Royal Chitwan National Park – Nepal

Påstigning samtliga passagerare! Wildas artikelserie om Nepal fortsätter med ett besök till Chitwan National Park. En elefanttur i gryningen tar dig ut i noshörningarnas land. Dagens hetaste timme spenderas gärna i floden badandes med byns elefanter. Du bor bekvämt på Rhino Lodge och äter gratis popcorn i Saurahas barer. Wildas guide leder dig till underbara upplevelser i södra Nepal.

Ett besök i Chitwan National Park utgår ofta från byn Sauraha. Det är i denna by du hittar vandarhem och bungalows, restauranger och butiker. Möjlighet finns även att bo på en camp inne i själva parken. Bäst är ändå att bo i byn, här finns flest aktiviteter och valmöjligheter. Gällande säkerheten i området kring Sauraha och Chitwan, kontrollera med ambassaden. Överlag är västra Nepal mer osäkert.

De flesta resebyråer i Kathmandu och Pokhara säljer gärna ett tredagars paket med boende/mat och nationalparksbesök. Jag vill dock rekommendera att du gör denna utfärd på egen hand. Fördelarna med detta är att du själv väljer transportsätt, boende, mat och aktiviteter. Nedan följer en enkel genomgång av dessa fyra alternativ.

Transport till och från Chitwan ordnas enkelt från alla större städer i Nepal. En bussresa är det billigaste och enklaste sättet att resa till Chitwan. En turistbuss till eller från Kathmandu kostar 350 NRS och köps vid valfri resebyrå, priserna är samma överallt. Till eller från Pokhara kostar 400 NRS. Som nämnt i den första artikeln i serien om Nepal är vägsäkerheten mycket låg.

Turistbusschaufförerna verkar dock köra något bättre än andra men sitt inte längst fram. Bromssystemen skriker vid användning och köer på grund av olyckor är vanligt. Åk aldrig nattbuss då dessa bringar än fler olyckor. Minibussar finns också men dessa avrådde lokalbefolkningen oss från att använda. Att flyga kan däremot bli något omständigt. Den närmaste flygplatsen ligger i Bharatpur och därifrån är det ändå cirka 1,5 timmars bussresa till Sauraha.

Reser du från Indien landvägen in i Nepal är Chitwan ett perfekt första stopp då det ligger nära gränsen. Vilket du än väljer kommer bussen att släppa av dig på en grusparkering någon kilometer utanför Sauraha. När bussen kommer flockas minst 20 personer från olika hotell/resebyråer med mera utanför.

Att armbåga sig genom denna hop och få ner sin väska från busstaket är kämpigt. Jeeparna tar 50 NRS för en resa in till byn och deras hotell. Strunta i detta! Att promenera tar bara 15 minuter och du kan själv i lugn och ro välja ett guesthouse. Alternativt boka innan och be om upphämtning. Du kan även åka med taxin och sen försöka skaka av dig hotellindrivaren. Det är enkelt att hitta till byn. Gå från bussen längs grusvägen, sväng höger (det finns en skylt med flera vandrarhem på där) och följ denna grusväg i cirka tio minuter. I T-korsningen svänger du vänster om du vill bo nära floden.

Här kan du använda LP Nepals karta för att hitta till önskat vandrarhem. Boenden råder det ingen som helst brist på. Att bo närmare floden är trevligast. Rhino Lodge har stora dubbelrum med rena lakan och fräscht badrum. De finns i olika prisklasser. 600 NRS för mellanklassen är lagom att betala. Många större gruppresor väljer att bo på det här hotellet vilket gör att det ofta kan vara fullt. Restaurangen serverar de godaste lagom hårdkokta äggen jag smakat i Asien.

