Jättekul! Det är bara att gå ut från hotellet och gå in i skogen. Äventyr överallt! När man är nöjd eller när visumet skall vara klart åker man tillbaka. Jag skulle åkt dit direkt efter att jag lämnat in passet och handlingarna om jag visste vad som väntade.

5 kommentarer på Kuala Lumpur för den som inte vill vara i Kuala Lumpur

 1. Jörgen Frohm

  Synd att man inte hade läst din artikel innan man var i KL. ;o) Men jag håller helt klart med dig KL är ingen stad för budgetresenärer. :o(

 2. RM

  låter konstigt.. jag tyckte inte det var speciellt svårt att hitta billiga och bra alternativ i KL. Kunde käka mig mätt för 10-20kr per måltid. Och la man 50kr fick man en lyxig middag på en fin restaurang…

 3. Linda

  Håller med övriga faktiskt… Efter att först ha rest omkring i Thailand, Indonesien och Singapore var både jag och pojkvännen positivt överraskade över hur lätt det var att hitta billig, och bra, mat. Särskilt de indiska restaurangerna hade massor av gott, billigt och mättande för som mest RM4,50 och t.o.m. i KLCC hittade vi billig mat (det var också det enda stället under hela vår resa vi fick användning av de där ISIC-korten vi blivit tvugna att köpa, 5% rabatt :P). Med redan uppfylld shoppingkvot, upplevde vi även att bio var ett billigt och roligt nöje i KL, vilket också gav rabatt om man var student.

 4. Dominic Chennaya

  Det gäller bara att hitta dem bästa ställena, när man varit där ett par ggr så går det bra!

Svara till