Tulum – Mexikos backpackeroas

Känner du för att fly världen en stund, leva barfotaliv utan klocka och njuta av livets enkelhet? Då är Tulum platsen för dig. Backpackings Sofie kunde inte slita sig och blev, som många andra, kvar längre än planerat.

Tillhör du skaran resenärer som inte söker neonlysande trevåningsdiscotek, storstadspuls och shoppingdistrikt på semestern? Tycker du att Cancun är för flashigt och Playa del Carmen för kommersiellt? Då kommer du antagligen att älska Tulum. Här kan du tillbringa dagarna guppandes i paradisturkosa Karibiska havet och nätterna i en enkel hydda utan elektricitet. Längs med den tolv kilometer långa stranden promenerar du som på moln i den otroligt mjuka, vita och svala sanden.

Tulum – stranden, staden och ruinerna

13 mil söder om Cancun ligger staden Tulum som är uppdelad i tre olika områden. Stadskärnan, där det bor cirka 7 000 människor är uppbyggd kring huvudgatan Avenida Tulum som löper rakt genom staden. Längs med denna gata finns restauranter, barer, affärer, banker och hostals. Här ligger också busstationen varifrån det går bussar över hela Yucatanhalvön. Utelivet om kvällarna är begränsat, men erbjuder något för de flesta olika smaker. Här kan du dansa till både rock, elektro och latinska rytmer.
 
Ett par kilometer från centrum ligger stranden. Bussar går fram och tillbaka flera gånger under dagen. Längs med stranden finns gott om hotell, restauranter och barer. Här finns allt du behöver för att leva, så om du inte känner för det behöver du aldrig åka in till Tulums centrum. Att bo vid stranden är dock snäppet dyrare än att bo i stan. Här ligger också flera nattklubbar, bland annat populära Mezznine som spelar house.
 
Norr om stranden kan man skåda Tulums mayaruiner – de enda kvarlämningarna från Mayariket som ligger vid havet.


 
Backpackerhak eller hydda på strandenBara några meter söder om busstationen ligger The Weary Traveller – hostelet som fungerar både som informationscenter, utflyktsarrangör och mötesplats för backpackers från hela världen. “Weary” är ofta förstahandsvalet för backpackers som kommer till Tulum. Att kliva in på Weary är som att kliva in i en scen ur filmen “The Beach” med Leonardo DiCaprio i huvudrollen.

Människor med rastadreads, tatueringar och urblekta linnekläder sitter vid långborden, spelar kort och utbyter reseminnen. Vissa står och lagar mat i det kommunala utomhusköket, medan andra hänger i baren och dricker den inhemska ölen Sol. Om dagarna är stämningen ofta slumrande och bakfulla, rödbrända människor hasar omkring med utslitna tofflor eller sover i någon av hängmattorna i trädgården. Om kvällarna höjs dock volymen på reggaemusiken och festhumöret är på topp.

De mycket enkla rummen här kostar cirka 70 kronor per person och natt. En säng i någon av sovsalarna är snäppet billigare. I rumspriserna ingår gratisbuss till stranden som går klockan nio och tolv på förmiddagen, och tillbaka vid tolv och fem. Dessutom ingår en enkel frukostbuffé med ägg, mjölk, flingor, rostbröd, marmelad, te och kaffe.
 
Reser du ensam och har tröttnat på det, är det här det perfekta stället att hitta nya reskompisar. Alla boenden på Weary får ett plastarmband med texten “I’m not a tourist – I’m a weary traveller”, vilket säger ganska mycket om hostalets filosofi och inställning. Service är inte nyckelordet här, utan både besökare och anställda sätter stolthet i att leva så enkelt som möjligt, utan krav på varken komfort eller renlighet. Så är du rädd för insekter eller har bacillskräck, är nog Weary ingenting för dig.
 
Känner du för att betala något mer för ett läge mitt på stranden, rekommenderas något av alla hotel som erbjuder cabañas, det vill säga små trähyddor. Eftersom det inte finns någon elektricitet i hyddorna, lär du dig leva efter ljus och mörker – den naturliga dagsrytmen. Missa inte chansen att somna till vågornas brus och ta tio steg från sängen till morgondoppet.
 
Längs stranden finns också riktiga lyxhotel med spa och flera av dem erbjuder billig massage vid deras strandserveringar.

Äventyr omkring Tulum

Om du tröttnar på sand i hårbottnen är Tulums läge mitt på “Riviera Maya”, som Yucatanhalvöns karibiska kust kallas, idealt för utflykter. Här är några exempel på vad du kan uppleva omkring Tulum:
 
Se mayaruiner – Tulum var en viktig stad i det mäktiga Mayariket. Ta en promenad i det förflutna med en guide som berättar de mest fascinerande saker om mayaindianerna, deras kultur och levnadssätt.

Dyk och snorkla – omkring Tulum finns flera underjordiska grottor där du kan dyka och snorkla i kristallklart sötvatten – både dag- och nattid. På Avenida Tulum finns bland annat arrangören Kay-Op som anordnar en mängd olika turer.
 
Canopy tour – som ett inslag i en guidad tur kring Tulum med fokus på Mayakulturen finns ett populärt äventyrsspår med linbanor mellan träden.

Xel-Ha – världens största naturliga akvarium där du har möjlighet att simma med delfiner och mängder av olika exotiska fiskar.

Xscaret – en enorm “eco-arkeologisk” park där du bland annat kan se mängder av olika fisk- och djurarter, såsom apor, delfiner, krokodiler och sköldpaddor, besöka museum, bada, gå på en ekologisk tur och besöka en mayaindiansk by.

Missa inte!

 • Bada naken under stjärnhimlen som är så vacker att du tappar andan
 • Svalka dig med iskall “Jugo de Jamaica” –  saft gjord av hibiskusblomma som sägs vara välgörande för magen
 • Börja kvällen med en klassisk margarita med socker på glaskanten
 • Slå dig ner på plaststolarna vid ett gatukök och ät tortillas och tacos som en äkta mexare
 • Dansa under bar himmel, se eldshower och brasilianska capoeriadansare på Mezzanine precis vid Karibiska havet
 • Ät en sandwich du sent kommer att glömma på Tortas Gigantes i korsningen Avenida Tulum/Calle Satelite i norra delen av staden (öppet hela natten)

8 kommentarer på Tulum – Mexikos backpackeroas

 1. Lisa Larsson

  Oj vad sugen jag blev på att åka dit nu! Jättebra skrivet! Helt klart ett ställe som kommer hamna i resplanerna för jul då jag tar mig från Mexiko’s inland till Yucatanhalvön!

 2. Mika Larsson

  Jaa, jag blev också väldigt väldigt sugen på det här stället! Något jag verkligen ska ta mig en funderar över;D

 3. Lena

  Shit, de ställt får man inte missa, ja å en polare ska runt i nord, central och syd america efter nyåret, dit ska vi lätt!

 4. Marco Hagblom

  Testa även Lobo in som ligger lite utanför stan. Frächt och god frukost inkluderad i priset.

 5. Anton

  Tjena!

  Blir minst sagt sugen på att dra en trip till Mexico efter att ha läst ditt inlägg. En liten fråga bara; vad kan man räkna med för dagsbudget längs denna kusten?

 6. sharpmeadow

  Bra skrivet. Var där för ett tag sedan. Riktigt härlig dykning och maten är god den me =)

 7. Fredric Lång

  Ska till Mexico om en månad. Så som du beskriver kommer här absolut göras ett stopp.

Svara till