Lev ekologiskt på vulkanö i Nicaragua

Lago de NicaraguaI Centralamerikas största sjö – den enda sötvattenssjön i världen med hajar – ligger vulkanön Ometepe. På ön finns ett flertal ekologiska lantgårdar som lockar miljöintresserade turister. Backpackings Sofie har varit på ”Zopilote”.

Klockan är halv åtta pa kvällen och det är kolsvart ute. Jag är på väg uppför vulkanen Maderas sluttning, till den ekologiska farmen Zopilote. Hade jag inte haft en ficklampa med mig, hade det varit omöjligt att ta mig fram på den stenlagda gången som snirklar sig upp mellan bananträd och över små bäckar.
 
Zopilote ligger på ön Ometepe mitt i Lago de Nicaragua – Centralamerikas största sjö och den enda sötvattenssjön i världen med hajar. De har tagit sig till sjön via San Juan-floden som flyter hela vägen från sjön, genom Nicaragua och ut till Karibiska Havet.
 
Ometepe betyder ”mellan två kullar” på indianspråket nahuatl. Ön består av de två vulkanerna Concepcion (1 610 m), som hade sitt senaste utbrott år 2005, och Maderas (1 340 m), som är inaktiv. Längs med Ometepes kuster ligger samhällen som livnär sig på fiske och jordbruk. I den bördiga vulkanjorden växer bland annat bananer, citrusfrukter, majs, sesam, bönor och andra grödor. Här finns också ett flertal ekologiska lantgårdar (”fincas” på spanska), som välkomnar turister att bo och arbeta tillsammans med lokalbefolkningen.
 

Pizzakväll på Zopilote
Efter en kvarts vandring i ficklampsljuset, hör jag reggaemusik och ser ljusglimtar mellan träden – det är Zopilote. Den första människan jag stöter på, brittiska Daniel, visar mig vägen till receptionen.
 
– Du har tur som kommer på en fredag, säger han. Här är alla fredagar pizzakvällar. Äkta italiensk pizza.
 
Äkta italiensk pizza mitt i djungeln på en vulkansluttning i Nicaragua? Ja, faktiskt. Vid en stor stenugn ett hundratal meter från receptionen står fincans ägare, italienska Cristiano Bianchi, som köpte marken för sju år sedan. Då var den helt obrukad och det fanns inga bostadshus i området. Christiano började med att bygga tre cabañas (hyddor) och åkte personligen runt till olika städer runt om sjön for att marknadsföra den nya ekologiska farmen på Ometepe.
 
Intresset var stort och Zopilote fick snart besökare. I dag har farmen plats för omkring 30 boende och 12 anställda – såväl utländska besökare som nicas, som människorna i Nicaragua kallas. Inför framtiden har Christiano planer på att anställa guider som ska kunna visa runt och informera alla nyfikna besökare.
 
På Zopilote gäller regeln ”Källsortera eller stick!”. Fincan har ett eget vattenreningssystem och man återanvänder allt vatten. Avfallet från toaletterna används som gödsel för odlingarna. Man använder så lite elektricitet som möjligt, varför man har gasspis och mycket få lampor. Alla produkter som tillverkas på Zopilote är ekologiska och naturvänliga.
 
Vad göra på Zopilote?
De flesta besökare stannar bara några nätter på Zopilote, men här finns också många som jobbar ideellt på farmen i flera månader. För att få arbeta krävs att du stannar på farmen i minst en vecka. Jobbar du, får du 20 procent billigare boende och utbildning i olika jordbruksmetoder och ekologisk odling. Du kan välja mellan att bo i cabaña, hängmatta eller tälta. Du arbetar fyra timmar om dagen, varav en timme är hårt fysiskt arbete. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att tillverka olika ekologiska produkter som bröd, sylt, honung och müsli, flytta sten, laga mat och rensa i skogen med machete.
 
Varje tisdag, torsdag och fredag är det pizzakväll. I fincan finns en stor stenugn med bord och bänkar runt om. För att vara säker på att få den pizza du vill ha, rekommenderas att du gör din beställning redan på morgonen. Pizzorna är stora, så du blir garanterat mätt. I receptionen säljs det inhemska ölet Toña.
 
