En tur bland Amsterdams bakgator

Amsterdam är en härligt fascinerande stad som är ytterst säregen och enastående vacker. Den kommer lätt (men oberättigat) i skymundan av bländande pärlor som t.ex. Venedig och Paris. Den som söker efter en säregen och äkta karaktär har kommit helt rätt. Här finns en attityd som är helt genuin och som helt och hållet beror på stadens trogna invånare. I den här artikeln vill Lina-Marie lyfta fram Amsterdams hjältar, samt lyfta fram Amsterdams små och större egenheter som gör staden så speciell.
 

 

Härligt vinglande kullerstensgator som ringlar fram i trånga gränder och längs med breda kanaler och guppande husbåtar. Det finns inte en yta i Amsterdam som inte utnyttjas till fullo. Du kommer troligen heller aldrig att hitta en annan plats i världen där folk är så skickliga på fickparkeringar som här. Och trots att allt tycks vara i det trängsta laget, så finns överallt exakt den mängd plats som behövs. Trots detta känns staden långt från överbelamrad, mer innehållsrik och välplanerad. Som med det mesta i Amsterdam har man hittat kreativa lösningar på allt. Det som ser slarvigt och smått konstigt ut har oftast en mycket fiffig orsak och mening bakom sitt utseende.
 
Det första du säkert lägger märke till när du kommer in bland Amsterdams gator är alla husen som kantar gatorna, och som inte lämnar mer utrymme mellan sig än att man ibland här och var kan slinka in på en smågata för att ta sig in på gårdsplanen eller in i själva huset. Som tidigare nämnt är man duktig på att utnyttja ytorna i Amsterdam, och det som inte får plats på bredden det byggs på höjden. Därför är byggnaderna i Amsterdam väldigt höga, och bostäderna består ofta av många men små våningsplan.
 
Förr eller senare kommer du att lägga märke till att de flesta husen i Amsterdam lutar mer eller mindre åt ena eller andra sidan, eller ut mot gatan. Men som sagt, det mesta i Amsterdam har en baktanke. Det är meningen att husen ska stå som en stormskadad fura. När man förr i tiden fraktade saker in och ut ur huset var det vanligaste och enklaste sättet en lyftkrok och ett rep, som hade fäste så att man enkelt kunde hissa upp och ner sina saker direkt från gatan och in genom fönstret på översta våningen. Men lyftkrokarna som var massiva och tunga slog ofta sönder fönstren när de vajade upp och ner längs med husväggen. Så därför byggde många sina hus framåtlutande, så att lyftkroken inte skulle komma åt att vaja in mot fasaden.
 
Och när man inte längre rymdes på varken bredden eller höjden såg man till de oändliga vattenytorna som staden besatt. Omkring 2 500 husbåtar flyter i dag omkring på stadens vattenvägar med permanent bosatta ägare.
 
 

Om du tittar lite extra på fasaderna runtom husen och så småningom hittar en ingjuten relief, då har du just upptäckt Amsterdams gamla adressystem. Det var inte svårare än så att om du var t.ex. skomakare till yrket, så hette du även skomakare i efternamn. Och din adress var inte ett namn på en gata och ett nummer på ett hus, utan en beskrivning av just den här reliefen som talade om att det här var ”Erik Skomakares” hus. Just ”Erik Skomakares” relief kunde exempelvis föreställa en sko och ett skodon, och det var ett välfungerande system som alla Amsterdamborna kände till och var nöjda med.
 
När sedan fransmännen intog Amsterdam under sena 1700-talet försvann officiellt det här systemet. Fransmännen tyckte att Amsterdamborna skulle ha civiliserade och riktiga efternamn och anordnade därför en speciell ”bokföringsdag”, där Amsterdamborna skulle officiellt välja sina nya efternamn. Amsterdamborna fick åtminstone välja sina efternamn själva, och eftersom fransmännen ändå inte hade någon aning om vad de sa och Amsterdamborna inte heller brydde sig särskilt mycket om dessa onödiga nya företeelser (kanske även som ett eget tyst litet hån?!), så namngav sig många av invånarna till saker som ”kosvans” eller ”dynghög”.

För Amsterdamborna var detta totalt oviktigt och de fortsatte att inofficiellt använda sina gamla efternamn och adresser precis som tidigare, så länge fransmännen blev nöjda och lämnade dem ifred. Så om du har tillgång till en lokal telefonkatalog och kan holländska så kan du än i dag finna personer som heter de mest underliga saker till efternamn.

Något som Amsterdam har blivit väldigt uppmärksammat för och som få undgått är den lagliga handeln av viss prostitution och vissa droger. För många verkar detta helt obegripligt och Amsterdam kan lätt framstå som ett frisläppt ställe där myndigheterna sticker huvudet i sanden för problemen. Men det är precis tvärt om. Anledningen till att man legaliserat vissa aspekter av dessa verksamheter är för att istället kunna fokusera på de större och farligare problemen, samtidigt som man ändå har kontroll över de mindre.
 
