Maori – Nya Zeelands ursprungsbefolkning

Nya Zeeland är en stor favorit bland backpackers, och i mångas ögon äventyrslandet nummer ett. I den här artikeln står Nya Zeelands historia i fokus, och framför allt deras invånare maorierna.

Nya Zeeland är en av världens yngsta landmassor, och det var ett av de sista områdena på jorden att bli bebodda. Maoriernas polynesiska förfäder tog sig över Stilla Havet i kanoter och bosatte sig på vad de kom att kalla Aotearoa, The Land of the Long White Cloud. Invandringen började cirka 800 e.Kr. och pågick i flera hundra år; historierna och myterna om hur deras folk kom till det nya landet skiljer sig därför från stam till stam.

Nya Zeeland bjöd på en ny miljö och ett helt annat klimat än tropiska Polynesien, och landets allra första befolkning fick helt enkelt anpassa sin kultur och livsstil efter de rådande förhållandena. Man odlade de inhemska frön och plantor man tagit med sig från Polynesien så gott det gick och i övrigt levde man på jakt och fiske. Det enda större djur som fanns att jaga var moa, en strutsliknande fågel som kunde bli upp emot 3 meter hög. Moafågeln jagades dock alltför entusiastiskt under de följande århundradena och på 1500-talet var arten helt utdöd.

Både Abel Tasman och James Cook stötte på Maorierna under sina upptäcktsresor, men det var först i slutet på 1700-talet som invandringen från resten av världen började – först i form av valjägare, förrymda fångar från Australien och sjömän som övergett sina skepp, och senare Europeiska nybyggare och missionärer, framförallt från England.

Maorierna kom förhållandevis bra överens med invandrarna, men i samband med integrationen kom också de första negativa konsekvenserna. Maorierna hade en stark krigarkultur, och sammandrabbningar mellan de olika stammarna var en del av livet. När de maorier som bodde längs kusterna och hade mycket kontakt med de nya invandrarna började byta till sig vapen rubbades balansen i de interna krigen, vilket innebar att flera stammar blev helt utrotade och andra drevs från sin mark. Invandrarna förde också med sig Europeiska sjukdomar som dödade ett stort antal av ursprungsbefolkningen.

Storbritannien, den dåvarande dominerande världsmakten, tog på sig att ingripa och 1840 deklarerade drottning Victoria ägandeskap över Nya Zeeland. De flesta maorihövdingar skrev på ett avtal som gjorde dem till brittiska medborgare i utbyte mot garantier att få behålla sin mark och sin kultur.

1845 utbröt the New Zealand Land Wars, en serie av konflikter som pågick i drygt 30 år. I alla sammandrabbningar fanns flera olika parter som kämpade utifrån sin egen synvinkel, men den gemensamma grunden för konflikterna var nybyggarnas ständiga sökande efter kryphål i avtalen med Maorierna i syfte att komma åt deras mark. Detta möttes naturligtvis av en kraftig våg av protester och stora partier av land togs i beslag av regeringen som straff för vad de uppfattade som revolutionära tendenser.

Med mindre mark att leva på minskade maoribefolkningen drastiskt och man förutsåg att de snart skulle upphöra att existera. Så blev det inte; de återhämtade sig och lyckades hålla sin kultur och sina traditioner vid liv, och så småningom dog striderna ut. Relationen mellan de olika folkgrupperna har blivit bättre och bättre sen dess, och i dag är Maoribefolkningen mer omfattande än nånsin. Cirka 600.000 Maorier är bosatta på Nya Zeeland, och drygt 100.000 är utspridda i resten av världen, framförallt i Australien, England, USA och Kanada.

En speciell domstol, the Waitangi Tribunal, har inrättats för att undersöka och konsultera i frågor som rör landägande. Vem som helst som upplever att de själva eller deras familj har blivit orättvist behandlade och fråntagna mark på tvetydiga grunder kan anmäla sitt ärende till domstolen, där hälften av personalen är maori. Det finns ingen preskriptionstid, vilket innebär att folk även kan bli kompenserade för orättvis landkonfiskering som deras förfäder utsattes för.

1987 blev maori officiellt språk på Nya Zeeland, och numera har alla myndigheter och insitutioner dubbla namn. Maorierna har även egna skolor, tidningar, radio- och tv-stationer. I likhet med alla andra länder vars ursprungsbefolkning har blivit undanträngd av invandrare har även maoribefolkningen sin beskärda del av sociala problem i form av arbetslöshet och diskriminering, men man jobbar också aktivt för att stoppa det, bland annat genom att reservera platser i riksdagen åt maorier.

Invånarna har stor respekt för maorierna och deras kultur och traditioner, och man är mån om att bevara mångfalden. Nya Zeeland föregår med gott exempel för alla platser där olika befolkningar lever tillsammans, och de båda folkgrupperna är enormt stolta över sitt land.

