Njutning på mat- och vinfestivalen i Harare

Belgisk choklad på mat- och vinfestivalen i HarareEn hästkapplöpningsbana utanför Zimbabwes huvudstad Harare fick i helgen stå värd för en mat- och vinfestival. För bara ett år sedan, när mataffärernas hyllor ekade tomma och många tvingades fly landet, hade en sådan här festival varit omöjlig. Det var alltså extra glädjande för Susanna att köpa en biljett till detta evenemang.

För femton amerikanska dollar köpte jag en biljett till mat- och vinfestivalen som ägde rum på en hästkapplöpningsbana i Harare i helgen. När klockan slog tolv stod jag och en vän vid ingången, redo att smaka och dricka oss igenom dagen. Ett antal vita tält stod uppställda och på en scen sjöng några sångerskor skön jazz. Borden fullkomligen dignade av kryddiga korvar från slaktaren, belgiska chokladpraliner från den lokale tillverkaren Veldemeers, feta ostar, kex och till och med utsökt sushi.

Rött vin, vitt vin, rosé och champagne i olika prisklasser hälldes generöst upp i det glas man fick efter man fått sin biljett avriven vid entrén. Säkert ett tjugotal vinleverantörer fanns på plats för att marknadsföra sitt vin. För barnen fanns det hoppborg och vattenrutschbana att lekande fördriva tiden med medan deras föräldrar åtnjöt maten och vinet.
 
Mataffären Spar, som tillsammans med affärerna TM och Bon Marché är ledande i Zimbabwe, hade ett tält där de presenterade exklusiva varor som jag aldrig tidigare sett i butiken. Det fanns teriyakismakande riskakor, ost med chilismak, pasta i olika färger och en underbar müsli förpackad i tetrapak. Nu återstår det bara att se om varorna kommer att dyka upp på mitt lokala Spar. För en utlandssvensk zimbabwebo var det här, hur som helst, manna för själen att se.

Klockan 18, när solen gått ner, började utställarna packa ihop sina varor efter en lyckad dag och jag låg hemma på soffan och klappade mig nöjd på magen.