Mexiko – shopping

Daniela berättar om shoppingparadiset Mexiko. Hon presenterar allt från enkla marknader med hantverk till flashiga gallerior som kunnat ligga i vilket europeiskt land som helst.

Mexiko är ett paradis för den som är barnsligt förtjust i folklor och latinamerikansk hantverk – som jag. Ättlingarna till ursprungsbefolkningen är händiga och en stor del av dem verkar ha en konstnärlig ådra, för på artesanmarknaderna är det vanligt att försäljaren själv tillverkat prylarna hon eller han säljer.

Utbudet är enormt och fantasifullt: till mina favoriter bland indianhantverken hör de mexikanska små tygdockorna som allt som oftast säljs av unga flickor som själva är rätt så lika de dockor de säljer, fat och skålar av keramik, prydda med motiv föreställande små byar och dess invånare, rosa änglahuvuden tillverkade av kokosnötsskal, djävular eller judasdockor av papier mache och stora färggranna bomullsfiltar.

Allt detta brukar ha mycket rimliga priser, även om det nog oftast säljs lite dyrare åt turister eller personer som ser välbärgade ut. Personligen tycker jag att man mycket väl kan betala det pris försäljaren först erbjuder varan till – det är sällan hutlösa priser det handlar om och särskilt för nordbor med hög levnadsstandard borde det inte vara något problem. Dessutom brukar jag tänka att någon mycket fattig har lagt ner mycket arbete på att göra varan, så att pruta känns omoraliskt.

Vill man pruta går det naturligtvis att göra det. Efter lite förhandlande kan man för det mesta komma överens om ett billigare pris. Vill man göra det ännu lättare för sig hjälper det om man känner någon mexikan, och låter denne förhandla om pris och göra inköpet. Men, som sagt, varför inte betala ett rimligt pris åt någon som är fattigare än de flesta nordbor? Hon eller han jobbar säkert minst lika hårt som vi.
 
Mexiko är naturligtvis inte endast hantverk och artesani, utan har också jättelika köpcentrum och varuhus vilka är som tagna ur en annan värld, långt borta från traditioner och folklor. Internationella kedjor samlever med mexikanska butiker för medelklassen och de oförskämt rika. Elektronik av kvalitet och av pålitligt märke är inte billigare här än i Europa, det samma gäller märkeskläder.

Klädkedjor som spanska Bershka, Zara och Mango är populära och finns i flera stora köpcentrum. Andra butiker som jag springer i titt som tätt är Shasa och LOB, båda med intressanta och prisvärda kläder. Skobutiker finns det ungefär lika mycket som svampar i skogen en regnig höst, naturligtvis med ett stort utbud sandaler, men även i de varmare städerna i Mexiko kan man hitta ordentliga vinterstövlar. Också vinterkläder går att inhandla i de flesta köpcentrum.

De stora varuhusen i Mexiko är Liverpool, Palacio de Hierro och Sears, varav de två förstnämnda har en lite snobbigare stämpel. Några köpcentrum man kan ta en titt på är Perisur i södra delen av Mexico City (intill den Periférico, den stora vägen som löper genom staden), Centro Comercial Santa Fe i Santa Fe, Plaza Satélite och Mundo E i Satélite, norra Mexico City. I Santa Fe och Mundo E kan Beer Factory vara värt ett besök. Där kan man smaka på öl med mystiska smaker, t.ex. mango eller kokos. I Cuernavaca, semesterstaden nr.1 för Mexico City-bor finns det relativt nya köpcentret Galerias Cuernavaca.
 
Av storköpen i Mexiko är Comercial Mexicana min favorit. Andra alternativ är Chedraui (f.d. Carrefour), Superama, Sumesa och Wal Mart, som blivit stor i Mexico. Föredrar man att hitta allt man kan behöva under ett och samma tak är dessa att rekommendera, men om man som jag hellre stöder de riktigt små och anspråkslösa företagarna så kan man gå till en av de otaliga ”tienda de abarrotes” som finns bakom varje hörn. Utbudet är mindre, men oftast hittar man sitt dagliga bröd och lite till där. Betjäningen är personligare och man kan passa på och utbyta några ord med ägaren. Tyvärr går cirka fyrtio sådana småbutiker i konkurs för varje ny Wal Mart som öppnas (och de öppnas i rasande takt!).
 
Personligen har jag som shoppingtumregel att föredra små företagare och lokalt hantverk som säljs på marknader eller gator. Ju mindre lyxigt desto bättre känns det att inhandla varan eller maten. Då får man dessutom oftast träffa personen som lagat maten eller tillverkat varan, och det gör det så mycket intressantare. Du kan till exempel skryta med att du köpte din poncho av en man på en åsna, vilket slår vad som helst som inhandlats på varuhus!

5 kommentarer på Mexiko – shopping

 1. Sara

  Helt sant det du skriver!tycker verkligen om ditt satt att skriva, verkligen kul att lasa det du skriver om mexiko!har du nagra fler artiklar om din tid i mexiko eller en resedagbok skulle jag garan lasa den!

 2. Daniela Degerth

  Sofia: nej ,jag tror det är en flodhäst.

  Sara: roligt att du tycker om artiklarna, jag har nyss kommit tillbaka till Mexico och ska säkert skriva lite nya grejer snart! Nån resedagbok har jag dock inte, inte än i alla fall…

 3. emmi

  Hej! vill gärna ha SVAR på det här så snabbt som möjligt!(:
  Säljs det PIRATKOPIERADE saker i Mexico? Tex gucci, Louis Vouitton, chanel osv.?
  Och säljs det badkläder, BIKININ?
  Tacksam för svar!!

Svara till