Äventyrssport på Nya Zeeland

Adrenalinkickar är Big Business på Nya Zeeland. Tusentals resenärer besöker landet varje år för att prova saker som jetboating, black water rafting och isklättring, eller för att kasta sig ut från flygplan och ned för stup. Landets sagolika natur inspirerar även till mer sansade aktiviteter som cykling, vandring och skidåkning. Utbudet av äventyrssporter är så gott som oändligt på både norra och södra ön. Backpackings Madelen tipsar om några av de häftigaste alternativen.

Introduktion
Den absolut bästa utgångspunkten för att uppleva äventyrslivet på Nya Zeelands båda öar är att ha gott om tid, relativt mycket pengar och inga gränser när det gäller adrenalinkickar. Att flyga in till Auckland är oftast det bästa och billigaste alternativet. Härifrån kan man ta sig i princip vart som helst. För att få en oförglömlig resa bör man endera köpa en billig bil, hyra bil eller till och med hyra en husbil. Avstånden är korta.

Även om man kör på vänstersidan är trafiken lätt och vägarna av hög standard. Att ha egen bil jämfört med att köpa ett busskort är bättre på flera punkter; man är fri, man kan ta sig vart som helst, vilken tid på dygnet som än önskas. Det har många fördelar, särskilt om man reser tillsammans med någon. Reser man ensam kan det dock kanske bli lite ensamt.

Väljer man att ta sig runt med hjälp av buss är möjligheterna också mycket goda. Ett av de största bussföretagen är Kiwi Experience och deras bussar är pålitliga och tar en runt till alla populära destinationer både på norra och södra ön. Likaså gäller för företaget Magic Bus.

De flesta som åker till åker Nya Zeeland börjar med att utforska den norra ön och efter detta ta färjan över till södra ön. Priserna varierar beroende på om man reser med eller utan fordon. Utan fordon ligger priserna på ungefär 300-400 kronor per person, med fordon kostar det cirka 1000 kronor per person.
 
Nedan följer tips på några av de häftigaste äventyrsaktiviteterna på Nya Zeelands båda öar.

Nordön

Utbudet på norra ön varierar otroligt. Välj bland annat mellan heli-skiing, black water rafting, white water rafting, surfing, sandboarding, klättring, snowboarding och vandring upp till en aktiv vulkan. Eftersom terrängen är så pass bred på Nya Zeeland och avstånden relativt små kan man på samma dag på norra ön surfa i Raglan och på eftermiddagen åka snowboard på Mount Ruapehu. Det är detta som gör landet unikt för äventyrare.

Skyjump från Sky Tower i Auckland, 192 meter, 83km/h
Detta är Nya Zeelands högsta hopp. Kan beskrivas som basejump, men man sitter fast med en lina på ryggen – precis som en äkta stuntman. Ett fritt fall på elva sekunder över Aucklands city centre.

Heli-Surfing
Det här är något för den våghalsiga. Detta äventyr tar med dig till några av de mest vackra och orörda surfstränderna på Nya Zeeland. Avgång från Heletranz i Albany där man flyger iväg i helikopter och flyger ner längs kusten för att möta Surf ’n’ Snow Tours Team. En heldag i vattnet bland vågorna väntas. Allt är inkluderat i priset – surfbräda, våtdräkt, helikoptertur med mera.

Skidåkning/Snowboarding
Vill man ge sig ut i snön och åka skidor eller snowboard finns det en skidanläggning i mitten på ön. Berget heter Mount Ruapehu och är en aktiv vulkan. Ruapehu är den högsta punkten på Nya Zeelands norra ö och består huvudsakligen av tre toppar, Tahurangi (2,797 möh), Te Heuheu (2,755 möh) och Paretetaitonga (2,751 möh). Ruapehu har två skidområden som är öppna för allmänheten, Whakapapa på norra sidan och Turoa på den södra sidan. Dessa är de två största skidområdena på Nya Zeeland. Säsongen är vanligtvis från juni till oktober men varierar beroende på snötillgången. 
 
Båda områdena har backar för nybörjare och erfarna skidåkare. Snowpark för snowboardåkare finns dessutom i båda områdena. Bara tanken på att man faktiskt befinner sig på en aktiv vulkan kan få de flesta att rysa till en aning. Vulkanen hade sitt senaste utbrott den 25 september 2007.
 
Mount Ruapehu är för den som vill besöka Nya Zeelands riktiga skidområde. Det är hit folk från Nya Zeeland tar sig för att åka snowboard. Inte alls lika mycket attityd som nere på södra ön, dessutom är det betydligt billigare, få turister och trevliga ”locals”.

Bergsklättring
Ytterligare ett äventyr på Mount Ruapehu, där man klättrar på berg av vulkanisk sten. Arrangörerna organiserar all utrustning. Det enda som behövs är bekväma kläder.

