Att uppleva Nya Zeelands södra ö

Nya Zeeland - Den södra önEfter att ha tillbringat ett par veckor på den norra ön så är det nu dags att besöka Nya Zeelands södra ö, den bästa enligt många. Den må erbjuda enastående landskap men erbjuder den lika mycket som den norra? Det är lätt att se varför så många vill resa hit, den södra ön är så naturligt vackert, fylld med bergskedjor, glaciärer, sjöar, stränder plus det faktum att det är mängder av olika äventyrssporter överallt.

Dag 1 och 2 Picton
Jag kommer i denna guide att anta att ni har anlänt med färja till Picton från Wellington på den norra ön. De flesta väljer att resa vidare antingen via buss, tåg eller med egen hyrbil men för dem som vill tillbringa ett par dagar här så finns det en del turer att göra så som vandringar, båtturer i Marlborough Sounds m.m.
 När ni är redo att åka vidare så plockar ni upp er hyrbil och kör vidare mot Kaikoura.

Dag 3 Kaikoura
(Picton till Kaikoura 156km – ca 2h 5min)
Är ni intresserade av viner så kan det vara värt att stanna till och utforska Marlborough området och provsmaka dess berömda Sauvignon Blanc.
 
Kaikoura är känt för deras valsafari och turister från hela världen kommer hit just på grund av detta (se till att boka i förväg). Det finns en del olika turer beroende på vad ni vill se. Ni kan bland annat simma med sälar och delfiner, hoppa på båtturer för att se kaskeloter och späckhuggare samt att ni själva kan promenera runt och se sälar och albatrossar.
 
 
 
Dag 4 och 5 Christchurch
(Kaikoura till Christchurch 181km – ca 2h 30min)
Christchurch är den största staden på den södra ön, landets tredje största och utan tvivel den mest brittiska av alla städer på Nya Zeeland. Den kallas ofta för ”The Garden City” på grund av alla dess parker, trädgårdar och grönområden.
 
Den har inte så mycket att erbjuda då den först och främst är den stad och inte en turistort men några av sevärdheterna är bland annat ”Cathedral Square” som anses vara stadens mittpunkt och domineras av den stora katedralen. Här kan ni också ofta finna en del olika framföranden.
 
Avon floden rinner genom staden och här kan ni välja att antingen promenera brevid floden i avkopplande miljö eller att göra en ”punt”, vilket i stort sett är att sitta i en slags gondol medan en man i stråhatt sakta stakar sig fram längs floden. Christchurch har även en spårvagn som ni kan använda er av för att se staden och har ni tid, ta en promenad längs med den botaniska trädgården.

Dag 6 Oamaru
(Christchurch till Oamaru 248km – ca 3h 50min)
Oamaru är en liten stad som egentligen inte har så mycket att erbjuda. Är ni dock intresserade av att se pingviner så kan det vara värt att tillbringa en natt här. Nattetid besöker ni pingvin kolonin och medan ni sitter ned på en utsiktsplatå så kan ni i ljusskenet se pingvinerna springa ett par meter framför er. Se till att boka i förväg.

Dag 7 och 8 Dunedin
(Oamaru till Dunedin 113km – ca 1h 30min)
Dunedin är grundat av skottar och är en vacker stad med många historiska imponerande byggnader, samt en stor universitetsstad. Förutom arkitekturen så innehåller Dunedin även ett par attraktioner som kan vara värda att besöka, för chokladälskarna så är ”Cadbury World” ett måste. Här kan ni göra en tur av fabriken, se ett chokladvattenfall, få en gottepåse samt ha möjligheten att köpa mängder av den billigaste chokladen ni kan hitta i landet.

Är det vildliv som ni vill se så ska ni ta er till antingen Otagohalvön eller till Aramoanastranden. Här hittar ni mängder av sälar, pingviner samt albatrosser längs klipporna.
 
Strax utanför centrum hittar ni ”Baldwin street” som sägs vara världens brantaste gata. Även om det kanske inte är helt korrekt så visst är det brant nog. Se till att parkera längs huvudgatan och promenera till toppen av gatan. Var inte lat och kör upp längs den som många gör.

