Nordligaste Nya Zeeland

Norr om Nya Zeelands huvudstad Auckland ligger Bay of Islands som för många är Nya Zeelands ”Kanarieöarna”. Under sommaren är vädret fantastiskt, vattnet glittrande och badvänligt, stränderna fulla med folk och turisterna många. Det finns en mängd aktiviteter att sysselsätta sig med och mängder med ställen att besöka, både i och runt om Bay of Islands. Här kommer lite tips på vad man kan hitta på i området norr om Auckland.

Det är väldigt lätt att ta sig till Bay Of Island från huvudstaden Auckland, där de flesta resenärer landar och reser vidare. Om man inte tar en av ”backpacker-bussarna” eller greyhound-bussen kan man alltid hyra en bil eller campervan. Det är ca 260 km och tar 3-4 timmar att köra. Följ ”State highway 1” så går den lilla färden på ett kick. Känner man att lusten och tiden finns kan man köra omvägen längs kusten via ”The old Russel Road” och uppleva den charmiga landsbygden.

Det finns några byar i området men Pahia fungerar som huvudort och de flesta turister utgår därifrån. Där finns alla tänkbara bekvämligheter och turistinformationen har ett brett utbud på aktiviteter, det är bara att välja och vraka mellan båtturer, bussutflykter, delfinsafarier, snorkelturer, fisketurer, flygturer och mycket annat. Det de allra flesta gör när de besöker Bay of Island är att ta en båttur för att komma ut och se öarna på nära avstånd och för att inte bara uppleva stället från fastlandet.

Här finns det givetvis en mängd olika alternativ, allt från flerdagarsturer på en segelbåt till några timmars racing med snabba racerbåtar. Personligen älskar jag det lugn som befinner sig på en segelbåt men denna gång valde jag att åka med ”Excitor”, en båt som på alla sätt är raka motsatsen till en lugn liten segelbåt. På den ca två timmar långa turen bjöds man på en åktur väl värd att minnas. Kort sagt, det gick undan!

Huvudmålet för turen var att besöka ”Hole in the Rock”, en gigantisk tunnel i en bergsformation mitt ute i havet. En ganska cool syn. Efter två timmar på båten är man ganska glad att det är över men är man ute efter en liten adrenalinkick är ”Excitor” eller något annat snabbt alternativ ett utmärkt val.

Förutom de uppradade aktiviteterna ovan är det populärt att hyra kajak, att kitesurfa, att skärmflyga efter en båt eller hoppa fallskärm med utsikt över hela Bay of Island. Hur det ser ut från ovan vet jag inte då jag inte hoppade där, men utifrån det perspektiv jag uppfattade Bay of Island kan jag bara fantisera om hur vackert det är. Och att hoppa fallskärm är bland det häftigaste man kan göra, det kan jag stryka under!

Allt detta kan man som sagt boka och utgå i och från Pahia men den lilla staden i sig erbjuder också en del, bland annat mycket maorikultur för den intresserade. I närheten av staden finner man Opua Forest, en skog med fin trekking, och Haruru Falls, ett charmigt och attraktivt litet vattenfall. Pahia har många hostels och de flesta har bra erbjudanden för backpackers när det kommer till bussturer o.s.v. Kings Road fungerar som ”backpacker-gata” och det är här man finner de flesta boendealternativen.

En annan populär stad i Bay of Island är Russel, som är ett lugnare alternativ till Pahia. De flesta kryssningarna går via Russel för att plocka upp/släppa av passagerare. Russel är avslappnat och har några av Nya Zeelands äldsta byggnader, bland annat den äldsta kyrkan, Christ Church från 1847.

Från Bay of Island går det dagligen dagsturer till Cape Reinga, som är den nordligaste punkten på Nya Zeeland. De olika bolagen erbjuder i stort sätt likadan tur som inkluderar vissa bestämda stopp.

Ninety Mile Beach är en gigantisk strand och det är en härlig upplevelse att åka längs denna långa strand som genom åren har slukat en hel del fordon. Oftast är det turister som missbedömer situationen, tidvattnet kommer och… ja, sen är bilen totalkvaddad. Detta ska man ha med i beräkningen när man hyr bil eftersom försäkring ofta inte ingår just här. Skador skedda på Ninety Mile Beach kan därför bli en jobbigt dyr historia. Därför kan det vara en bra idé att åka på en arrangerad tur även om man reser med hyrbil.

Precis efter man svänger av denna enorma strand får man testa på sandboarding på de vida sanddynerna som finns tillgängliga. Vandra upp, lägg dig på mage, håll upp armar och ben, åk ner för backarna och ha jävligt roligt! Den långa dagen erbjuder stopp vid alla möjliga sevärdheter, urgamla träd, små promenader, utsiktsplatser, ja helt enkelt det gamla vanliga.

Dagens final blir fyren vid Cape Reinga, Nya Zeelands nordligaste punkt och det är en ganska mäktig plats kan jag lova. Utsikten över vida oceaner och fjärran horisonter är mäkta maffig! Vägen hem går snabbare då resan går raka spåret. När man kommit fram till Pahia är klockan ganska mycket och efter en snabb dusch är det läge att avrunda med en kall öl eller svalkande drink på någon av de många pubarna i den lilla staden.

Det sägs ju att Nya Zeeland har alla sorters naturtyper. Om det stämmer till 100 % låter jag vara osagt, men ska man bestämma en plats för gyllene stränder och blåglittrande hav är Bay of Island helt klart en sådan plats!

4 kommentarer på Nordligaste Nya Zeeland

  1. David

    hmm.. Nya Zeelands huvudstad är väl inte Auckland utan Wellington? förövrigt bra artikel! Tack!

  2. Tobias

    trevlig läsning, åker i mars så detta tar jag till mej =) för er andra som läser detta rekomenderar jag http://www.myplanet.com/sv/, gratistidning med tips på resmål till bland annat NZ och Australien. nakedbus är ett annat bussbolag jag har kollat på och de verkar vara billigast, dock måste man förboka och betala (?)i förväg.

Svara till