Till Zopilote kommer många artesanos, hantverkare, som tillverkar smycken. I receptionen säljs förutom tillverkade smycken, även material som verktyg, tråd, läder och stenar. Ta chansen att lära dig! På kvällarna samlas alla boende vanligtvis i det kommunala utomhusköket, spelar gitarr, sjunger, gör smycken, eldkonster och umgås. På Zopilote kan du också gå en kurs för att lära dig att baka äkta italienskt bröd.

Från utsiktstornet El Mirador som ligger i anslutning till Zopilote får du en fantastisk vy över Omtepe, sjön och resten av Nicaragua. Stranden i Santo Domingo ligger på cirka 30 minuters gångavstånd. Vill du inte gå kan du hyra cyklar vid bilvägen nedanför Zopilote. Fincan anordnar också turer upp på vulkanen Maderas.
 
Vulkanhiking, ridtur på stranden och lagunbad
Ometepe är en mycker lugn och trygg ö. Du kan utan problem ta dig runt själv, både dag- och nattid. Förutom ett fåtal hotell och barer finns här inget direkt nattliv. Till Ometepe kommer de som vill njuta av lugnet och den orörda naturen.
 
För att uppleva det bästa av naturen – ge dig av på en hikingtur upp på någon av de två vulkanerna. Turer anordnas av de flesta hotell och fincas. Du kan också ta en tur på häst längs med någon av stränderna, eller i bergen. I Santo Domingo på den norra sidan av öns mittremsa ligger den bästa stranden.
 
En av höjdpunkterna på Ometepe är naturreservatet Charco Verde där du kan bland annat kan se apor, papegojor och en vacker blåsvansad fågel som kallas urraca. I reservatet finns en liten sjö, men för att bada rekommenderas stranden strax väst om reservatet, där du också kan hyra kajak. I närheten ligger ett flertal hotell, bland annat Finca Valencia och Chico Largo, varifrån du kan se otroligt vackra solnedgångar. En bit söder om reservatet ligger populära lagunen Ojo de Agua där du kan ta ett svalkande dopp. På Ometepe finns också kvarlämningar från olika indiancivilisationer i form av petroglyfter med bilder av djur och människor.

Hur tar du dig till Zopilote?
Enklaste sättet att ta sig till Zopilote är att ta en färja från San Jorge, strax öster om Rivas. Från Rivas till San Jorge kan du ta en taxi för under tio kronor. Färjorna går varje halvtimme och tar dig till staden Moyogalpa på Ometepe. Därifrån tar du sedan en buss till Balgue. När du stiger av bussen väntar en kilometerlång vandring till Zopilote. Har du inte lust att gå är det vanligtvis lätt att lifta för en billig peng (fram till skylten ”Finca ecologico El Zopilote” – där följer du sedan stigen upp längs sluttningen).
 

Att tänka på
Från närmsta bilväg upp till Zopilote måste du vandra cirka 15 minuter på ett stig genom skogen. Se till att ha bekväma skor, och om du kommer på kvällen – ficklampa. Zopilote är ofta fullbokat och för att slippa bära upp din packning i onödan rekommenderas att du ringer i förväg och frågar om det finns plats.

4 kommentarer på Lev ekologiskt på vulkanö i Nicaragua

 1. Erik

  Mycket trevlig artikel, skulle gärna bo där ett tag om det är så härligt som det låter!

 2. Joe Thornton

  Väldigt trevlig läsning. Hade velat höra ännu mer om naturen i området och Nicaragua i övrigt. =)

 3. Cornelia

  Jag kan inte annat än att hålla med Sofie, Ometepe är en riktigt avslappnad och mysig ö där man lätt kan spendera både en och två eller fler nätter än först planerat.

  Jag har dock ett väldigt nyttigt tips för er som funderar på att vandra upp för en av vulkanerna. När vi vandrade upp för Maderas så började det regna kraftigt. TÄNK PÅ ATT HÅLLA IHOP och inte vandra ensam. En vän till mig hade ont i sitt ben och sa till resten av gänget att vi kunde vandra före och mötas igen på toppen. Problemet var att regnet ”tillverkade” nya stigar utmed bergssluttningen och min vän trodde att en av dessa var en stig. 28 timmar hittade han äntligen sin väg ner tillbaka till Fincan där vi bodde och sökandet av honom kunde avslutas. Vilken ångest… men annars, Ometepe rekommenderas varmt!!

Svara till