Mexico – läge och klimat

En liten text om Mexicos läge och klimat

Var?

Mexico ligger i södra Nordamerika. Om man vill veta exakt var Mexico ligger, så ligger det mellan 15o och 33o nordlig bredd, mellan 117o och 93o västlig längd. Mexicos grannländer är USA, Guatemala och Belize.

Hur?

Huvudstaden är Mexico City, eller Ciudad de Mexico, som det, i storstadsområdet heter, bor cirka 20 miljoner människor. Mexico City ligger i en dal, omgiven av höga berg. Så alla avgaser stannar kvar i staden och det leder till att det blir en väldigt förorenad stad.

Mexico City

Om man bor i den rika delen av Mexico City, så har man det ofta bra ställt. Man får gå i bra skolor, får bra jobb, fina hus och kläder, ofta har man också hembiträden. Sen finns det slumområden, en stad som ligger strax utanför Mexico City är Netza, eller Netzahual-coyotle. I nästan hela staden bor det fattiga människor. De har svårt att kunna skaffa sig mat för dagen. Barnen går i en skola med stora klasser, de sover ofta på golvet eftersom huset ofta är mindre är 30 kvadratmeter. Jobb kan man bara få inne i huvudstaden.

Naturen

De två största bergskedjorna är Sierra Madre Occiental i väst och Sierra Madre Oriental i öst. Sierra Madre Oriental är fortsättningen på den amerikanska bergskedjan Rocky Mountains, eller Klippiga Bergen, och består utav kraftigt veckade kalkstenar. De högsta vulkanerna är Popocatépetl, 5452 meter över havet, och Citlaltépetl, 5700 meter över havet. De vulkanerna ligger strax söder om Mexico City.

Mexikanska Golfen ligger öster om Mexico och söder om USA. Den största floden är Río Brave del Norte och är gränsflod med USA. Río Grande är också en viktig gränsflod med USA. Viktiga städer är bland annat Acapulco och Mérida. De är nämligen stora turistorter. Acapulco ligger i södra Mexico vid stilla Havskusten, Mérida ligger på Yucatán halvöns norra spets, vid Mexikanska Golfen. En viktig plats i Mexico är Teotihuacán, det är en gammal ruin stad. Där ligger mån- och solpyramiden. Aztekerna använde pyramiderna till att offra till gudarna.

Klimatet

Mexico ligger i tropiska och norra subtropiska zonen, så det är ganska varmt i Mexico. I januari är det över 20 grader i södra Mexico och över 15 grader i norra. Men det är väldigt fuktigt i luften så det känns varmare än det är. Men i juli är temperaturen på de flesta ställena i Mexico 20o – 25o, förutom på sydkusten där det är över 30o. Eftersom värmen är så hög, kan man odla majs, kaffe, banan, sockerrör, tobak, kakao och bomull. De odlar också kokospalmer, sisal squash, kidneybönor och Agave.

Mexico inte bara odlar dessa växter, de flest växer också vilt. De flesta av odlingarna ligger på östra och södra kusten, en bit från de höga bergen.Större delen av Mexico är sommarregnområde, vilket betyder att somrarna är varma och fuktiga och att det regnar på sommaren; men nästan aldrig på vintern. Södra delen av Mexico är savannområde. Det betyder att vintrarna är lite svalare än somrarna, men inte mycket. Det innebär också att det regnar på somrarna och att det är torrtid på vintrarna.

På Yucatán består vegetationen av glesa buskar, gräsängar och på vissa ställen kaktusar. I öster, i de låga delarna av bergen, och i söder växer det tropiskregnskog. Men på Sierra Madre Occidental växer det barrträd. Det regnar alltså mycket på somrarna, hela 1000 – 1500 mm, på vissa ställen regnar det över 1500 mm. I norra och västra Mexico regnar det 250 – 750 mm. På vintern regnar det mycket mindre, igenomsnitt ungefär 0 – 250 mm. I Mexico City regnar det cirka 600 m per år. På Yucatán halvön regnar det 1200 -1600 mm per år.