Granada del II – matkultur och nattliv

En pickup med sprakande högtalare på flaket rullar sakta omkring i Granada och spelar hysterisk musik på öronskärande volym. Under tillfälliga avbrott annonserar en speakerröst ut kvällens skumparty på Cesar. I en stad där få människor har Internet hemma, eller ens läser tidningen, gör man det mesta ”old school”.

Bästa platsen att lära känna människor i Granada är definitivt på dansgolvet. Att hitta en nicaraguan som inte kan dansa är som att hitta en pingvin i öknen. I Nicaragua är dansen ingenting som ger prestationsångest – utan ett naturligt sätt att umgås. Att du inte har rytmen i blodet accepteras inte som ursäkt. Plötsligt har du din hand i någon annans, får ett par korta instruktioner och så – vips! – är du en av alla som svänger på höfterna till bachatarytmerna.

Uteliv i Granada – bachata och rom
För många Granadabor börjar utekvällarna på La Calzada – restaurant- och bargatan som löper från Parque Central ner till Nicaraguasjön. Mellan borden skapas snabbt nya vänskapsband och de inhemska ölsorterna Toña och Victoria beställs in på liter. Här umgås man fram till midnatt, då folk börjar röra sig mot nattklubbarna. Längs med gatan ser man ofta ungdomar dansa breakdance eller göra konster med eld, ofta för att tjäna pengar.

Populäraste utestället i Granada är utan tvekan Café Nuit på Calle Libertad. Här spelar livemusiker under bar himmel fram till gryningen och stadens unga dansar bachata på det trånga dansgolvet tills svetten lackar. Latinska klassiker blandas med nicaraguansk folkmusik, reggaeton och musikgruppen Aventuras senaste hits. På Calle Libertad ligger också mer fashionabla El Club, som har “all you can drink”-kvällar för omkring 40 kronor.
 
På Calle Atravesada hittar du Mi Tierra, som erbjuder både barhäng och dansgolv. Här spelas nästan uteslutande bachata.
 
För att träffa andra backpackers och utbyta erfarenheter rekommenderas baren på hostalet Bearded Monkey (Calle 14 de septiembre). “Barba del Mono”, som hostalet kallas på spanska, anordnar också filmkvällar och andra aktiviteter.
 
Nere vid sjön ligger nattklubben Cesar, som drar mest folk på lördagar, samt flera andra barer. Cesar har en stor scen för liveband, ett enormt dansgolv och anordnar temafester och olika event. Här kommer du, till skillnad från Café Nuit och El Club, vara ganska ensam om att vara turist. På borden står flaskor av den inhemska rommen Flor de Caña och Coca-Cola – för här är det uteslutande Cuba Libre och öl som gäller. Taxi från Parque Central tar inte mer än fem minuter och kostar åtta kronor per person.
 
Tips: Gör som nicaraguanerna och byt ut den klassiska salt-tequila-citron-shotten, mot rom och mango kryddad med lime, chili och salt.

Ät traditionellt på gatan – gott och billigt
Centrala Granada har ett stort utbud av caféer, restauranter och gatukök – de flesta till mycket överkomliga priser. Vill du leva billigt klarar du dig med en matbudget på 50 kronor om dagen för frukost, lunch, middag och något mellanmål.
 
Till frukost rekommenderas färsk frukt från marknaden tillsammans med juice, som säljs i plastpåsar med sugrör för bara några kronor. För lunch – gå till marknaden och fråga efter el comedor – matsalen. Här får du en tallrik med traditionell nicaraguansk mat och dricka för mellan 10-15 kronor. Lunchen består oftast av gallo pinto (ris och bönor), maduro (matbanan) och pollo frito (friterad kyckling). Till middag letar du upp ett av alla gatukök som serverar middag på bananblad till samma pris. I Parque Central finns flera stånd som har kvälls- och nattöppet som serverar både traditionell mat och populära ”hot dogs”.
 
För att äta traditionella maträtter som nacatamal (en inhemsk version av tamal gjord av potatis, grönsaker och kött inrullat i bananblad) och vigoron (nicaraguansk snabbmat bestående av köttbitar, yucca, kål, tomat, vitlök, koriander och lime) rekommederas serveringarna i Parque Centrals fyra hörn. För små snacks under dagen säljs cashewnötter och frukt i påse överallt på gatorna. Dessutom kommer du inte att missa kvinnorna som går och skriker ut vad de säljer för godsaker från korgarna de bär på huvudet.
 
