Milford Sound

Ett naturens under. När man står framför berg, hav, skog, fjäll, vattenfall och djur kan man verkligen känna att man står mitt i naturens under. Om man slår samman alla dessa komponenter har man skapat Milford Sound i sydvästra Nya Zeeland och jag lovar, när man står med allt detta framför sig känner man på riktigt att man befinner sig mitt i ett naturens under!

Milford Sound är världskänt för sin underbara natur och människor från hela jordklotet kommer hit för att uppleva den magiska stämning som finns att ta del av här. Milford Sound är en fjord som sträcker sig 15 kilometer in från Tasman Sea på Nya Zeelands västra kust. Fjorden omges av mäktiga berg och klippor och några av de högsta och mäktigaste är ”The Elephant” och ”Lion Mountain” som sträcker sig 1517 respektive 1302 meter över havet. Dessa toppar är snöbeklädda och dagen jag besökte denna underbara plats låg dimman tät långt däruppe, allt för att förstärka den ”mystikmagiska” känsla jag kände.

Milford Sound är Nya Zeelands och ett av världens mest regniga områden, och för många är regniga platser just sådana platser man försöker undvika. Här är det dock annorlunda, regnet gör platsen ännu vackrare. Tusentals tillfälliga vattenfall bildas och bidrar till att förstärka upplevelsen. Vissa fall störtar hundratals meter ner i det kalla vattnet medan andra fall är så svaga att vattnet aldrig hinner komma ner innan vinden tar tag i det och sprider strålarna åt alla möjliga håll. Vissa vattenfall stannar i små, små sjöar längs bergssidorna som i sin tur bildar nya vattenfall. En sak är säker, detta skådespel som allt vatten bjuder på gör att man står förstummad och inser att jorden ibland kan vara det vackraste man sett.

Som jag redan nämnt ovan är Milford Sound ett välkänt turistmål, ett av de mest besökta i hela Nya Zeeland, med tusen och åter tusen besökare varje dag, trots att det ligger väldigt isolerat och långt borta från civilisation. Huvudorten i området, Te Anau ligger 12 mil iväg och de flesta åker buss därifrån för att besöka den världsberömda fjorden. Om man har möjlighet att göra som jag, att ta bilen dit, är det att rekommendera. Då kan man ta färden i sin egen takt och stanna när man vill. Man vill nämligen inte sova bort denna tur på en buss.

Vägen från Te Anau till Milford Sound anses vara en av de vackraste bilvägarna i hela världen, och jämför jag mina upplevelser i världens skrymslen och vrår kan jag vara beredd att hålla med. Som i ett sagolikt landskap a la Sagan om Ringen färdas man längs mäktiga, snöbeklädda berg, brusande forsar, mystiska skogar och skräckinjagande stup.

De flesta tar en endagarstur från Te Anau som varar ca 12 timmar. Då ingår transport och en ca två timmar lång båtfärd. Och det är just båt som är det, föga överraskande då vi pratar om en fjord, absolut vanligaste transportmedlet här.

Det finns en mängd företag att välja mellan men skillnaderna mellan de olika erbjudandena är knappast av större betydelse. Det finns möjlighet att åka på övernattningskryssningar och då ingår oftast allt. Transport, mat och i många fall en kajaktur mellan de mäktiga klipporna. Även om jag inte provade på det själv kan jag föreställa mig att det är en kall men ack så mäktig upplevelse, med tanke på hur liten en kajak är i en fjord omsluten av gigantiska klippor och berg.

Är man sugen på en ordentlig hike kan man passa på att vandra ”The Milford Track”, en världskänd hiking som går från Te Anau till Milford Sound. Vandringen är 53,5 km och lär vara något utöver det vanliga, och den är även en av världens tio ”Great walks”. Är man sugen på att vandra denna, vanligtvis 4-dagars-vandring är det en bra idé att boka långt i förväg, särskilt under högsäsong som infinner sig sent i oktober och varar till sena april.

Ogillar man stora turistflockar ska man hålla sig ifrån Milford Sound, men då går man miste om fantastiska syner och en underbart vacker plats. Så mitt tips är, om du är i närheten, ändå besöka Milford Sound. Försök glömma bort alla turister som trängs för den perfekta bilden, gå åt sidan lite och försök ta in det du ser här och nu. För det är sannerligen ett naturens under!

1 kommentar påMilford Sound

  1. Adam Brandstedt

    Bilade också dit bara bilturen som sagt är helt underbar. Vi hadde turen och komma den dagen som dom tyckte hadde varit den finaste på året. Jag kan inte tänka mig något vackrare

Svara till