Mayacivilisationen – platser du kan besöka

Tikal, GuatemalaMånga är de som aldrig slutar att fascineras av mayafolket och deras kunskap inom astronomi, matematik, konst och byggnadsteknik. Deras stora härskare fyllde städerna med skyhöga pyramider och smyckade torg och palats med enastående konst, varav mycket fortfarande går att bevittna än i dag. I del två i serien om mayacivilisationen guidar Karolina till några av dess lämningar du kan besöka på egen hand.

Tikal – de dödas stad (Guatemala)

Tikal ligger beläget i snårig djungel i regionerna runt Petén i norra Guatemala. Denna plats slutar aldrig att fascinera människor som kommer för att se spåren från den svunna tiden. Under sin storhetstid runt 700-talet var den här staden en stor metropol med nära 100 000 invånare. Tikal hade varit bebodd innan dess i århundraden men började under denna period att växa i storlek. Många som kommer till Tikal kanske inte förstår vilket rike de klivit in i. Men faktum är att de klivit in i en av de viktigaste begravningskomplexen i Mayariket. Arkeologiska utgrävningar har visat att stadens arkitektur byggdes för att ära de döda.

I den norra Akropolis finns gravarna till många av Tikals tidigare kungar. Offergåvorna som hittades i kungarnas gravar och som skulle följa dem på resan i underjorden är några av de vackraste i maya som funnits. När framgångsrika kungar dog byggdes deras gravar över andra gravar vilket resulterade i magnifika pyramider och tempel. Jag minns när jag besökte Tikal under tidig morgon. Jag minns när jag gick där i halvdunklet, snavandes över rötter längs stigarna.

Men framför allt minns jag när guiden pekade upp över träden och jag för första gången såg en av Tikals pyramider torna upp sig i gryningen. Det var magiskt, mystiskt och så otroligt vackert. Allt på samma gång. Jag ryser när jag tänker på det. Det går inte att förklara. Det är bara sån glädje, som att vara ett med människorna, med naturen. Vibrerande, mystiskt som om människorna lever kvar där. Som om de vakar över oss. Tikal har satt djupa spår hos mig och jag kommer aldrig att glömma denna mystiska vackra plats.
 
Ett tips är att åka på morgontur från Flores. Att gå i mayacivilisationens spår så tidigt en morgon tror jag kan ge en mer speciell upplevelse än om du kommer på dagen. Då får du se djungeln vakna till liv, se solen gå upp sittandes högst upp på en av pyramiderna, lyssna till djungelns alla djur som vaknar till liv. Jag kan ibland fortfarande höra ljuden…

Chichén Itzá (Mexiko)

Chichén Itzá är en av de arkeologiska platserna i mayavärlden och den ligger i Mexiko på Yucatánhalvön. 1988 togs platsen upp på UNESCOS världsarvslista och 2007 blev den utsedd till ett av världens sju nya underverk. Ruinerna av den forna mayastaden hittades på 1800-talet och har delvis restaurerats.
 
Pyramiden El Castillo som är den centrala av alla har ett ovanligt fenomen. Vid foten av pyramidens trappor finns ett ormhuvud uthugget i sten som vid en speciell tid två gånger om året kan se dess resterande kropp formas med hjälp av solen. Det ser då ut som en jätteorm ringlar sig ner för pyramiden.
 
Mycket i mayas historia är noga uträknat och har mycket med symboler och nummer att göra. Ett exempel är El Castillo som har byggts i nio lager som var och ett för sig representerar underjordens nio nivåer. Trapporna på sidorna av de fyra väggarna har totalt 364 trappsteg som representerar årets dagar. Chichén Itzá var den sista stora mayastaden innan rikets kollaps.

Copán – staden i slutet av kosmos (Honduras)

En bit ifrån gränsen till Guatemala ligger Copán och även här utvecklades och blomstrade mayacivilisationen under många århundraden. Staden ligger nära floden och är den största av de östligaste mayastäderna. Staden ansågs av sitt folk ligga på kanten eller slutet av universum. Även Copán var en plats i mayahistorien där konst och astronomi regerade och här finns fler utskurna monument än någon annanstans.

Palenque (Mexiko)

Denna stad är belägen i närheten av Chiapas i Mexiko. Staden var på sitt fallrep och nära kollaps under en period men stadens nya kung Pacal den store, blott 12 år gammal skapade istället ett rike som sent skulle glömmas.
 