Restauranter och caféer
För frukost eller lunch i lugn och sval miljö rekommenderas Garden Café, som har underbart goda croissanter och trevlig personal. Garden Café är som en oas av stillhet med sin vackra trädgård, hängmattor och porlande fontäner. De stänger dock redan klockan tre på eftermiddagen. I närheten, mittemot Convento San Francisco, ligger också Cathy’s Waffle House, där du kan äta mättande våfflor och pannkakor med färsk frukt, sirap och smör. Du kan välja att sitta på uteserveringen eller inomhus, där väggarna är täckta av otroligt vackra tavlor som skildrar typiska nicaraguanska motiv.
 
Euro Café i Parque Central lockar med trådlöst internet, farligt goda frappucinos och italienska foccacias. På Euro Café kan du också spela pingis, delta i pokerturneringar och få blindmassage. Eller varför inte passa på att spela en omgång schack med Nicaraguas schackmästare som håller till här om dagarna?

I samma korsning som Cathy’s Waffle House ligger Asien-inspirerade El Tercer Ojo, som är otroligt mysigt om kvällarna. På menyn finns bland annat thailändskt, indiskt, italienskt och vegetariskt. Vissa kvällar i veckan serveras sushi.
 
Andra måsten i matväg är den underbara glassen från kedjan Eskimo som finns överallt i staden och Oreo-shaken på caféet vid ingången till Casa de los Tres Mundos vid Parque Central. För en billig och snabb middag: pizzaslice på Telepizza, åtta kronor styck bakom Casa de los Tres Mundos.
 
Gayvänligt
Sedan homosexualitet blev lagligt i Nicaragua år 2007, vågar nu många öppet visa sin sexuella läggning och Granada beskrivs ofta som Centralamerikas gaymetropol. Transvestiter är ett vanligt inslag i stadsbilden, män går öppet hand i hand och hånglar på klubbarna. En årlig skönhetstävling för transvestiter anordnas som lockar människor från hela landet.
 
Det känns som att alla har en ”gay-kompis” eller ”bögfrisör” i Granada – och är otroligt stolta över det. Lite oväntat kanske, med tanke på den machismo som har otroligt starkt fäste i hela Latinamerika. Trots öppenheten ser man sällan homosexuella kvinnor som öppet visar sin läggning.
 
Viktigt att tänka på…
Som utländsk tjej står de nicaraguanska killarna ofta i kö för att bjuda dig på drinkar, vilket kan vara en stark kontrast till utelivet i Sverige. Ha dock i åtanke att Nicaragua är ett otroligt fattigt land, och att många som söker ditt sällskap har baktankar. Tyvärr är det inte ovanligt att turisttjejer blir förförda av en charmig ”nica”, som sedan får henne att bjuda honom på mer än hon egentligen har råd med. Dessutom har många en fantasibild av Europa och drömmer om att finna kärleken som ska ta dem dit. Så ha i åtanke innan du tackar ja till en drink att det oftast finns förhoppningar om motprestationer.
 

Nicaragua-parlör
Varje land och region i Latinamerika har sin unika slang och vokabulär. Just nicaraguaner är kända för att vara väldigt vulgära. Här följer några ord och uttryck som kommer att hjälpa dig i Granada.
 
Deacachimba! – Grymt bra!
Vos – du
Dale – okej
Que onda? – Vad händer?Salud! – Skål!
Maje – snubbe
Chavalo/chavala – kille/tjej
Chela – tjej från USA eller Europa, eller en öl
Tranquilo (”tranki” på slang) – lugnt, bra
Nica – person från Nicaragua
Tica – person från grannlandet Costa Rica
Culear – att ha sex (bokstavligt: att rumpa sig)
Me turqueo – Jag blir förbannad (bokstavligt: Jag kukar mig.)
Te turqueo! – Jag slår dig! (bokstavligt: Jag kukar dig!)
Y lo menos? – Och det minsta? (för att få bättre pris på marknaden)
Dame un beso – Kyss mig
A la gran puta! – Det var som fan!/Shit!/Herregud! (bokstavligt: Vid den stora horan!)
A la gran putchica! – som ovan, fast rumsrent och barnvänligt
Andate a la verga! – Dra åt helvete! (bokstavligt: Stick till kuken!)

Var den första som kommenterar

Svara till