Dag 9 Te Anau
(Dunedin till Te Anau 290km – ca 3h 50min)
Att köra direkt från Dunedin till Milford Sound skulle ta över sex timmar så varför inte dela upp restiden och tillbringa en natt i vackra Te Anau.

Te Anau ligger precis vid en sjö och det finns stora möjligheter att hyra en kajak, paddelbåt samt att ni kan boka in er på olika slags flygturer med ett sjöplan, vad sägs t.ex. om att flyga över Milford Sound? Har ni inte besökt Waitomo på den norra ön och sett ”Glow worms” än så erbjuder Te Anua ett utmärkt tillfälle att se de små lysmaskarna
 
Sist men inte minst, om ni har planerat att vandra den berömda Milford Track (se till att boka den minst ett år i förväg) så är Te Anau er sista utpost innan ni börjar vandringen.

Dag 10 och 11 Milford Sound
(Te Anau till Milford Sound 117km – ca 2h)
Om ni är här vintertid så se till att kolla upp hur vägarna är, det är inte ovanligt att de stängs av på grund av snö. Under sommaren så har ni en vacker resväg från Te Anau till Milford Sound att se fram emot. Om ni bara kör utan stopp så tar det ca två timmar, har ni ingen brådska så se till att göra ett par stopp här och där utan att stressa.
 
En del av stoppen längs vägen är; ”Mirror Lakes” vilket ger en vacker reflektion av bergen, ”The Homer Tunnel” där ni måste vänta på grönljus innan ni kan köra igenom, det kan vara värt att stanna till och vandra runt för att se omgivningen. Ett av de sista stoppen är ”The Chasm” vilket är ett vackert vattenfall och väl värt ett stopp.
 
De flesta som besöker Milford Sound kommer hit, gör en båttur och åker sedan vidare. Det är värt att stanna en natt eller två. Att se soluppgång och solnedgång vid sundet är enastående vackert. Sol eller regn, det spelar ingen roll vilket väder ni har, det är riktigt vackert! Det finns möjligheter att dyka i sundet också, tyvärr hann jag själv inte med det, men det ska tydligen vara en riktig upplevelse då man kan ser liv som man annars bara ser i väldigt djupt vatten.
 
Möjligheter för en övernattningsbåt finns också, och det ska tydligen vara ett underbart sätt att upptäcka Milford Sound på.
 

 
Dag 12, 13 och 14 Queenstown
(Milford Sound till Queenstown 286km – ca 3h 30min)
Queenstown är äventyrsportens huvudstad och en av de mer populära destinationerna på sydön. Staden ligger vid sjön Wakatipu och har den vackra bergskedjan ”Remarkables” i bakgrunden.
 
Under vintertiden så är detta en populär skidort och under sommarmånaderna så kan du i stort sett göra allt annat. Det finns möjligheter till att göra ”White Water Rafting”, ”Jet Boating”, fallskärmshopp, ”Luge” och så förstås ”Bungy Jump”!
 
Queenstown är ansedd som världens center för Bungy Jumping och har den första kommersiella bungysajten med den 43m höga ”Kawarau” bron. De andra stora hoppen är den 47m höga ”The Ledge” samt monstret ”Nevis Highwire” vilket är 134m högt.
 
Med så många aktiviteter så är det lätt att blåsa budgeten väldigt snabbt, men som tur är så finns det ett gäng olika prisvärda paket med kombinationer av aktiviteter man kan använda sig av. Har ni tid över och vill se fler miljöer från Sagan om Ringen-filmerna så se till att ta en dagstur över till den vackra och närliggande Glenorchy.

Dag 15 och 16 Wanaka
(Queenstown till Wanaka 68km – ca 1h)
Mellan Queenstown och Wanaka så se till att stanna till i Arrowtown i en timme eller två. Arrowtown är en historiskt guldgrävarby som fortfarande har en känsla av en vilda västern över sig med dess trä- och stenhus. Immigranterna som kom i hopp om att finna guld har också lämnat spår efter sig, den mest kända är den s.k. ”Chinese Settlement”.
 