Black Water Rafting i Waitomo droppstensgrottor
Adrenalin till max. Black Abyss Tour är ett fartfyllt och våghalsigt äventyr på fem timmar genom Ruakuri Cave. Bli nerhissad 37 meter ifrån ljusstrimman av dagsljus högt däruppe om du vågar, eller vada ner i det svinkalla vattnet i Waitomogrottorna. Var beredd på att krypa genom trånga passager och hoppa nedför vattenfall. Våtdräkt, gummistövlar och pannlampa behövs väl när du glider iväg genom de smala grottkanalerna på en gummiring med guidning av miljontals lysmaskar i taket. Bli inte rädd när guiden skjuter av ett skott – det är inte du som ska bli skrämd utan okända djur som gömmer sig i mörkret.
 
All utrustning ingår i äventyret. Det enda man behöver ta med är en handduk, badkläder och ett begär för äventyr. Efteråt belönas man med en varm dusch och något varmt att äta.

White Water Rafting
Baserat i Rotorua på norra ön. Greppa paddeln! Forsränning eller White Water Rafting som det heter är en äventyrlig upplevelse för den som gillar vatten. Prova en fartfylld färd i gummibåt längs forsar och nedför vattenfall, det ger garanterat en rejäl adrenalinkick! Rafting kan passa alla och det finns många nivåer och varianter att välja på.
 
Det du behöver ta med dig är badkläder, handduk, solkräm och ett glatt leende.

Sydön

Vandra upp till Franz Josef glacier, bestig Mount Cook eller åk snowboard i Wanaka. Men missa inte heller mountainbiking, bungyjumping, fallskärmshoppning, paragliding och jetboating i och omkring världens huvudstad för äventyr – Queenstown.

Vandra upp till Franz Josef glacier
Ett absolut måste om man besöker Nya Zeeland. Glaciären ligger på den södra öns västra sida, strax söder om staden Greymouth. Glaciären är 2700 meter hög och är vid basen omgiven av regnskog, vilket bidrar med extrema kontraster.
 
Man kan välja mellan många olika alternativ. En halvdags vandring, heldags glaciärvandring, isklättring eller till och med helikopterflygning upp till glaciären. Nöjer man sig med ett smakprov av glaciären räcker en halvdags tur vilket tar cirka fem timmar allt som allt. Medan en heldagstur tar cirka åtta timmar, och man spenderar då betydligt mycket mer tid på isen.
 
För de mer äventyrslystna rekommenderas att prova på isklättring. Ett äventyr där man spenderar cirka 7-8 timmar på glaciären tillsammans med kvalificerade guider. Man får lära sig allt om olika tekniker, om utrustningen och får framförallt en ordentlig adrenalinkick. Även nybörjare garanteras att inom två timmar kunna klättra upp för en isvägg.

Bungyjumping
Har sin födelse i äventyrshuvudstaden Queenstown, där det uppfanns av AJ Hackett. Queenstown är ansedd som världens center för bungyjumping. Att åka till Nya Zeeland och inte testa bungyjumping är nästan en synd. Det måste helt enkelt göras! Hoppet vid den 43 meter höga Kawaraubron, världens första kommersiella bungysajt, är den enda i Queenstown där man kan snudda vatten vid hoppet i och med att man hoppar över en å. Den adrenalinkicken upplever man inte varje dag.

Skydiving (fallskärmshoppning)
Känslan av att slänga sig ut från ett flygplan är svår att beskriva, man måste själv testa för att verkligen förstå den. Det erbjuds fallskärmshopp med utsikt över de två högsta bergen på Nya Zeeland (Mount Cook och Mount Aspiring), landets näst största flod, regnskog och snöklädda bergskedjor. Att kasta sig ut från ett litet flygplan på (beroende på vad man betalar för) cirka fem kilometers höjd, med ett fritt fall på 45-60 sekunder och med en fallhastighet på 200 kilometer i timmen är något för den med stadiga nerver – men efteråt med ett minne för livet.

15 dagars Mountain Bike tur
Inget för den late. Detta är det korrekta sättet att uppleva Nya Zeeland på. Inte bara är det äventyrsfullt, utan dessutom hälsosamt och ett miljövänligt alternativ. Det finns företag som erbjuder ett 15 dagars intensivt program då man cyklar bland bergskedjorna nere i södra delen av ön. Turen startar och avslutas i Christchurch. Under de 15 dagarna får man chansen att se Arthurs pass, Wanaka, Mount Cook, Frans Josef, Mt Aspiring National park, Queenstown med mera. Man får chansen att prova jetboating och rafting, en dagstur till Milford Sound, bo på farm, vandra genom regnskog och mycket mer.

Förutom ovanstående aktiviteter finns det naturligtvis oändligt många fler. Men dessa är några av guldkornen för dem som vill besöka Nya Zeeland och uppleva äventyr. Aktiviteterna är relativt dyra så se till att åka iväg med en bra reskassa så att man kan unna sig något eller några äventyr på andra sidan jordklotet!

3 kommentarer på Äventyrssport på Nya Zeeland

  1. Johanna Lagerfors

    Jag håller med Alexandra, verkligen en gedigen genomgång av alla adrenalinaktiviteter som finns att göra på NZ! Jag har själv inte varit där (än) men det här väl väldigt inspirerande läsning.

Svara till