Perhentian Kecil – En beskrivning för den som längtar bort

Andreas berättar om sin absoluta favoritö, Perhentian Island. Som många andra fastnar Andreas snabbt för den paradisiska ön med sin fantastiska snorkling.

En ö. En ö som ligger på det exotiska Malaysias östkust. Ett vatten. Med ett vatten så klarblått att havet blir utan hemligheter. En strand. Stranden har en sådan klarvit sand att solens sken bländar ögonen när man blickar mot den. Ett lugn. Människorna kombinerat med den enorma bakomliggande, djungel skapar det totala lugnet. Ett folk. Och, igen, de så extremt trevliga människorna ger känslan åt att denna plats är den perfekta platsen.

Beskrivningen är av ön Perhentian Kecil på Malaysias östkust. Denna ö enbart 30 minuter från fastlandet ger allt man kan begära av en paradisvistelse. Dagarna tillbringas med att ligga under den, allt som oftast, strålande sol som skiner på den klarblå himlen. För att sedan när denna blir allt för varm, svalka av sig i det, för visso högtempererade, men ändå avsvalkande, vattnet. Man vill inte bege sig tillbaka.

Vad kan man egentligen begära mer av en drömsemester?! Sol och bad på den finaste strand, i det finaste och klaraste vatten.

Förutom denna stillhet som infattar bad, gitarrspelande, god mat, underbara människor och givetvis avkoppling finns den självklara aktiviteten, snorkling. Som jag tidigare nämnde är vattnet så klart att detta aldrig blir tråkigt, havet är stort och fiskarna många. Pengarna som spenderas på utrustning (snorkel + cyklop) är redan vid första doppet intjänade pengar. Att dessutom välja en snorklingtur för 40 RM (ca.80 kr) – ordnad av personalen på något av de hotell/ bungalowboende – ger den totala upplevelsen.

Detta äventyr inkluderar fem olika upptäcksmål, vars namn avslöjar vad som kan förväntas; ”Coral Garden”, ”Turtle point”, ”Shark point”, ”Stingray point” och ”Fisherman Vila”. Sköldpaddor, hajar, rockor, hundratals fiskar, korallrev är alltså garanterade upptäckter. Ja, det som annars bara händer i fantasin kommer inträffa – simma sida vid sida med en haj, försiktigt beskåda en sköldpassa, försöka röra vid en rocka eller bara njuta av en total tystnad samtidigt som man sammanlänkas med regnbågens alla färger.

Denna ”andra värld” ger lättnadens inblick i att vår planet består av så mycket mer än bilar, affärer, stress och människor. Har man efter en sådan tur ändå inte fått nog (och antagligen inte…) beger man sig till Coral Beach, den sidan av Perhentian Kecil där solnedgången infaller, och fortsätter detta makalösa äventyr. Något som, dock inte av egen erfarenhet, givetvis också är att rekommendera (samt om budgeten tillåter) är en dykkurs. Detta ger efter kursens slut det dykcertifikat som ger behörighet för dyk världen över – livet som fisk måste vara härligt!

Så vad kostar kalaset då – transport till ön, boende, samt utflykter? Beroende på vilken gräns man korsar varierar färdkostnaden till staden Khota Bahru. Från denna plats tar man taxi (40RM), eller buss, och åker till den hamn där de Speed Boats (60RM) som tar dig till ön avgår. Färden på båten tar 30minuter. Väl framme finns det en hel del boendealternativ, främst bungalows. Där varierar priserna mellan 30 till 100 RM per natt beroende på val av standard. Då båda sidorna av ön har boendealternativ är valet solned- eller soluppgång. Vid högsäsong är det dock svårt att finna plats på de allra billigaste boenden, ön är liten och gästarna många.

Så, det enda som egentligen krävs för att uppleva vad vår jord kan erbjuda som paradis, är att man inser att denna plats inte får missas. När man sedan väl har insett detta är det bara bege sig dit och förbereda sig på att aldrig vilja återvända.

14 kommentarer på Perhentian Kecil – En beskrivning för den som längtar bort

 1. David

  Det är med tårar i ögonen man längtar tillbaka nu när svenska sommaren tar slut.

 2. Bengt

  För mig är Perhentians något speciellt. Tioman var det inte.

  Avslappnat och en helt underbar strand. Dock var boendet ganska kasst, men vad tusan gör det…

 3. Toffeman

  Perhentian Kecil är paradiset, jag håller helt med. Var där för två veckor sedan och man längtar verkligen tillbaka. Tioman är, tyvärr för oss som bor i Singapore, ingenting jämfört med Kecil. Dåliga stränder, hotell-komplex som sakta växer fram. Usch!

 4. Marika Rosengren

  Kunde inte ha sagt det bättre själv, fast min favorit är den andra ön, Besar. Där har jag varit 3 ggr. Jag har rest en del men Perhentian-öarna är faktiskt paradiset på jorden. Åker dit nästa år igen… med hela familjen den här gången, jag vill visa dem det här. //M

 5. Parya

  Mmmm, perhentian kecil är helt underbar. När jag var där för 1,5 år sen så fanns det inte el dygnet runt på ön vilket var det sämsta med den. Vet någon hur det ser ut nu?

 6. Mats

  Jag var där nu i mars. De hade generatorer som gick igång runt middagstid eller när det började mörkna. På dagarna fick man klara sig utan ström. Iaf där jag bodde.

  Perhentian var soft, mycket bättre snorkelvatten än på många håll i Thailand. Men efter att ha varit på Cook islands i söderhavet var det inte så vackert, i jämförelse. Perhentian var ganska sönderturistat. Men, en partyhöjare var att de spelade Timbuktu på den största baren ;P

 7. Hanna & Poyan

  Bra skrivet! Mycket tips! Ska dit i slutet av mars, är det mycket folk då, så man behöver oroa sig för boende, har tänkt att åka till besar. Du skriver att det är det under högsäsong, när är det?

 8. Jens

  kan bara instämma! Perhentian Kecil är svårslaget. Helt klart den bästa ö jag varit på, då har jag ändå varit på några stycken. Åk dit säger jag bara. När vi gled in med båten mot stranden kändes det som att sväva i luften. Vattnet är något alldeles extra! Längtar tillbaka hela tiden

 9. David

  Nar jag var pa Coral Bay, Kecil, hade vi strom dygnet runt, bodde pa Maya, som for ovrigt ar riktigt bra, trevligt personal som hjalper till med det mesta, och ett fint dubbelrum for 80 SEK/natt

 10. Piraten

  Gillade ölivet på Kecil som är ganska avslappnat och som ändå har gott om möjligheter till att festa och träffa glada människor. Bodde på norra delen av den större stranden och dök ganska mycket med sunlight divers som också kan hjälpa till om man är intresserad av klättring. Logi finns från ganska enkla bungalows till rum på hotell. Inga vägar finns på ön. Om man stannar en sväng kan jag rekommendera att följa med på dykning till Redang som slog Perhintians, Tioman och Palau Aur med hästlängder.

 11. SG

  Tack för ett bra resetips för oss nyblivna pensionärer som ska ut på en ny runda bland paradisöar och trevliga människor.

Svara till