Mitt paradis

Paradis. Sätt dig ner, slut ögonen och smaka på ordet. Visst smakar det bra? Hur ser bilden av paradiset ut som sakta börjar växa fram under dina ögonlock?

Visst är det just där du vill vara när vardagen känns tråkig, när du vill fly från tankar och bekymmer, bara vara, ha det bra och samla ny frisk energi? Vet du var du kan finna denna plats som kan uppfylla dina drömmars tillvaro? Jag har min bild klar. Jag vet var jag kan hitta mitt paradis. På Malaysias östkust.

När jag sluter mina ögon och tänker på dessa platser ser jag näst intill öde sandstränder. Sanden jag silar mellan tårna är vit och finkornig. Jag ser kokospalmer som sakta rör sig i takt med den svaga vinden. Ett stort, blått, kristallklart hav breder ut sig framför mig. Vågorna är i stort sett obefintliga och vattnet är varken för kallt eller för varmt. Jag ser en plats utan tung trafik, avgaser och stress.

Det finns inga tider att passa och jag tar dagen som den kommer. Hängmattan som hänger under en palm på stranden ser obeskrivligt inbjudande ut. Jag får lust att läsa en bra bok. Dagarna i mitt paradis går sakta, men känns aldrig för långa och tråkiga. Jag äter god och vällagad mat på enkla restauranger och frossar i färska frukter. Livet är enkelt, billigt och utan krav.

Lättillgängligt går det att utforska en spännande undervattensvärld direkt från stränderna. Exotiska fiskar simmar runt mig och deras nyfikenhet är minst lika stor som min. Här umgås jag med några av de bästa vännerna, vi spelar kort på terassen om kvällarna och låter varsin kall Tigeröl släcka törsten. Vi hyr kajaker och paddlar runt bland öarna, känner friheten och går i land på en öde strand.

Djupa regnskogar breder ut sig och tar upp de största delarna av öarna. Det finns möjligheter för trekking både på dagen och för äventyrare även på natten. Detta går att uppleva på Malaysias östkust och det är på dessa platser jag tänker på när jobbet känns tråkigt och vardagen grå. Det är till dessa öar jag kommer återvända år efter år för uppleva mitt paradis.
 
Tanken att leva isolerat i ett eget, hemligt litet självförsörjande samhälle på en öde ö tillsammans med människor från olika delar av världen känns lockande. Men mitt paradis är ingen hemlig plats, alla är välkomna och du slipper simma dit. Jag är långt ifrån den första som besökt dessa öar och kommer definitivt inte vara den sista.

Istället vill jag bidra och hjälpa andra backpackers att hitta till detta underbara paradis på den Malaysiska Malackahalvöns östkust. Perhentian Islands (Pulau Perhentian) är en liten vacker ögrupp bestånde av två öar, cirka 21 km från fastlandet. Längre söderut finns den större sköldpaddeformade ön Tioman Island (Pulau Tioman), cirka 51 km från fastlandet. Dessa öar är isolerade långt ute i havet, men samtidigt mer lättillgängliga än vad man kan tro. Perhentian Islands och Tioman Island anses av många som östkustens vackraste öar.
 
De flesta som har besökt dessa öar vill tillbaka dit igen och dem som inte har varit där borde åka dit och uppleva ett paradis när det är som bäst.
 
Tips på hur du reser dit
För att ta sig till öarna åker du givetvis båt och med fördel de båtar som kallas för ”speedboat”. Dessa är lite dyrare, men det skiljer väldigt lite i pris och du kommer fortare fram till paradiset. Båtar till Perhentian Island avgår från den lilla hamnstaden Kuala Besut. Dit tar du dig antingen med buss eller taxi. Om din resa börjar i huvudstaden Kuala Lumpor och du snabbt vill ta dig upp till Perhentian Islands flyger Air Asia mellan Kuala Lumpor och Kota Bharu, som bara ligger några mil norr om Kuala Besut.
 
