Vilsen i en monsterstad – en guide till Mexico City

Denna helg kan du koppla av med en guide till Mexico City skriven av Karolina. Du får de sedvanliga tipsen på vad som finns att göra, var du bör äta och bo men guiden innehåller även en hel del kultur.

Karolina trivdes mycket bra i staden, trots dess storlek. Tack vare sin vän Rodrigo, som är bosatt i staden, fick hon se och uppleva lite utöver de vanliga turiststråken och hon delar hjärtligt med sig av sina erfarenheter till Backpackings läsare.

Luften känns tung, bilarna trängs i mängder utefter gatorna, människor lever sitt liv. Här står jag. Ensam svensk tjej och förvirrad turist på köpet, mitt på torget Zocalo i världens största stad, Mexico city. Det är barnens festival just i dag och det myllrar av folk, ballonger, mat och shower.
 
Trevligt med festival absolut, men vad kan man mer göra här undrar jag? För här finns nog inga begränsningar i utbud känns det som. I en monsterstad som denna med över 20 miljoner invånare måste man kunna göra en hel del. Frågan är bara var jag ska börja. Jag känner mig lite vilsen. Men jag har min räddning, min vän Rodrigo, som bor i denna oändliga stad. För vem kan vara bättre guide än en äkta mexicanare som dessutom har bott i staden hela sitt liv? Ja, jag vet inte…
 
Här är förslag på en bråkdel av vad som kan upplevas i en av världens största städer. Eller som de själva säger el DF (uttalas el de effe) som betyder districto federal. Staden nämns nämligen mycket sällan som just Mexico city (la ciudad de México) av mexicanarna själva.

Historia

De kom vandrande, aztekerna tillika indianfolket. De hade fått ett tecken att vid den plats där de såg en örn sitta på en kaktus med en orm i munnen. Där, just där skulle de slå sig ner och bilda sig en boplats. De såg örnen vid Texcocosjön, följde tecknen och här grundlade de det som en gång skulle bli Mexico city. Så säger legenden. Om den är sann? Ja, det förtäljer inte historien. Men visst låter den spännande. Och faktum är att på Mexicos flagga syns just denna symbol. Örnen som sitter där på sin kaktus…

Att se/uppleva i staden

Efter att ha installerat mig på hostelet börjat upptäcktsfärden som egentligen kan bli hur lång som helst.
 
Runt torget Zocolo eller Plaza de la Constructión
Här finns mycket att se runt torget som sägs vara det största i världen efter Moskvas röda torg.
Besök bland annat den vackra katedralen intill. Gigantisk, vacker och magnifik. Ta dig tid att vandra tyst, se på de olika statyerna och målningar som finns. Men kom för guds skull ihåg att stänga av mobilen. Respektera människorna som tillbringar stor del av sina liv i kyrkan. Sätt dig gärna i en av bänkarna och meditera själv för omväxlings skull. För det är något speciellt med kyrkor. Jag blir i alla fall lugn av stillheten som råder där. Och jag är nog inte ensam.
 
Templo Mayor
Här kan du se rester från de stora templen som en gång fanns. Detta var hjärtat av Aztekernas Tenochtitlán. Vandra genom ruinerna och besök museet med skatter som hittats. Mycket spännande att se. Ett tips är att gå hit på söndagar då det är gratis inträde. Otroligt att se plaster som dessa som går tillbaka tusentals år i historien.
 
Palacio Nacional
Detta magnifika hus står i centrum av Zocalo. Från 1562 var palatset bostad för landets högt uppsatta personer samt efter för landets presidenter. Det som många kommer för att se när det besöker Palacio Nacional är de storslagna målningar som finns här gjorda av den stora konstnären Diego Rivera. I målningarna tolkar han landets historia från erövring, förtryck, krig, invation, självständighet och slutligen revolutionen. Det skall vara stort att se dessa. Tyvärr så var Palatset stängt för allmänheten när jag befann mig i staden så jag hann aldrig se mästerverken.
 

Alameda
Denna park ligger ungefär 5 till 10 minuters promenad från Zocolo. I parken kan du promenera eller sätta dig på en bänk och se på stadens människor. Ibland finns det lite marknadsstånd där du kan handla souvenirer och andra saker. Runt Alameda kan du besöka det stora palatset Bellas Artes. Här finns olika utställningar att se så som mexicanska föreställningar, teaterpjäser, musikarrangemang och operor. Men även konst av elever på lokala konstnärsskolor finns att skåda.
 
