Xochimilco

Befinner du dig i en av världens största städer – Mexico City – och vill ta en paus från det hektiska storstadslivet för en stund? Daniela som bott i staden tipsar här om en speciell plats. Bort om huvudstadens massiva koloniala byggnader i centrum finns Xochimilco dit turister, men främst lokalinvånare, kommer för att koppla av och njuta i naturen, genom att tillbringa en dag med att flyta omkring på små flottor i stadsdelens många kanaler.

Befinner du dig i Mexico City och är intresserad av att spendera en dag av slappt festande på en mycket begränsad yta? Då kanske du kan ge flottorna , las trajineras, i Xochimilco en chans. Xochimilco är en stadsdel i de södra delarna av Mexico City som är mest känd för sina många kanaler och sina färggranna flottor, som man kan hyra för en eller flera timmar. Det första du bör göra är att ta dig till Xochimilco, vilket inte alltid går så smidigt som man kunde hoppas.

Lättast för en vanlig turist är antagligen att ta sig dit i taxi, men det kan bli dyrt ifall man kommer från stadens centralare delar eller från norr. Det blir knappast någon oöverkomlig summa i alla fall, för det blir det sällan i Mexiko. Är du närapå pank kan du undersöka möjligheten att ta buss eller metro, men det vet jag för lite om för att kunna tipsa mer om. Själv har jag låtit mig skjutsas dit av Mexico City-bor. Det är inte mycket lättare, för ofta är de lika förvirrade när det gäller sin egen stad som turisterna är. Staden är stor, mycket större än man tror.

I Xochimilco möts man av flera ställen, som små ”hamnar”, där man kan hyra sig en flotte. Utsikten på ett sådant ställe är häpnadsväckande färggrann, en riktig fröjd för ögat. De gånger jag varit där har det inte varit något problem att hitta en flotte, och jag misstänker att det aldrig finns för litet utbud. De är i själva verket så många att man inte kan föstå hur de alla ryms på en såpass liten yta, och ännu mindre, hur de gör för att ta ut flottorna i kanalen.

Det enda som kan vålla problem är kanske om den kräsna vill hitta en flotta med sitt eget namn på. Alla Xochimilcoflottorna bär kvinnonamn. Mexikanska, så som Lupita, Rosita, Isabel, Carmen etc, men eftersom stället är populärt även bland utlänningar så finns det gott om internationella namn också, särskilt engelska. Många flottor heter Daniela som jag, men de har varit upptagna när jag varit där.

När man hyr en flotte anställer man automatiskt även en person som med en lång påle styr flotten runt i de långa och många kanalerna, så man behöver inte själv bry sig om den saken. Vill man kan man oftast få försöka styra själv, men det är tungt! Hur dessa flottmän orkar göra detta i flera timmar vet jag inte.

För den som har lite turistfobi och kanske känner att Xochimilco är för mycket av en turistattraktion kan jag tala om att hit kommer lika mycket, om inte mera, mexikaner som turister. Man kommer hit med hela familjen på veckosluten för att ta det lugnt, se den vackra naturen (på stränderna finns fina blommor och träd), äta gott och umgås. Kanske fira en födelsedag. Lokala ungdomar kommer hit i massor för att festa i några timmar.

De tar med sig ipods, högtalare etc. för att lyssna på musik och inta måttliga mängder alkohol (inga äckelfyllor här inte). Musikdon med CD:skivor kan även hyras för omkring 250 pesos. Vill man så kan man till och med få levande musik: i kanalerna flyter mariachiflottor omkring och kan hyras för en liten summa pengar. Mariachis är så typiskt mexikanska som musiker kan bli, kompletta med breda och broderade hattar, typiska kostymer och typiska mariachi-instrument. Om du bestämmer dig för att hyra en mariachigrupp så kommer de att binda fast sin flotta parallellt med din egen, så att ni kan flyta tillsammans så länge ni har lust. Få saker är så upplyftande som glad och traditionell mariachimusik!

Även om man inte har tagit med sig egen mat så behöver man inte sitta där hungrig. Liksom det finns mariachiflottor så finns det även matflottor. Tidigare på dagen kan man, om man vill, leta upp en större matflotte som man kan binda fast i den egna flotten. Då kan man äta en större middag och beställa mera under måltidens gång.

”Restaurangflottarna” gör underbara quesadillas och kanske tacos, med valfritt innehåll, och dessa kan sköljas ner med t.ex. mangonektar eller agua de horchata. Senare på eftermiddagen och kvällen stöter man inte på dessa större flottor, och då kan man istället i förbifarten beställa en esquite från en esquitekanot. Detta är en kopp majskorn i spad som serveras med majonäs, salt, citron, ost och chilipulver.

När kvällen kommer och det blir mörkt, kommer kanoterna som säljer stearinljus – och det är bäst att köpa ett par, för flottorna har inga som helst lampor. De enda ljus som lyser upp kanalstränderna är eventuellt ljusen från fönstren på de små husen som finns lite här och där, och de fina altaren som finns på vissa ställen på strandkanten och känns så mexikanska, med en skulptur av jungfru Maria och ljusslingor i olika färger. Kanske en mexikansk julkrubba om det är december eller januari. Det är oerhört stämningsfyllt.

3 kommentarer på Xochimilco

  1. Susanne

    Hej, det går utmärkt att ta sig hit med metron och sen byter till tren ligero/pendeltåget eller vad det kallades.. Kostar ju i princip ingenting. Xochimilco är slutstationen. Sedan går man en liten bit, det finns skyltat och det är bara fråga annars om man inte hittar. Lätt!

  2. Emil Hillve

    JAg ska dit imorgon! Gar turer med ett bolag som heter Mexbus fran M.C. Kostar 240 pesos -rabbat om du har ISIC, men da ingar aven en tripp till varlden storsta flowemarket och till Frida Kahlo museet! Ska bli kul!

Svara till