Tioman – drömparadis på Malaysias östkust

Sara berättar om den malaysiska ön Tioman som blivit en favoritö bland många backpackers. Lugn, regnskog och sagolika stränder lockar fler och fler turister som vill hitta ett paradis.

Många Backpackers är ofta på jakt efter det perfekta stället. Ett ställe där stränderna är rena och vita, vattnet klart, priserna låga och boendet är pittoreskt. Tioman på Malaysias östkust är just ett sådant ställe. En regnskogsö mitt ute i havet, med en väg och ett bilantal som kan räknas på ena handens fingrar. Att dyka här är billigt och det finns en mängd med dykcentran som erbjuder utbildningar och dykresor till några av de många dykställen som finns runt ön.

Det finns sex olika stränder att välja mellan då man kommer med båten till Tioman, och jag kan starkt rekommendera det sista stoppet under resan, Salang Beach. Många resenärer tröttnar längst med båtfärden och vågar inte riktigt att chansa på att åka till den sista anhalten. Men den som vågar vinner, eller hur brukar man säga?

Stranden är hyfsat stor och erbjuder lugnt och klart vatten. Det är förvånansvärt lite folk och avsaknaden av strandförsäljare är en välsignelse. Kort och gott ett perfekt ställe att slappna av på, kanske ta ett avsvalkande bad och snorkla lite runt korallrevet som finns precis vid stranden. I direkt anslutning till stranden kan man hyra snorkelutrusning, fiskespön, kajaker, wakeboards och volleybollar till hyfsade priser.

Det finns många resorter som erbjuder bungalows med eller utan badrum för priser runt 20-50 ringgit (40-100 svenska kronor). Vilket man väljer är egentligen hugget som stucket eftersom alla är välskötta och fräscha och naturen kring dem är oklanderlig. Bungalowsen ligger naturskönt bland träd och gräsmattor och det finns fler hängmattor än gäster.

Trots lugnet, de låga priserna, det fina vattnet och otroliga naturen är det främst atmosfären som gör Salang Beach till det bästa stoppet på ön. All personal på resorter och restauranger är avslappnade och trevliga, och man blir bara efter några dagar bemött som en stamgäst med vänliga leenden och How-do-you-do’s. På kvällarna bjuder en av öns dykinstruktörer in till storbildsvisning av sportevenemang och filmer innan baren på stranden kör igång på allvar. När den baren regelmässigt stänger vid tolv eller ett (lite beroende på humör), tar samma dykinstruktör gärna med sig de festsugna till hans bar som ligger avskiljt på den bortersta delen av stranden.

För att komma till Tioman måste man först till staden Mersing där färjelägret ligger. Bussar dit går från de flesta större orter i Malaysia. Väl vi färjelägret är det bara att välja och vraka bland alla de bolag som erbjuder turer till Tioman, priset för båtturen är 35-40 ringgit per person (alltså runt 70-80 kronor). Resan tar mellan en till två timmar, lite beroende på vilken strand man väljer. Värt att tänka på är att den sista färjan till ön avgår runt fyratiden, och missar man den sitter man fast i Mersing.

9 kommentarer på Tioman – drömparadis på Malaysias östkust

 1. johnny

  yes va där i juni o d va superfett o så som du skriver. lite turister, ba ett större hotell o svinbra allt typ!!

 2. Flisan

  Tack för tipset! Var på Malaysias västkust i December och är sugen på att åka till Tioman och östkusten nästa gång… Ha det!

 3. landhs

  Är november en bra tid för att resa till Malaysia ? Hur packade du, och vad hade du med dig ? Vad saknade du ?

 4. Lotta

  Tioman är fint men jag skulle ändå rekommendera Perhentian Islands som ligger högre uppe på Malaysiens östkust! Ännu mera idyll och finare stränder än på Tioman:)!

 5. Linda Jäderström

  Var på Tioman i juni-98, helt underbart!!! Fast på den tiden gick inte så många flygplan till ön, landningsbanan bestod mest av asfalt som brutits igenom av buskar… Vi snorklade, gick på djungeltrekking å badade i vattenfall osv, vill tillbaka!!!

 6. Hannes Hall

  Finfina tips, ser mycket fram emot att åka till Malaysia. Undrar dock, precis som Landhs, vart man ska bege sig i nov-dec? Öst eller västkusten?

Svara till