Du kan ha tur som jag hade att lyckas komma just då stadens stora orkester spelade utanför Palacio de Bellas Artes. Klassiska mästerverk spelades men pompa och ståt och som fick håret på mina armar att resa sig till oanade höjder.
 
Antropologiska museet
Ett museum där du kan vandra en hel dag eller flera om du skulle vilja. Här finns olika avdelningar med allt från traditionella kläder, till de otroligt stora rummen med fynd från aztekernas tid samt en avdelning för mayakultur och dess fynd. Du kan se mammutskelett, olika miniatyrbostäder för hur människor levde för tusentals år sedan och mycket, mycket annat. Det verkar som om detta museum aldrig tar slut någon gång. Här bli man lätt kvar i flera timmar.
 
Xochimilco
Denna plats ses ofta som Mexicos Venedig där hundratals kilometer kanaler trängs längs samhället och odlingsåkrarna. De kallades (Chinampas) och var förut flytande öar, men efter vattenregleringen under 50 talet lade de sig på bottnen av det som en gång var den stora Texcocosjön. Här kan du åka flodbåt och se på omgivningen. En stor turistmagnet är platsen som också är med på UNESCOS världsarvslista.
 
Guadalupe
I den norra delen av staden ligger Guadalupebasilikan, den viktigaste pilgrimsplatsen i Amerika. Här visade sig Jungfru Maria sig år 1531 och idag räknas den mörkhyade Vår Fru av Guadalope som Mexikos och hela den amerikanska dubbelkontinentens skyddshelgon men även som skyddshelgon för Filippinerna. Hennes katolska minnesdag är den 12 december.

Utanför staden ligger ruinerna av staden Teotihuacán som blomstrade mellan omkring år 100 och 600, och mest känd är sol- och månpyramiderna. Platsen finns med på UNESCOs världsarvslista. Området är ganska stort och det tar ett tag om man vill se allt som finns här. Klättra gärna upp på någon av pyramiderna och se den vackra utsikten över det som en gång var Teotihuacán.

Öppettider: dagligen 7 – 17.30. Kostar ungefär 30-40 kronor. Bussar till templen går varje 15e minut från terminal del Norte. Resan dit tar cirka en timme. Har du begränsad budget, ta gärna med egen mat då restauranger på riktiga turistattraktioner har lärt sig att verkligen ta betalt så det brukar kosta en del.

El Angel de la Indepedencia
Stadens centrala gata är Paseo de la Reforma. Gatan är en 12 kilometer lång aveny som anlades från början av kejsare Maximilian på 1860-talet. Längs denna aveny ligger flera berömda monument, Bland annat ”Självständighetsängeln” som byggdes år 1910 för att fira hundraårsjubileet för Mexicos självständighet.
 

Konstnärinnan Frida Kahlo
Hon blev och är än i dag en av de mest kända personerna i Mexico. Men det var en hemsk historia i början och det var genom den händelsen hon började måla. Frida eller Friducha som hon egentligen hette var en helt vanlig ung tjej men vars liv förändrades helt vid en tragisk bussolycka 1925 då hon fick många svåra skador på kroppen.

Smärtan hon fick av skadorna var ofta så intensiva att hon fick tillbringa månader på sjukhus och hon genomgick så många som 35 operationer i rygg, ben och fot. Livet efter olyckan gjorde att hon tillbringade mycket tid liggandes i sängen eller i rullstolen bärandes hårt åtsittande korsetter. Hennes far fick idén att sätta in en spegel i taket på sängen och i timtal kunde hon studera sig själv. Det var då hon började måla. Måla porträtt av sig själv.

Hon skildrade sitt liv genom målningarna. Operationer, missfall och hennes innersta personliga känslor låg till grunden i hennes skapande och det man kan lägga märke till på tavlorna är att hon aldrig ler (så vitt jag vet) på någon enda av hennes 45 självporträtt.
 
Frida gifte sig två gånger med konstnären Diego Rivera och de hade ett minst sagt stormigt förhållande med mycket otrohet. Av hennes far var de kallade ”elefanten och duvan”.

Besök caza Azul (det blå huset) där Frida Kahlo bodde. Det är numera museum och står som det alltid har gjort. Här finns ateljé, sovrum, mängder av målningar de själva skapat och även av andra konstnärer. I Fridas sovrum kan du se spegeln i taket och hennes korsett hängades på sidan. Man förundras när man ser detta. Vilken smärta denna kvinna måste ha plågats av, men att hon ändå var så stark.