Hasch är en av de droger som legaliserats i Amsterdam, så länge som det förtärs i de speciellt utsedda caféer för ändamålet. Men dessa caféer är noga utmärkta från utsidan, och om inte annat upptäcker du det lätt på den söta doften. Myndigheterna lägger istället större vikt på att få bort och stoppa narkotikan, som är ett större och mer akut problem.
 
Prostitution fungerar som vilket annat yrke som helst i Amsterdam. En prostituerad är egenföretagare och hyr sitt skyltfönster eller ”kontor” ett visst antal timmar för en viss summa per timme, och de pengar de tjänar in under tiden betalar de skatt på precis som alla andra. Resten hamnar i egen ficka. Dessutom utförs täta hälsokontroller samt att eventuella problem kan anmälas hos polisen. På så vis har Amsterdam nästan helt och hållet blivit av med hallickar och kan istället fokusera på dem samt pedofili och barnprostitution.
 
Personliga åsikter om detta är som kanske förväntat väldigt olika, men det är ett faktum att systemet fungerar väl och med resultat i Amsterdam. Man kan lätt tro att Amsterdam bör ha en väldigt hög siffra i statistiken av hela landets prostitutions- och drogkonsumtion. Men det har den inte, tvärtom står Amsterdam mycket lägre än många andra städer i Nederländerna.

Om du skulle behöva lätta på trycket när du spatserar Amsterdams gator, så bör du undvika dessa gatuhörn, främst om du är kille. Dessa underliga konstruktioner finns utplacerade lite varstans bland gränderna och finns till av det enda ändamålet att förhindra att folk just urinerar i gathörnen. Den lutande plattan har små avsatser som är vinklade uppåt… Vad som händer om en stråle träffar dessa avsatser kan vi lämna i tanken som inte alltför trevligt i alla fall. Om plattorna verkligen förhindrar offentlig urinering är väl en annan fråga, men de som verkligen är i nöd har nog lärt sig att flytta sig ett par steg åt sidan istället.

Vem tycker om att stiga upp på måndagmornarna? Inte Amsterdamborna heller. Finn det inte helt ovanligt att somliga affärer och butiker öppnar först närmare lunchtid på måndagarna. Om ingen vill ta sig upp, varför då hålla öppet?
 
Du kommer också att reflektera över hur otroligt välbevarat Amsterdam är. Många av de byggnader som kantar gatorna har stått oförändrade ända sedan 1500-talet. De flesta av huset är fortfarande bebodda, även om de nu indelats i separata lägenheter. Här tänker man framåt, samtidigt som man behåller en levande kontakt med det förflutna. Och allt det som fortfarande finns kvar i Amsterdam, trots tidens and, beror helt och hållet till Amsterdamborna. Precis som i många andra städer under 1900-talet skulle byggnader rivas och byggas om i takt med att tomtpriserna blev dyrare och allt mer eftertraktade.

Omoderna hus lämnades att förfalla och betraktades som värdelösa. Men Amsterdamborna hade en annan mening. De barrikaderade och ockuperade de värdelösa och gamla husen och försvarade sin stad. Och det är inte enda gången detta har skett. Redan under 1500-talet och protestanternas förföljelse sökte sig många till fristaden Amsterdam. Och under andra världskriget var det stora protester och strejker p.g.a. behandlingen av stadens judar, visserligen resultatlöst men fortfarande visar det medvetenheten och engagemanget som invånarna haft genom tiderna. I dag bor över 100 olika nationaliteter i Amsterdam, något som lett till en enorm kulturrikedom mer än problem och spänningar.

Kliv in i en stad som tänker framåt och som kreativt kan bevara samtidigt som modernisera. Amsterdam har alltid varit en väldigt simpel plats – gör det inte svårare än vad det är. Det här är en otroligt frammåttänkande plats som inte står och stampar i samma spår och står handfallen när idéer inte går rätt. När lösningar inte fungerar (vilket inte är ovanligt) börjar man om igen och ser det hela som en stor inlärningsprocess.

Det är nästan omöjligt att komma totalt oinspirerad eller opåverkad från ett besök i Amsterdam. Och saker som sticker ut och är annorlunda har genom alla tider väckt diskussioner och delade meningar, inget undantag med Amsterdam. Men oavsett vilken åsikt man är av, om man tycker att saker och ting är rätt eller fel, så visst är det ändå fascinerande? För var vore vi i utvecklingen om ingen någon gång vågat sticka ut och vågat förändra?

Var den första som kommenterar

Svara till