En dag i mitt Amsterdam

Guldkornen i Amsterdam är många men här skriver Helen om sina absoluta favoriter i staden. Hon har bott i Amsterdam i flera år och avslöjar nu sina bästa tillhåll för Backpackings läsare.

Hennes text är en guide till den perfekta dagen i staden och hjälper dig att få ut det absoluta bästa av Amsterdam på ett dygn. 

De flesta som hört något om Amsterdam har säkert även hört att det är en cykelstad, av de runt 750 000 människor som bor här så finns det cirka 600 000 cyklar.

Det första jag skulle göra vid en vistelse i staden är att hyra en, det finns många ställen att göra det på. Amsterdam är en platt stad och citykärnan är liten, det är inga problem att ta sig runt. Om det skulle vara dåligt väder så är spårvagnarna ett annat enkelt sätt att ta sig runt staden på.

Morgonpannkaka med lek i mun

Det är morgon, du är hungrig och behöver frukost, vad kan vara godare än pannkaka, på holländskt vis. Egentligen anser holländarna att det här är lite mer av middagsmat numera, lite som svenskarna antar jag, men jag tycker det är en perfekt start på dagen.

Pannkakan har en lång historia i Nederländerna och det finns många pannkaksställen att välja mellan.

Museum som Van Gogh, Rijksmuseet (där du kan se Rembrants arbeten), Anne Frank är välkända och mycket bra museum, varav min favorit är Van Gogh. Men jag tänkte tipsa om ett annat museum, inte lika känt. Museet är Nemo, ett kunskapscenter, och här hittar du allt från teknik till teater. Du får själv testa olika vetenskapliga fakta. Fantastiskt roligt och lärorikt. Det är inriktat till barn (6 – 16) men vuxna har lika stort utbyte av det.

Lunchdate i parken

Nederländerna och då framförallt Amsterdam har en stor population av människor från andra delar av världen, de största grupperna är från Turkiet, Marocko och inte förvånande Surinam. Det märks på maten, det finns många restauranger med internationell meny, så vad du än tycker om så kommer du att hitta något som passar just dig.

Men mitt lunchtips blir ändå det här; om det är fint väder och det tillåts att vara utomhus så tycker jag absolut du ska cykla förbi en delikatessbutik, och köpa med dig lite smått och gott från deras delikatessdisk. Ta er sedan vidare till Vondelpark, underbar park, mitt i Amsterdams centrum, där kan du spendera timmar med att kolla på folk som flanerar och suger i sig atmosfären. Amsterdam är en bra stad för att se världen gå förbi.

Det är även roligt att hyra inlines för att ta sig runt parken, om du blir trött eller törstig så finns det caféer, du kan även köpa kaffe, öl, dricka av personer som går runt och säljer detta i parken, lite grann som korvgubben hemma i Sverige.

Staden har många marknader och varje marknad har sin specialitet, den som är roligast och värd att besöka är Waterlooplein Flea Market, här hittar du fynden, allt från t-shirts till trummor. Om du är ute efter motsatsen, det mer exklusiva så bege dig till PC Hooftstraat, där hittar du bland annat Cartier, Hugo Boss och Gucci.

Många kopplar ihop Heineken med Nederländerna, vilket är helt rätt. Världsölen som du finner i många krogar runtom i världen. I Amsterdam har Heineken ett museum som säkert är värt ett besök, men jag vill istället tipsa er om ett annat bryggeri, väldigt litet men med så mycket mer karaktär och känsla. Bryggeriet heter Brouwerij ’t IJ och ligger i utkanten av stadens citykärna, perfekt att cykla till.

Dansa natten igenom

Det har nog inte undgått någon att Amsterdam är en dansstad, full av liv, musik och drumbeats. Musiken är viktigt här, det är många internationella DJ’s som kommer hit och spelar och det gäller att ha koll på vilka som kommer till vilken klubb.

Jag hoppas ni får nytta av mina tips och att ni gillar ställena, jag vet att jag gör det.

1 kommentar påEn dag i mitt Amsterdam

  1. abris

    Kom precis från en lång helg i Amsterdam. Bra tips du ger. Tycker också, Albert Heijn (säker fel stavat)museet utanför amsterdam är bra, ostfabrik, träskofabrik, gamla småbutiker/museum väderkvarnar, djur kanaler etc som Holland var för, jättemysigt. Sen är Boom Chicago en riktigt höjdare också, ståuppkomedi/underhållning i världsklass

Svara till