Smärtan blev till sist hennes fall och man tror att hon dog genom självmord eller överdos av mediciner. Ett tragiskt livsöde, men som resulterade i många spektakulära och annorlunda målningar. Om du vill få en inblick i hennes liv kan du gärna se filmen ”Frida” där Salma Hayek spelar rollen som konstnärinnan själv.
 
(Det finns även mängder av museum, ateljeèr och utställningar där Frida Kahlo och Diego Rivera tillbringade stor del av sitt liv att besöka i Mexico City och runt omkring).
 
Lucha Libre
Vill du vara med om något ganska ovanligt (i alla fall för oss nordbor) kan du ta dig ett besök på Lucha Libre. Det kan översättas som fri brottning eller fri slagsmål. Men det som är annorlunda mot vanlig brottning är att dessa utövare bär masker för ansiktet. En lucha libre utövare är känd som en ”Luchador”.

De syns oftast i dessa masker vid tävlingar. En av de mest kända luchadoren var El Santo som alltid bar samma mask och begravdes till och med bärandes sin kära silvermask. Matcher är oftast på fredagar och söndagar och kan ses på Arena Coliseo, Peru 73 (metro allende) och på arena México, Dr Río de la Loza 94, Colonia doctores. (var dock försiktig i detta område på kvällen).
 
Universitetsområdet
När man bor i en miljonstad som denna förstår jag min vän Rodrigo när han vill besöka Universitetsområdet där han tidigare studerat. Här finns stora öppna gräsområden där man kan sitta för sig själv, se på människor, läsa en bok eller ta en lugn stund. Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) heter det och är Nordamerikas äldsta universitet, grundat 1551. Här har många av landets presidenter studerat. På området finns många spektakulära konstverk av olika konstnärer som pryder väggarna.
 
Det som är lite roligt här är att detta universitet är det enda i Mexico, ja kanske t.o.m. i latinamerika där man kan studera svenska. Det var där min vän Rodrigo studerade för att sedan få ett stipendium att åka till Sverige och studera på folkhögskola. Vi besökte hans lärarinna (som är från Sverige) när hon undervisade i skolan vilket var en upplevelse. En massa mexicanare som talar svenska i Mexico. Ja, synnerligen annorlunda.
 
Bio
Det nästan kryllar av biografer i Mexico city. (okej, jag kanske tog i lite) men det finns många. Passa på att gå på någon av storfilmerna men kolla noga så att du inte går på en spanskdubbad version vilket jag inte tycker är nåt kul. Tänk er själv att se Spiderman där självaste spiderman (Tobey Maguire) talar spanska och munnen inte hänger med i rörelserna. Nja, inte kul tycker jag, så därför gick jag på engelsk version men med spansk text. Bio kostar bara runt en 30 – 40 kronor att se här så har du tid över är det att rekommendera. (ibland är det även halva priset på onsdagar).

Andra städer i närheten

Puebla ligger öster om Mexico city och det tar lite mer än en timme att ta sig hit med buss. Puebla är Mexicos femte största stad. Staden gundades år 1531 av spanjorerna som tidigare invaderat Mexico. Här finns en hel del att besöka bland annat några av stadens alla kyrkor Santo Domingo, Santa Rosa, san Fransisco eller Santa Monica. Museér finns också att besöka, bland annat Museo Amparo med konst från tidigt mesoamerika. I centrum  kan du besöka casa de la Cultura som är gratis att besöka och som har regelbundna utställningar  av lokal konst och hantverk.
 
Prova gärna att äta någon av de lokala specialiteterna och då speciellt mole poblano som är en annorlunda sås som har härliga smaker och är gjord av choklad, många sorter av chili, och ännu fler sorter av kryddor.  Såsen serveras oftast över kyckling, kalkon eller i enchiladas. Sannerligen en annorlunda smakupplevelse.
 
Taxo eller silverstaden som den brukar omnämnas som är också värt et besök. Det är genom silvret som Taxco fått sitt kännetecken. Staden lever på silverbrytning och produktion av smycken i de många platerías som finns där. Vill du handla silver är affärerna utanför huvudgatan billigare och lättare att pruta i.  Kvaliteten och arbetet kan variera väldigt mycket, men kolla efter ”925” eller ”sterling” stämpeln.

Andra sevärdheter och museum i Mexico City

 • Museo Nacional de Arte
 • Museo de arte Moderno
 • Museo Diego Rivera
 • Museo casa Estudio Diego Rivera y Frida Kahlo
 • Chapultepec Zoo

Shopping/att köpa

Människor som säljer cd skivor och filmer finns i överflöd. Billiga som 10-20 kronor men som då också är brända. Dock rätt bra kvalitet men det finns säkert undantag.
 