Närmare floden finns bungalows för cirka 500 NRS. Annars är det gångavstånd mellan alla vandrarhem så det går enkelt att kika runt. Varför vissa hotell väljer att döpa sig till Annapurna View är däremot en gåta…

Det finns tre större restauranger anslutna till T-korsningen nära floden. De serverar liknande mat till liknande priser. Fisken du får på sizzlar tallrik hos Al Fresco är mycket god och pastan är helt okej. På restaurangen mitt emot serveras gratis popcorn när du köper något att dricka på happy hour (s) mellan klockan 17-21. Den tredje restaurangen KC’s restaurant är den dyraste och finaste restaurangen men har ändå ungefär samma utbud. Längs floden finns ett par mindre ställen lämpliga för en drink när solen går ned eller för en lätt lunch medan elefanterna badar i floden nedanför.

Aktiviteter och upplevelser

Elefantsafari är en fantastisk upplevelse att vara med om. Särskilt om du väljer gryningsturen. Elefanten är utrustad med en plattform där man sitter fyra stycken. Detta är dock väldigt trångt. Vänd dig istället till Kingfisher tours and travel. Där kan du betala för tre personer om ni är två och på så sätt vara garanterade en egen elefant.

700 NRS kostar en tur på cirka två timmar. Vår tur blev dock mycket längre och vi fick rida tills vi sett noshörningarna. Dessa elefantturer går inte i själva nationalparken utan i ett community forest reserve i utkanten av parken. Naturen där visade sig vara mycket vackrare än i själva parken. Under elefantturen kommer du mycket närmare djurlivet plus att det är bättre för miljön.

Jeepsafari är ett annat sätt att utforska skogarna på. Dessa turer genomförs i själva nationalparken. Dessvärre är de minst lika obekväma som elefantplattformen och dessutom bullriga och dammiga. Du sitter på smala bänkar på jeepens flak. Sju till åtta personer kläms ihop med benen inåt. Det vill säga för att se något måste du vrida rygg och nacke ur led. En guide följer dock med och sitter på taket. Han pekar ut djuren längs vägen och säger åt chauffören att backa tillbaka när han hittar något att titta på.

Mot slutet av turen stannar jeepen vid en krokodiluppfödning. Här föds krokodiler upp för att sedan släppas i det vilda. Hägnen är ganska små och består av sand och betong. Längst in finns ett hägn med en ”människoätande” tiger i. Dess inhägnad är brutalt liten och dåligt utrustad. Det svider i hjärtat att se den. Ytterligare 100 NRS tillkommer per person i inträde utöver de 700 NRS som jeepsafarin kostar. Det pågick dessutom föryngringsarbete i parken genom nedbränning av de höga vassfälten, att det dessutom är torrperiod sätter sina spår. Att besöka Chitwan i oktober är en bättre idé.

Flera andra aktiviteter ordnas också i nationalparken. Bland annat vandringar, kanotpaddling och fågelskådning. Under turerna kan du se djur som indisk pansarnoshörning, vildsvin, påfågel, näshornsfågel, läppbjörn, tiger (osannolikt), olika hjortar och alligatorer.

För att komma in i parken måste du skaffa ett tillstånd som kostar 500 NRS/person. Detta tillstånd gäller för en dag i community forest reserve och en dag i nationalparken. En resebyrå hjälper dig att ordna tillståndet utan extra kostnad när du bokar en aktivitet. Du kan också boka via ditt hotell/guesthouse men detta är cirka 100-200 NRS dyrare.

Att se bjässarna tumla runt i floden med sina skötare är en underbar upplevelse. Vill du, kan du även hoppa i med dem! Sitt på elefantryggen och försök hålla dig kvar när den skakar på sig och bli nedsprutad av snabeln. Badet kan vara det roligaste du gör i Nepal. Tänk på att ha någorlunda skylande badkläder som till exempel t-shirt och shorts. Efteråt ger du valfri summa pengar till elefantskötaren. Cirka 100 NRS är upplevelsen helt klart värd! Badningen sker ungefär klockan elva.

2 kommentarer på Royal Chitwan National Park – Nepal

  1. Lars-Erik Sandin

    Jättetrevligt att läsa dina härliga reseberättelser med tips och råd om det mesta.

Svara till