Simma med delfiner på Nya Zeeland!

Sara simmar med vilda delfiner utanför Kaikoura på Nya Zeelands sydö och får uppleva något som skiljer sig markant från att leka med tama delfiner på Kolmården.

Att leka med tama delfiner i en pool på Kolmården har säkert sin tjusning. Att simma med vilda delfiner i Stilla Havet är däremot något helt annat, så när jag befann mig på Nya Zeeland var jag självklart tvungen att göra det.
Kaikoura ligger på sydön, och kusten här är speciell – en bit ut i havet stupar botten drastiskt, och där samlas ovanligt mycket krill och plankton. Detta drar till sig en uppsjö av marina djur, vilket gör Kaikoura till en av de mest optimala platserna i världen att se valar, delfiner och späckhuggare.

Dusky Dolphins befinner sig utanför Kaikouras kust året runt och där lever de i grupper om 100-800 individer. Av hänsyn till djuren är det enbart ett företag, the Dolphin Encounter, som har tillstånd att arrangera båtturer ut på havet i syfte att se på och simma med delfiner. Det är omåttligt populärt, så det gäller att vara ute i mycket god tid. Om man ändå är ute i sista minuten så kan man gå till kontoret och anmäla sig på en reservlista. Varje eftermiddag innan stängningsdags samlas alla som anmält sig till reservlistan på kontoret, och eventuella lediga platser som uppkommit på grund av återbud delas ut i kronologisk ordning.

Jag har fått plats på dagens första båttur, och klockan sex på morgonen är hela gruppen samlad hos the Dolphin Encounter. Under en timmes introduktion får vi praktiska instruktioner om hur allt kommer att gå till; hur vi ska lokalisera delfinerna ute på havet och hur vi ska bete oss i vattnet. Vi får även tips på olika saker man kan prova för att försöka fånga delfinernas uppmärksamhet och få kontakt – de gillar när man gör ljud och dyker ner mot botten. Vi får klart för oss att det inte finns några som helst garantier att vi kommer att hitta några delfiner, och även om vi gör det kanske de inte är intresserade av att umgås med oss just idag. 

Vi blir tilldelade var sin våtdräkt och snorkelutrustning, och packar sedan in oss i en buss och ger oss av mot hamnen. Alla är nervösa och förväntansfulla, och efter att katamaranen har skumpat kors och tvärs över vågorna i ungefär en timme hittar vi till slut en grupp delfiner. Vi kastar ankar, och kaptenen signalerar med en stor tuta att det är fritt fram att hoppa i vattnet. En efter en plumsar vi i, men innan alla ens har kommit i vattnet har delfinerna försvunnit. Alla skyndar sig ombord igen, och så följer vi efter delfinerna. Efter en stund kommer vi ifatt dem, och alla hoppar i igen. Denna gången är delfinerna klart intresserade; de simmar självmant fram till oss och snart är båten omringad.

Det är blåsigt på havet och det är svårt att simma i vågorna, så jag överger snart mina simfötter och simglasögon i båten. Guiden påpekar surt att jag inte kommer att kunna se delfinerna under vattnet eller simma lika fort, men om man som jag är helt ovan vid snorkelutrustning är den ingen hjälp under rådande förhållanden, snarare tvärtom, så jag är bara tacksam att slippa.

Delfinerna är överallt, och det är svårt att uppskatta hur många de egentligen är. De simmar bredvid oss, hoppar och dyker och är minst lika nyfikna på oss som vi är på dem. Efter ett par timmar beger vi oss utmattade men lyriska in mot land igen, och på vägen tillbaka är stämningen hög; alla är helnöjda med sina upplevelser och överens om att detta är det bästa de gjort på hela sin resa. Jag är inte sen att hålla med.

Bra att veta


 • Det krävs ingen erfarenhet för att delta, men tänk på att om du aldrig använt våtdräkt eller snorkelutrustning förut kan det känns klumpigt och svårt att röra sig i vattnet, speciellt ute på öppet hav där det ofta är blåsigt.
 • Vattnet är otroligt salt, så var försiktig med kallsupar. För många kan orsaka kräkningar.
 • Att simma med delfiner kostar runt 500 kr. Man kan även följa med enbart som åskådare på båten, vilket är ett bra och billigare (cirka 250 kr) alternativ för den som inte kan simma, är vattenrädd eller har en stram budget.

13 kommentarer på Simma med delfiner på Nya Zeeland!

 1. Sonja

  Härligt!
  Den här sidan skall jag skicka till en vän som skall fara till Nya Zeeland i oktober 06.
  Tack tack.

 2. Veronica

  Kanon! Precis det jag ville veta! Ska åka till bla NZ i dec och drömmen är att få simma med delfiner…

 3. Lena

  Hej!
  Har du info om var man tar kontakt och om man kan boka via nätet innan man åker till Nya Zeeland?
  Detta är en dröm sedan länge att få bada med delfiner.
  Det måste ha varit en helt enkelt underbar upplevelse som man alltid har med sig.
  Tack fö att du delar med dig till oss andra som har någo att längta till.
  Hälsningar Lena

 4. Sara

  Lena: gå in på hemsidan som jag länkat till i artikeln och maila eller ring dem för information om bokning!

 5. Elisabet

  Simma med delfiner har varit mitt dröm hela livet, och en dag ska jag göra det!
  Tack för din inblick i det underbara.

 6. Towa

  I Nya zeeland? :O Vet du vad delfinerna heter, var det någon som kanske hette Xena? Vill gärna ha svar!

 7. Towa

  Hej Towa igen 🙂 Var de roligt? (såklart) Jag har alltid velat simma med delfiner, och nu kanske det blir av 😀

 8. Anders A

  Tack fö en bra intro. Räknar man in alla innan båten går tillbaka. Hur hanteras risken att man kommer ifrån båten?

 9. Susan

  Jag älskar delfiner.
  Min dröm är att simma med vilda delfiner.Det var helt underbart att läsa detta:)

Svara till