Alternativ turism i Oaxaca

Vi har tidigare läst Karolinas guide till Mexico City. I dag delar hon med sig av en annorlunda turistupplevelse nämligen ekoturism. Under sin vistelse i Mexico fick hon till slut nog av alla muséer, marknader och stränder.

Med staden Oaxaca som utgångspunkt begav hon sig upp i bergen där hon fick ta del av lokalbefolkningens liv och även möjlighet att hjälpa dessa människor. Perfekt för Karolina men är det något för dig? Läs och se.

Det brukar finnas en hel del att se och göra när man reser. Det är museum, utställningar, kyrkor, ruiner, bad och sol, marknader, dykning, surfning och mycket annat. Men när man har provat allt, eller bara vill göra nåt annat för en stund vad skall man göra då?

I Oaxaca, Mexico hittade jag det ultimata alternativet tyckte jag själv. Efter mycket bläddrande i min guidebok fram och tillbaka hittade jag något som kallades Tourism yuyu. Perfekt! Äventyr i bergen och dessutom för ett gott exempel eftersom det tillhör kategorin ekoturism. Kan inte bli bättre!

Eftersom det finns många små byar runt staden Oaxaca belägna i bergen en bit utanför staden, där det är väldigt populärt att vandra startade man detta projekt. Byarna lever ofta på jordbruk och det bor inte så många människor där. För att hjälpa byborna byggde man små gästhus där vandrare kunde övernatta till en billig penning. Det ledde även till att någon husmor kunde få lite inkomst genom att laga mat samt att byborna kunde få arbeta som guider i området. Du kan själv välja vilka byar du vill besöka, om du vill gå med guide (vilket är väldigt bra), hur många dagar du vill vara borta och om du vill lägga till något extra, t.ex. en hästtur mellan någon av byarna.

Min tur såg ut så här:
Jag tog vanliga lokalbussen upp i bergen till byn Cuajimoloyas där jag besökte turistkontoret och betalade för en del av trippen. Där mötte jag också min guide Evencio, en man i sina bästa år som verkligen tyckte om sitt jobb och den chans de fått här sedan det hela började med ekoturismen. Vi gick och gick, över berg, stock och sten i relativt varmt klimat. Vi såg odlingar och små hus (ungefär som våra fäbodvallar) djur som betade och grönska. Vattenpauserna Evencio och jag tog var minst sagt välbehövliga.

Men efter fyra timmars promenad var vi framme vid mitt första mål som jag valt ut, byn vid namn Benito Juarez.

Här blev jag inkvarterad på ett vackert och mysigt litet gästhus. Det blev mycket spatserande när nyfikenheten satte in och jag gick runt och kikade i byn. Relativt lugnt ställe så det blev mycket läsande och skrivande för min del. På kvällen brakade det lös i alla fall. Musiken dånade av enformiga toner och en falsk sångröst. Det var bröllop i byn fick jag veta dagen efter. En sak kom jag fram till och det är att de sannerligen har annorlunda musik uppe i byarna.

Dagen efter hade jag bokat in en hästfärd till en annan by. Då med en annan guide som gick bredvid. Turen på häst tog ungefär 2,5 timme och min bak värkte ganska rejält efter. La Niveria hette den byn och här bodde endast 80 personer. Vackert beläget och med en otrolig morgonsol!

Projektet startades 1994 av SEDETUR och turistseketariatet i Oaxaca. Detta hjälper att bringa inkomst till invånarna och minskar effekten av massturism nere i staden.

Det finns ett otal byar att välja mellan i de vackra dalarna och beroende på vad du vill göra kan du välja byar med just ”din” aktivitet.

Det finns bland annat: ridning, fiske, grottbesök, cykling, klättring och linbaneturer. Men oavsett vilken tur du väljer och vilka byar du besöker kommer du att mötas av en fantastisk natur och gästvänliga människor, nyfikna på dig och som gör allt för att du ska få en trevlig vistelse i de Mexicanska bergen runt Oaxaca. Du har även chansen att inhandla riktigt lokalt hantverk speciellt för de byar du besöker.

Om du är osäker. Tänk så här:
Ska jag besöka ett museum i staden eller åka på surfingställe dit tusentals turister kommer varje vecka och som med all säkerhet har sin inkomst säkrad, eller ska jag göra något annorlunda. Vandra i de magnifika bergen, ta några dagar i stillhet och ta del av livet som människorna lever där och därmed sponsra byarna och dess invånare till en liten inkomst utanför jordbruket.

Mitt svar är enkelt och för mig självklart! Vilket är ditt?

Våga göra något annorlunda!

1 kommentar påAlternativ turism i Oaxaca

  1. Gill

    Undrar om jag får publicera din artikel i en tidning i Sverige?? Det är en ny tidning som kommer att ges ut som ett verktyg för att motvärka rasismen och väcka folks nyfikenhet att få veta sanningen om olika nationaliteters ursprung.

Svara till