Därför ska du åka till Nya Zeeland!

Äventyrsfotografen Fredrik Schenholm listar sina sex främsta minnen och orsaker till att en resa till Nya Zeeland är en bra idé, som ger mängder av upplevelser och intryck.

Vilket land! Nya Zeeland alltså, där jag spenderade en 29 dagar lång semester tillsammans med min sambo. Jag kan egentligen bara komma på två dåliga saker med resan: själva flygresan dit (c:a 30 timmar) och sandflugorna (som det finns många av och de gillar att bitas).

Så, då var det negativa avklarat, och det var ju inte så mycket. De bra sakerna då? Oj, oj, jag skulle kunna skriva en bok om alla upplevelser och intryck. Så jag håller mig till mina sex bästa minnen:

Lysmaskarna. Givetvis hade jag googlat på dessa innan resan, men vad är det jämfört med själva upplevelsen. En tidig morgon begav vi oss till en kalkgrotta, tände våra ficklampor och smög in i mörkret. C:a 50 meter in, bort från grottans öppning, släckte vi lamporna och i takt med att ögonen vande sig med mörkret uppenbarade sig tusentals lysmaskar. Overkligt och riktigt häftigt!

Kiwifågeln, nationalfågel och symbol för landet Nya Zeeland. Dessa nattfåglar ska, vad vi förstod det som, vara verkligen svåra att se. Men en kväll så gjorde vi ett försök. Och redan efter 15 minuter rasslade det till i busken bredvid oss och där stod en kiwifågel. I 10 minuter stod vi stilla och tittade på den otroligt söta fågeln medan den letade efter mat. Svårt att se kiwifåglar, don’t think so…

Gulögda pingviner. Det här var kanske resans vackraste plats, Otagohalvön utanför staden Dunedin på den södra ön. Gröna kullar, vita stränder och öppet hav, allt i samma vy. Och vi hade även tur med vädret, ja, det hade vi hela resan faktiskt: det regnade bara två dagar. Här gjorde vi även ett försök att se pingvinerna och det gjorde vi också!

Stewart Island. Detta är en liten, liten ö-grupp söder om Nya Zeelands södra ö… Här gjorde vi en fantastisk tredagarsvandring längs sandstränder och regnskog. Det var lätt att drömma sig bort och se sig själv sittande på en av sandstränderna under kvällarna, men det var svårt. Här var det mycket sandflugor, så det blev mest tältet under kvällarna.

Northern Circuit. Här mådde jag bra. Mitt bland Nya Zeelands mest aktiva vulkaner gjorde vi en grym fyradagarsvandring. Mina dagdrömmar bestod av att jag kanske skulle få uppleva ett vulkanutbrott på plats, men det hände givetvis inte. Men, det hände faktiskt två veckor efter det att vi var där. Det utbrottet fick jag uppleva genom att lyssna på radion i bilen. Det var riktigt plågsamt!

Opononi. Här bodde vi hos min kompis mammas hus under fyra dagar. Och vilket ställe. Huset låg på en kulle med utsikt över hav, sandstränder och berg. Här fiskade vi, vandrade och åt riktigt gott. Mitt intryck av människorna i Nya Zeeland är att de är otroligt gästvänliga, glada och gillar att berätta och visa vad landet erbjuder. Och det är mycket!

Fotograf: Fredrik Schenholm.
Om Nya Zeeland på Backpacking.

Var den första som kommenterar

Svara till