Polulära filmer som kan köpas i Mexico: Y tu mama tambien samt Amores Perros. Kolla så att texten är på engelska om du inte är expert på spanska förstås.
 
Köp fint mexicanskt hantverk på någon av de stora marknaderna. Hängmattor finns också att köpa billigt.
Gillar du converseskor kan du göra riktiga fynd här. Alla färger och diverse olika mönster finns att köpa i skoaffärer, men även i en affär med bara converse. Jag inhandlade ett par för ca 450 pesos vilket motsvarar ungefär 250 svenska kronor vilket jag sedan kunde vara mycket nöjd över när jag såg att de kostade 600 kronor i Sverige.
 
Marknad
Ciudadela är ett stooort område med saker att handla. Allt från kläder, hängmattor, keramik, skinnväskor, affischer, ljus, smycken och mycket mycket mer. Här kan man spendera flera timmar och konstigt vore det om du gick härifrån tomhänt. Mycket bra ställe för att köpa presenter på. Ta metron från t.ex. Zocolo, byt i Pino Suáres och åk sedan mot Observatorio men hoppa av vid Balderas.
 
Köpcenter
Det finns diverse stora köpcenter i staden, ofta lite dyrare med fina märkesvaror. Har dock dålig koll på hur märkeskläder ligger i prisklass jämfört med i Sverige. Men jag skulle tro att det är åtminstone lite billigare. Det var även roligt att kolla på möbelavdelningen. Drömma kan man ju alltid göra. Jag lämnade till sist shoppingcentret med några chokladpraliner i handen som jag inköpt relativt billigt på konfektyravdelningen. Mums! 

Restauranger/att äta

Det finns ju som du kanske förstår ett otal restauranger i denna monsterstad. Det finns dyrare och det finns lite billigare. Jag rekommenderar att prova någon restaurang som endast serverar några rätter (typ dagens). Prova gärna fyllda paprikor och quesadillas. Serveras ofta med ris. Mycket gott och kostar endast en 20 – 30 kronor. Sedan finns det ju även lyxigare caféer och restauranger, men har du begränsad budget gå gärna till någon av de billigare.

Boende i Mexico city

Hostel Amigo
Sovsalar samt några singelrum finns att bo i här. Detta ställe är populärt för de som stannar i staden längre perioder. Här är det minimum två nätter som gäller. Här är rent och bekvämt och det finns ett bra kök för de som vill laga egen mat. Hostelet ligger vid metro Revolución och kostar ungefär 8-9 dollar per natt.
Jag bodde inte här men har hört att det skall vara bra. Kanske mysigare än hostel Cathedral.
 
Hostel cathedral
Ligger i en stor byggnad alldeles centralt vid Zocolo-torget. Sov i sovsal för tjej, kille eller mix. Kostar ca 80-90 kronor natten och då inkluderas frukost (som iofs består av extremt söta flingor och chockrosa youghurt samt vitt rostbröd). Här finns Internetcafé som du betalar för, bagageinlämning, telefonkiosk, tv-rum, café samt resebyrå för olika utflykter. Skåp för var och en i rummen där du kan låsa in dina saker finns också. Ett modernt hostel med rätt bra säkerhet.  Inte så mycket mysfaktor direkt, mer flashigt och coolt.

Ta sig runt i staden med Tunnelbana

Fungerar otroligt bra och känns modernt. Nästan bättre än tunnelbanan vi har i Stockholm. Lätt att hitta, bra skyltat…ja bra system helt enkelt. Om till och med en bondtjej som jag kan klara ut hur jag skall åka kan nog vem som helst. Det som är bra är också att alla stationer har olika symboler.

Känner man inte igen namnen på stationerna kan det vara bra att se på dessa istället. De är till för de analfabeter som bor i staden så att de skall veta var de skall gå av. Varje resa i tunnelbanan kostar 2 pesos (nästan 2 svenska kronor) och då kan du faktiskt byta hur många gånger du vill om du inte går ut genom spärrarna.
 
Skall man åka längre sträckor inom staden kanske man måste komplettera med bussar också. Vet inte riktigt om det är någon tidtabell som gäller men det går en hel del bussar till olika områden som är otillgängliga med tunnelbanan. Nog för att tunnelbanesystemet är utbrett, men att fixa det över hela staden går nog inte.