Tioman Island har faktiskt en egen flygplats och det går dagligen flyg dit från Kuala Lumpor, men priserna är relativt höga så jag rekommenderar er hellre att åka buss till hamnstaden Mersing och sedan åka båt ut till Tioman Island. Båten kör längs Tiomans kust och stannar på den strand ni vill kliva av på.
 
För att slippa otrevliga överaskningar när det gäller bussar och deras standard är Malaysias största bussbolag Transnasional att föredra. Bussarna är fräscha och Transnasionals linjenätet är utrbett över hela landet. Något som är väldigt bra att veta är att så gott som allting på öarna stängs ner under monsunen som varar från ungefär mitten av november till mitten av mars.

19 kommentarer på Mitt paradis

 1. Mange J

  Kanon skrivet! Men känner riktigt hur man befinner sig där redan!

  Grymt bra Emil!

 2. "Jag"

  Du bör tänka på att inte använda ordet ”jag” så mycket. Men annars var de kanon! Vill dit!

 3. Linda

  Go Emil!
  Jag ville själv gärna åka till Perhentian när vi var i Malaysia, men det var fel säsong för det. Jag blev själv handlöst förälskad i Pulau Pangkor och, faktiskt, Langkawi – men ser fram emot att åka till Perhentian också! Kul att höra att det är så bra! 😀

 4. Therese Eklund

  Bra skrivet gubben:) Låter underbart. Man ska egentligen inte läsa sånt här när man inte har tid/råd att åka:/

 5. Hanna

  Låter riktigt härligt! Ska till malaysia i mars och kommer garanterat åka till öarna!
  Grymt!

 6. Mickis

  Jag känner verkligen igen mig i det du skriver, jag och min pojkvän var där (Perhentian) i våras, precis när dom öppnat efter monsunen. Helt underbart!! Vi ska tillbaka dit igen nästa år… och det blir nog Tioman också!! Ha de gott

 7. anita

  Detta låter underbart. Men läste ett annat inlägg där vederbörande skrev om sopstank vid salang beachen. Är det något som du har upplevt?
  Var på Bali förra året i juni månad och solen lyste med sin frånvaro. Varmt men ingen direkt sol. Hur är det här i juni, vet någon?. Kan Tioman Island vara något för ett par i femtioårsåldern?

 8. Kenneth

  Hej, hur är det med regnperioden där…jag har bokat i slutet av februari på Tioman. Funkar det eller ösregnar det då? Undrar Kenneth

 9. Maude

  Helt underbar beskrivnig, tar nog syrran med mig dit nästa vinter. Hon var där redan 1994 och längtar tillbaka, men hon såg en del ormar som hon däremot inte gillade. När är bästa tiden att åka dit??

 10. Zeb

  Intressant läsning, men dåligt med kommentarer. Var på Tioman okt/nov 1985. Regnperioden började så smått men det var härligt. Backpacker, ung, stark och bekymmerslös. Nu, 23 år senare, åker jag tillbaks. Avfärd Arlanda om två veckor. Men + 50, 3 ungar och fru som sällskap. Tyvärr verkar ön, precis som jag ha förändrats. Inte lika vacker och orörd som förr? Vi får se. MEN, Emils text har fått mig att även besöka Perhentian. Måste bara ses, trots den ”lilla” omvägen innan det bär av till Borneo, som jag missade i min ungdom. 4 veckor i Malaysia med avslut i Singapore kan inte bli fel… Eller får ungarna lappssjukan?

 11. Annika

  Tar upp diskussionen med väder igen med hopp om svar… blir det nån sol i juni?

 12. Sofia

  Kära kalle!
  Grymt skrivet, du har känsla för det.

  Jag och Killen skall åka till KL +Perti+tioman, vi reser 5 mars hur ser vädret ut då någon?

 13. Lisa

  Hej hej,

  Hur är det med affärer där finns det så man kan köpa balsam o solkräm och sånt?

 14. Josefin

  Fasen va bra skrivet. Dit vill jag! Går det att åka dit mellan januari och mars eller är det regnperiod då?

Svara till