I Palenque kan du se byggnader och pyramider som användes vid befolkningens iakttagande av rymden och speciellt Venus som de var besatta av. Människorna i mayariket var otroligt skickliga astrologer och matematiker. Ingenjörerna i Palenque utfärdade stordåd med sina perfekt uträknade mått och mayafolket var på många vis mycket före sin tid, med den otroliga kunskap de besatt. Bara här i Palenque finns 1 500 byggnader som ännu ej är utgrävda så vem vet vad som döljer sig i djungelns täta snår. Hit kan du ta dig lätt från San Cristobal där många färder utgår från. 

Yaxchilán (Mexiko)

Yaxchilán var ett stort centrum och betydelsefullt under den klassiska perioden. Staden var stormakt i området omkring Usumacintafloden där den dominerade mindre platser som exempelvis Bonampak och länge var allierad med platserna Piedras Negras och Tikal. Staden var rival till Palenque som Yaxchilán krigade mot år 654.
 
Yat-Balam, grundaren av en lång dynasti, övertog tronen den 2 augusti år 320 när Yaxchilán var en liten plats. Staden växte till regionens huvudstad och dynastin levde till tidigt på 800-talet. Yaxchilán är framför allt känd för sina många skulpturer.

Tulum – gryningens stad (Mexiko)

Vad som är speciellt med Tulum är att platsen den byggts på inte alls överensstämmer med andra mayaplatser som ofta är belägna i svårframkomlig djungel. Tulum däremot har byggts på en klippa vid havet.
 
Tulum verkar ha varit en viktig plats varifrån man dyrkade den dykande och fallande guden. Både kustvägar och landvägar fanns hit till Tulum och fynd som hittats tyder på att man bytte till sig varor från andra platser. Kopparföremål från Mexikos inland har hittats men även flintaföremål, keramik och guld från Yucatán.

Quirigua (Guatemala)

Quirigua är en forntida mayastad i departementet Izabal i Guatemala. Platsen ligger vid Montaguafloden och har sitt ceremoniella centrum cirka en kilometer från flodens strandkant.
 
Mängden stora ceremoniella byggnadsverk är något begränsad i förhållande till Quiriguas betydelse, men platsen är magnifik och imponerande och är känd för sin otroliga skulpturrikedom. Quirigua var placerad vid floden och kunde därifrån ha stor kontroll över byteshandeln med jadesten, en vara som värderades mycket högt hos mayafolket.

Tazumal  – ”the city where the victims were burned” (El Salvador)

Namnet Tazumal betyder ”platsen där offren brändes” på mayaspråket K´iche´. Staden ligger sex mil från huvudstaden i El Salvador i delen som heter Santa Ana.

Ruinerna i Tazumal är de viktigaste och bäst bevarade i El Salvador. Fynd som hittats på platsen berättar en historia om byteshandel med platser så långt borta som i Panama och Mexiko. Denna plats innehåller resterna av ett vattendräneringssystem, gravar, palats och vackra rituella föremål.

Dessa platser är bara några av mayaimperiets forna boplatser vi i dag kan besöka. Några av de platser där vi kan fortsätta att fascineras av dessa människors storhet och kunskap. För det är något mycket speciellt med maya. Man kan fråga sig vad i mayas historia som aldrig slutar fascinera oss. Generation efter generation. Vad är det som lockar oss?

Är det arkitekturen med sina storslagna tempel och pyramider, eller den vackra konsten och det invecklade skriftsystemet? Eller är det kanske deras enorma skicklighet inom astronomi och matematik, eller är det för att dessa människor i princip högg ut hela städer i den mest svårframkomliga terräng och byggde imperium vars like ingen någonsin skådat.
 
Jag tror att det är en blandning av alla dessa faktorer. Jag kan inte och kommer aldrig sluta att fascineras av deras storhet och ju mer jag läser och ju fler platser jag besöker desto mer förvånad, fascinerad och nyfiken blir jag på att lära mig mer.
 
Vad vi vet är att i Latinamerikas djungler gömmer sig än i dag tusentals ruiner ännu ej funna, övervuxna av de hundratals år de legat öde. Men de är platser med sin historia, sina byggnader och sin konst. Redo att upptäckas och berätta sin historia. Kanske, kanske kan de föra forskarna och arkeologerna ett steg närmare sanningen om vad som egentligen hände med mayaimperiets förfall som förbryllar forskare och arkeologer. En dag kanske vi får svaret om vad som hände och vart människorna tog vägen – om varför de övergav sina storslagna städer som på kort tid förvandlades till öde spökstäder…

6 kommentarer på Mayacivilisationen – platser du kan besöka

Svara till