Middag tillsammans med näsapor på Borneo

Sara W-A tipsar om nationalparken Bako på Borneo. Här kan du se de populära näsaporna och andra ovanliga djur.

Den kanske främsta anledningen till att besöka det malaysiska Borneo är naturupplevelser och möjligheter till möten med djur av alla det slag. En bra plats att förkovra sig i flora och fauna är nationalparken Bako, en park som förfogar över 2727 hektar och huserar alla de olika sorters skog som finns i Asien.

Parken ligger bara tre mil utanför staden Kuching men att komma dit är ändå lite krångligt. Först måste man anmäla sitt besök hos Tourist Information Centre i Kuching, där man också bokar boende om man vill stanna några nätter i Bako. Trycket är hårt på de få sovplatser som finns, så var ute i god tid för att få ett prisvärt boende.

Då allting är bokat och klart måste man ta sig till båtstationen, dit man antingen kan åka lokalbuss (ca 2 ringgit eller 4 kronor), taxi eller minibuss (runt 30 ringgit, 60 kronor, per buss/bil). Väl vid båtstationen måste man visa de handlingar som man fått hos Tourist Information Centre, och sedan åka vidare med båt till halvön (40 ringgit eller 80 sek per båt).
  
Bako är en plats för trekking och promenader på utmärkta leder i regnskogen. Lederna tar mellan en och hela tio timmar att ta sig igenom. Terrängen är hård och man kommer garanterat hem plaskblöt av svett eller regn. Ett tips är att ta med mycket mer vatten än vad du tror att kommer att behöva.

Trots att lederna är väl utmärkta kan det kan vara en idé att hyra en guide för en dag. Är man inte en expert på regnskogen kan de garanterat göra så att man får ut ännu mer av upplevelsen. Men vänd er till de guider som inte jobbar direkt för nationalparken. De senare är en smula blasé och trötta på sitt jobb. Under den dag som vi hyrde guide fick vi se olika sorters ormar och silverryggade apor, blev visade vilka växter som kunde användas mot oroliga magar, dålig hy och till och med en växt som forskare tror kan bota HIV.
   

Höjdpunkten varje eftermiddag är middagen, och då menar jag inte den buffé som serveras i restaurangerna. Det är näsaporna som kommer ur skogen för att äta av mangrooven. Är man tyst och stilla har man en chans att komma dem riktigt nära. Och vilket underbart sällskap de är! Hanarna har karakteristiska näsor som gör att de ser ut som någonting som inte riktigt hör hemma här på jorden.

Deras läte låter nästan som en basun och de älskar att hoppa på taken till de små trästugor som har byggts upp för att besökarna skall kunna få njuta av skådespelet i skugga. De små charmtrollen är utrotningshotade och finns bara på fem platser runt Borneo, så har ni chansen att få möta dem missa den inte.

1 kommentar påMiddag tillsammans med näsapor på Borneo

  1. David

    Var själv aldrig i Bako men det låter underbart. Vi valde att åka till Kinabatangan floden och du har verkligen rätt i att näsapor är de roligaste sällskap man kan ha. Såg även krokodiler ormar och orangutanger samt en massa iglar och småapor. Runt floden finns även en elefanthjord som vi inte hade turen att få se. Längtar hur som helst tillbaka.

Svara till