Tänk på när du besöker Mexico

 • Att alla inte talar engelska
 • Att många är fattiga även här och säljer saker och är ganska påträngande ibland. Ha förståelse för deras olika situationer.
 • Att man ibland kan känna sig lite hängig (kan bero på höjden över havet 2000meter, all smog, värme, nya intryck, trafik och annat).
 • Att kanske inte gå ute sent om du reser själv. Använd ditt sunda förnuft.
 • Att trots att det är en modern stad finns mycket som är olikt det vi har hemma.
 • Var beredd på annan bakterieflora och lite knepig mage om du stannar längre perioder

Packa med dig till Mexico:

 • Reselakan (eller ett gammalt påslakan som du kan slänga vid hemfärd)
 • Ficklampa
 • Guide över Mexico (Rough guide är att rekommendera).
 • Sköna skor och huvudbonad
 • Bok
 • Badkläder
 • Reseapotek (skavsårsplåster, alvedon, något preparat för magsjuka och vätskeersättning).

Ta dig hit

Med Iberia eller Mexicana mfl. Tänk på att se efter reglerna på din biljett. Ombokningsbarhet (ibland vill man stanna längre än man tror), avbeställningsskydd, hur länge den är giltig (3 mån, 6 mån eller längre).
 
Flygplatsen i staden ligger ganska nära centrum (ca: 5 km) och det tar ungefär 20 minuter med en taxi eller mer beroende på trafik. Det är en stor flygplats men man hittar ganska lätt ändå tycker jag. Stora hallar med incheckningsdiskar. Många ställen att äta eller fika på. Fråga någon av informatörerna/vakterna om du inte förstår vart du skall gå.
 
Visum behöver en svensk medborgare inte. Däremot får du fylla i blanketter (tourist card) när du kommer med flyget på din inresa som du inte får tappa bort. Då får du betala extra vid hemresan. (Hände nästan mig innan jag lyckades finna den). Se efter så att ditt pass är giltigt i minst tre månader efter infärd i landet.

 
Kolla över din försäkring innan du åker. På hemförsäkringen brukar man ha skydd 45 dagar men ska du vara borta längre är det bra att ta en tilläggsförsäkring efter 45e dagen, exempelvis hos Gouda reseförsäkringar.
 
Valutan i Mexico heter mexicanska pesos (MXN). 100 pesos är ungefär 63 svenska kronor. Men kika innan på forex hemsida så du vet på ett ungefär hur valutan ligger.

Ta gärna med lite dollar till Mexico om du anländer från nåt annat land (Guatemalska Quetzales är rätt svår att växla i Mexico). I Sverige kan du växla till pesos innan du reser.
 

Internetcafé finns lite överallt, men det är en stooor stad så det kan vara långt emellan. Hostel catedral vid Zocalo har ett internetcafé som är öppet för alla, men du måste då betala.

Lätt att ringa från telefonkiosker. Köp ett telefonkort där du kan välja för hur mycket pengar du vill prata. Men fenomenet skype finns ju också på en del datorer och internetcafeér. Ring jättebilligt via nätet med skype men då måste du öppna ett skypekonto och ha tillgång till en dator med bra nät.

Ska du vara i Mexico länge kan det vara värt att skaffa ett lokalt telefonkort till din mobil.

Missa inte:

 • Quesadillas att äta
 • Nåt musikevenemang
 • Dansa salsa
 • Caza Azul
 • Tempelruiner
 • Kanske en landskamp i fotboll när Mexico spelar.

Tips!

Det är roligt att kunna kommunicera lite på spanska och jag lovar att de du pratar med tycker att det är roligt att du kan deras språk. Ibland kan de till och med bli lite förvånade. Låna en spansk cd på biblan som du kan lyssna på under tiden du promenerar, jobbar eller ser på tv. Rätt smart och lite hinner man faktiskt snappa upp.

Kom nu ihåg att detta är bara en bråkdel av allt man kan göra och uppleva i denna giganternas stad. Ta dig tid och välj ut de saker du vill göra, men kom ihåg att allt inte blir som man tänkt sig. Var öppen för ändringar i schemat. Då kommer du få en härlig tid här.

4 kommentarer på Vilsen i en monsterstad – en guide till Mexico City

 1. amelea

  Urgrym text som svarar på de flesta frågor man som ensam svensk turist kommer att fråga sig! Tack för alla tips

 2. birgitta roth

  Jättebra information. Ska åka dit i mitten av april och stanna till slutet av maj. Skall absolut spara denna information.

 3. pedro

  Tja!
  mycket fin text. gav mig flera bra uppslag på vad jag kan tänkas göra o hitta på, ska dit om 3 veckor =) kul att du ger lite lätt bakgrundsfakta så som om frida. har hört talas om filmen men ska ladda ner direkt o se nu =)

  ha det bäst

  /P

Svara till