Norra Mexiko – Cuatro Cienegas

Med all information som finns på BP är det svårt att hitta ett ämne som inte många andra redan berättat om. Något jag dock inte hittat någon info om är Cuatro Cienegas, en liten stad/by mitt ute i den stora Chihuahua-öknen i norra Mexiko. Cuatro Cienegas utmärks framför allt av sina egendomliga laguner (vattenkällor) mitt i öknen, samt ett antal djur som är ”endemicos”, dvs finns inte i något annat område i världen.

Svårt att säga hur välkänt Cuatro Cienegas är. Visst är det att klassa som en sevärdhet, det är t.o.m. omnämnt i Lonely Planet, men de turister som kommer hit tycks framför allt vara inhemska. Jag har uppfattningen att de flesta europeiska och amerikanska turister söker sig till södra Mexico, och tyvärr missar de norra delarna som kan tyckas endast bestå av berg och öken. Men för mig och min kompis David från Nya Zeeland blev detta dock den ultimata mexikanska upplevelsen!
 
Utgångspunkten var Monterrey, där våra flickvänner studerar, och med en bussresa på ca 5 timmar blev detta en lagom 2-dagarstripp. Själva staden/byn har ca 9000 invånare och är ett långsamt och mysigt litet ökensamhälle där det är så låg kriminalitet att det enda poliserna har att göra är att dirigera trafiken i vägkorsningarna. Detta blir lätt lite komiskt med tanke på att det ofta dröjer flera minuter mellan bilarna som kommer. Men man kan förstå att det måste finnas en polisstation på ett ställe där det är åtminstone 2 timmar till närmaste större stad!
 

I cuatro cienegas är man väldigt annorlunda som blond och blåögd. Vi blev dock mottagna på ett trevligt sätt överallt, och faktiskt inte trevligt på ett sätt som att ”ni ser ut att ha pengar”. Ett bra exempel var t.ex. Aquariet (25 ps) där de presenterar många av de ormar, sköldpaddor, spindlar mm som är typiska för området. Vi fick en timmes guidad tur där de berättade om alla djuren, på spanska. Och vi som knappt kunde ett ord spanska! 🙂 Det fanns inga engelskspråkiga guider, men med en suverän guide, teckenspråk och vissa generella ord förstod vi oväntat mycket! Andra saker att besöka i staden, mer än att bara se sig omkring i omgivningen är vingårdar, museum och restauranger.
 
Efter en natt på ett roligt hotell utan reception (typ som att bo hemma hos någon!) drog vi ut på en längre tur som vi framför allt kommit dit för. Med lite tur lyckades vi få tag i ett telefonnummer till en kille som hette Sigilroy, troligen en av dom få i byn som pratar engelska. Sigilroy pluggar till lärare och är uppvuxen och bor i cuatro cienegas, och han tog oss med på en 3-4 timmar lång tur i hans mitsubishi pickup.
 
Turen var verkligen värd de 500 pesos vi betalade tillsammans. Vi körde kanske 10-15 minuter på en till synes oändlig raksträcka rakt ut i öknen och det hände absolut ingenting, mer än någon vägskylt då och då… och så plötsligt kommer en badplats!! Känns helt surrealistiskt att ligga och simma i en varm vattenkälla mitt ute i sandöknen! Och ännu konstigare var när man kom upp ur vattnet och nästan blev frusen trots att det var ca 35 grader ute! Vattnet var nämligen ännu varmare än luften… 🙂 Sammanlagt fick vi se tre olika laguner, vissa med nästan overkligt blå färg på vattnet. Många av dom är dessutom föremål för naturvetenskapliga studier, bland annat nån slags teknik för att skapa vatten på Mars! Vi besökte även ett ställe med stora sanddyner med vit sand som var häftigt på sitt sätt.
 
Cuatro Cienegas är nog för många en annorlunda mexikansk upplevelse, men är tyvärr svår att beskriva med ord i en sådan här artikel. Kanske kan några bilder hjälpa till!

Var den första som kommenterar

Svara till