Malaysia – paradisstränder och orangutanger

I många asiatiska länder kan man finna vackra stränder och ett ganska spännande djurliv men i Malaysia kan du kombinera sol och bad på vykortsstränder med ett djurliv i absolut världsklass. Här berättar Stefan om vad som korsade hans väg under semestern.

Salamat Datang, visit Malaysia 2007, står det på ett stort plakat på terminalbyggnaden när vår splitter nya Airbus A320 drar upp en rejäl vattenvirvel på den regntyngda landningsbanan. Jag har kommit till Kota Bahru, den största staden på Malaysias östkust. Jag glider vidare med taxi till Kuala Besut för att sedan fortsätta med båt den sista vägen. Jag är på väg till Perhentian Island, en ö som lovordats utav många och förväntningarna är stora på den här ön som många beskriver som ett paradis. Vi lämnar regnet bakom oss och styr mot Perhentian Island Besar, storön eller grisön som den ibland kallas. Vattnet är så där härligt turkost och kristallklart precis som jag hade förväntat mig.
 
Jag checkar in på Tuna Bay resort och finner mig snabbt tillrätta i min bungalow efter att ha avnjutit ett glas gratis juice i receptionen. Det tar inte lång tid innan man kommer in i beachlivet där de snygga solstolarna utanför resorten utgör basen för ett par dagars stillsamt strandliv. Stranden utanför Tuna Bay är formad som en halvmåne och är härligt vit med ett vatten som stillsamt smeker sig in mot land. Sikten är glasklar och Perhentian Island lämpar sig bra för dykning och skapligt för snorkling.

Vad jag dock inte kan förstå är varför Malaysierna bygger en gigantisk pir i mitten på stranden. Den förstör helt klart lite av strandens skönhet. Men det finns bättre stränder på Besar. Jag går söderut förbi Abduls chalet tills jag ser stigen som leder till Teluk Dalam. 100 meter bortom den ligger en fantastisk vik. Här syns inte en människa till och jag stannar kvar hela dagen och bara njuter av solen och vattnet på denna fantastiska strand. Men efter att ha läst ut en pocketbok, ätit New Zealand T-Bone steak nästan varje kväll, och bränt min annars så bleka kropp är det tid för att åka till nästa ställe. Perhentian Island är helt klart bra men jag vill inte riktigt använda ordet paradis.
 
Paradiset hittar jag däremot på Lang Tengah bara en timma med speadboat från Perhentian. Utanför Lang Sari resort är vattnet löjligt klart, sanden len och vit som potatismjöl. Och till råga på allt ligger det ett fint rev precis utanför. Här kommer jag att trivas, eller? Om stranden är den bästa jag varit på är Lang sari resort den i särklass sämsta anläggning jag någonsin varit på. Undermåliga rum, smuts och otrevlig personal gör att jag börjar fundera på att byta resort trots att jag redan betalat vistelsen. Spiken i kistan kommer när middagen serveras, fiskhuven i sur sås är kanske inget man vill betala 20RM för?
 
Nej då flyttar vi över till grannresorten D´coconut istället. Dagen efter kommer det ett nytt västerländskt par som precis som jag struntar i kostnaden och flyttar över till D´coconut istället. Samma fenomen upprepar sig varje dag på eftermiddagen. Uppgivna resenärer hoppas desperat på att de skall få ett rum här. Lang Tengah är trots detta en underbart vacker ö. Stränderna är fantastiska, lugnet och stämningen på D´cocunut är underbar och det bästa av allt är att du knappt ser några andra resenärer när du låter sanden sippra ner mellan tårna och funderar på om inte det här är platsen som folk menade när dom pratade om paradiset.

Efter mer än en vecka på stranden börjar jag bli sugen på lite mer aktivitet, jag börjar bli sugen på dykning, jag börjar bli sugen på Borneo. Malaysias mest kända dykvatten finns utanför Semporna på Borneos östra sida. Här checkar jag in det lustiga Dragon Inn som är ett komplex byggt helt på pålar. Jag gör dykningar ute på Mantabuyan, Mabul och Sibuan Island innan jag kommer till platsen som alla pratar om på kvällarna; Sipadan Island.
 
Sipadan Island är en vulkanö som har ett rev som löper runt hela den lilla korallön. Korallrevet som går ner som en majskolv är 600 meter djupt. Förväntningarna på ett sådant här ställe är naturligtvis stora men jag behöver inte mer än att stoppa ner masken i vattnet innan de infrias. Vilken rev! Vilket undervattensliv! Antalet fiskar som jag ser under mina tre dyk är oräkneliga, sköldpaddor stora som en människa finns det i överflöd, men också baracudor och hajar kunde jag se flera gånger.
 
Efter mötet med djurlivet under vatten är tiden inne för att se vad som finns ovan land. Med vandringsområden som Lahad Datu, Mt Kinabalu och Sepilok är Borneo en av de bästa platserna i världen att göra trekkingturer på. Jag stannar ett par extra dagar i Sepilok för att fascineras av orangutangerna. Dessa orangutanger lever fritt men kan om dom vill komma tillbaks till en utfodringsplats där de får mat två gånger om dagen. Det är en fantastiskt förmån att få bevittna dessa härliga djur. Kombinationen med vackra korallöar som erbjuder dykning i världsklass med ett naturliv som knappas går av för hacker gör Borneo och Malaysia till ett perfekt resemål.

Snabbguide


 • Boende på Tunabay Resort kostar från 175 RM per natt.
 • Boende på D´coconut resort kostar från 225 RM per natt.
 • Boende på Dragon Inn kostar 60 RM per natt.
 • Boende på Labuk B&B i Sepilok kostar 28 RM per person / natt.
 • En måltid (oavsätt vart i landet kostar mellan 10-15 RM.
 • En Coca cola kostar ca 2 RM.
 • En öl kostar ca 10RM.

7 kommentarer på Malaysia – paradisstränder och orangutanger

 1. Marianne

  jag tror tyvärr att Perhentian som pärla är borta nu när det blivit så upptäckt, jag var där när jag bodde i malaysia för ca 4år sedan och då fanns ungefär 3 hotell och man hade en egen strand om man bara gick en bit…så är det när smultronställen läcker till för många 😉

 2. Stefan

  Nej Perhentian är knappast något paradis. Det är helt enkelt bara en trevlig plats. Även om det är ganska många som reser till Malaysia så har landet långt kvar till Thailands nivåer. Jag vet inte varför det är så men det kanske beroro på att det är lite dyrare i Malaysia.

 3. landhs

  Vi planerar att åka till Malaysia, men har inga vänner som kan berätta om det. Bra att du har åkt dit före oss.

 4. Annika

  Bra artikel! Hur är Malaysia i juni? Får inte riktigt kläm på det, är det monsunsäsong eller?

 5. Johanna

  Jätte intressant! Nga tips om Malaysia är bra i mitten av september?

  Mvh
  Johanna

 6. Jennie

  Hej, jag undrar om du vet hur lång tid det tar att åka från ex. Kt.Kinabalu till sipadan?
  Tacksam för svar =)

Svara till