32 kommentarer på Maori – Nya Zeelands ursprungsbefolkning

 1. Lollo

  Bra artikel! Intresant och bra for oss att veta innan vi aker dit. Maste bara tillagga en sak.
  Maori befolkningen representerar fortfarande den hogsta arbetslosheten och fattigdomen pa NZ, med hog halsorisk och brattslighet, vilket ar ett stort problem for landet. Staten erbjuder dem gratis studier, bostads- och halso bidrag, men verkar inte ha forbattras for det. For tillfallet rader ett starkt motstand fran nya zeelanderna dar de tycker att Maorierna far hogsta prioritet for deras skattepengar. Maorierna skyller pa att de va nya zeelandernas som orsakade det hela, men det va ju nastan 100 ar sen. Jag tycker nastan att dem ar lite lata, om man far saga som man tycker. Har bott har nu i nastan 4 ar!

 2. Sara

  Yngve: jag dubbelkollade mina källor och upptäckte att jag helt enkelt skrivit fel… precis som du säger så visar de flesta källor att de kom till NZ 800-1300 efter Kristus, inte före. Tack för att du påvisade misstaget!

 3. christer

  hej sara,tack för all info…ska dra till australien + nya zeeland och bila igenom länderna med hyrbil…något du förutom att simma med delfiner och så rekommenderar??Om du VILL från du gärna skriva lite info till mej på:malagachrister@hotmail.com (även ni andra som ser detta meddelande)!
  Kram//Christer
  Ps:tycker du är söt på bilden 🙂

 4. Alex mcfire

  Hmm, Maorierna är inte utsprungsbefolkning utan utrotade (etniskt rensade) dessa när dom kom dit. Maorierna är ett krigiskt polynesiskt folk, ursprungsbefolkningen
  var fredliga och påminde om aborginerna i Australien.

 5. Sara

  Alex: precis som jag skrivit i artikeln kom de allra forsta manskliga invandrarna ocksa fran Polynesien, precis som maorierna. Enda skillnaden ar att de kom vid olika tidpunkter och formodligen fran olika oar i Polynesien. Maorierna raknas dock som Nya Zeelands ursprungsbefolkning i alla sammanhang, tillsammans med sina foregangare.

  Att maorierna skulle ha utrotat denna forsta folkgrupp har jag aldrig hort talas om – jag har aldrig sett det namnas nagonstans i nagon bok eller annan informationskalla. Om det stammer sa far jag tacka for upplysningen, da har jag lart mig nagot nytt idag.

  Jimmie: tack for din konstruktiva kritik!

 6. laila

  tyckte texten var lättläst och upplysande.
  till Sofia vill jag bara säga om du skall ge negativ kritik så va åtmindstonde kreativ.
  O utge dig inte som någon lärare!

 7. ANonym

  hej jag ville veta vilka förändringar James Cook gjorde när han upptäckte Nya Zeeland

 8. Erik jakobsson

  Bra artikel! Intresant och bra for oss att veta innan vi aker dit. Maste bara tillagga en sak.
  Maori befolkningen representerar fortfarande den hogsta arbetslosheten och fattigdomen pa NZ, med hog halsorisk och brattslighet, vilket ar ett stort problem for landet. Staten erbjuder dem gratis studier, bostads- och halso bidrag, men verkar inte ha forbattras for det. For tillfallet rader ett starkt motstand fran nya zeelanderna dar de tycker att Maorierna far hogsta prioritet for deras skattepengar. Maorierna skyller pa att de va nya zeelandernas som orsakade det hela, men det va ju nastan 100 ar sen. Jag tycker nastan att dem ar lite lata, om man far saga som man tycker. Har bott har nu i nastan 4 ar! detta har jag tänkt ut själv utan att få hjälp tycker ni inte att jag e duktig borde du dra åt helvete och pulla fitta

 9. elin, 12 år

  heej, jag är en tjej som håller på att forska om just Nya Zeeland och är jätte glad för denna text om maorierna, så detta var det jag behövde för att hålla föredrag för klassen om just Nya Zeeland

 10. Oskan ;-)

  Vad ful du är! du har aids!

  Vem har smittat dig?
  Li?

  Din baba har orgasm!

  Förhudsbefolkning! 🙁

 11. Izabelle

  Tack så hemskt mycket för en lättläst och intressant text!:)
  Det har jag letat efter länge p.g.a ett skolarbete.

 12. DanneKalle

  jag känner mej själv lite sugen på en mauri må jag erkänna! Ps vilket land kmr de ifrån, azerbadjan?

 13. Beverly

  Skitkul att skriva Bajs! Moget…

  Anyways, älskar din artikel Sara! har läst några andra av dina också. Fortsätt så 😀

 14. sanatz

  hej artikeln var jättebra! Jag behövde den till mitt engelska-projekt! tack så mkt, you made my day 🙂

Svara till