Wanaka kan ses som Queenstowns lillebror, den innehåller mängder av aktiviteter men är betydligt tystare och lugnare än den förra. Den har ett vackert lägen vid Lake Wanaka och innehåller förutom alla äventyrsaktiviter också en del vandringar.  
 
Strax utanför Wanaka så hittar ni ”Puzzling World” vilket kan vara värt att stanna till för, om inte annat för det fototillfälle som erbjuds med det lutande tornet i bakgrunden.
 

 
Dag 17 och 18 Fox Glacier/ Franz Josef
(Wanaka till Fox Glacier 262km – ca 3h 15min)
Innan ni anländer i Fox Glacier så kör ni förbi Haast, det erbjuder vacker natur och en del vandringsleder. Fox Glacier och Franz Josef är kända för sina glaciärvandringar, det spelar i stort sett ingen större roll vilken av dem ni väljer att vandra på. Fox Glacier är en större glaciär än Franz Josef, men å andra sidan så är byn inte lika utvecklad som Franz Josef.
 
Båda orterna erbjuder i stort sett samma turer, ni kan vandra på glacierän en halvdag, heldag eller helt enkelt göra en ”Heli-hike” vilket innebär att ni tar helikoptern halvägs upp och sedan vandrar ni en halvdag på glaciären. Se till att inte ge er ut på glaciären på egen hand, isen innehåller sprickor som gör det farligt och turister har dött eller skadat sig allvarligt när de fallit genom sprickorna.

Har ni sett och vandrat på en av glaciärerna så finns det ingen anledning att göra den andra och i och med att de bara ligger 20min från varandra så kan ni tillbringa natten i den ena och vandra den andra. Missa inte att göra en tidig morgonvandring längs med berömda Lake Matheson just utanför Fox Glacier. Vid klart väder bjuder sjön på en av Nya Zeelands mest berömda och mest fotograferade panoraman, när Mt Cook och Mt Tasman speglar sig i sjöns vatten.

Dag 19 Greymouth
(Franz Josef till Greymouth 172km – ca 2h 20min)
Greymouth erbjuder egentligen inte mycket utan det är en bra plats att stanna över och tillbringa en natt innan ni fortsätter norrut. I stort sett det enda som finns att göra i staden är att göra en tur av ölbryggeriet ”Monteith”, enligt mig den bästa ölen Nya Zeeland har att erbjuda.

Dag 20 och 21 Nelson/Abel Tasman Nationalpark
(Greymouth till Nelson 289km – ca 3h 50min)
På vägen mellan Greymouth och Nelson så kör ni förbi ”Punakaiki Pancake Rocks” där ni kan stanna till och se hur väder och vind kan forma klippformationerna.
 
Nelson är en av landets äldsta städer och har en del restauranger, pubar och cafeer att erbjuda. Det är också utgångspunkten för Abel Tasman Nationalpark. Abel Tasman är Nya Zeelands minsta nationalpark men erbjuder trots det mängder. Du kan paddla kajak i dess blågröna vatten, vandra på de vackra stränderna samt att den erbjuder en av landets mest populära vandringar med den 51km, 3-5 dagar, långa ”Abel Tasman Coastal Track”.

Dag 22 Picton
(Nelson till Picton 111km – ca 1h 30min)
Tillbaks i Picton så lämnar ni bilen och tar er sedan vidare antingen med färjan tillbaka till Wellington eller med tåget ”TranzCoastal” till Christchurch där ni kan flyga vidare till er nästa destination.
 

4 kommentarer på Att uppleva Nya Zeelands södra ö

  1. Karin Eriksson

    Fin sida!
    Var på Nya Zeeland för tre år sedan. Kul att läsa och komma ihåg. Bra information och fina tips. Längtar tillbaka! Återkommer om jag ska resa iväg igen! Karin Eriksson

Svara till