Staden de flesta missar – en guide till Auckland

Auckland - Queen Street Alla reser till Nya Zeeland med höga förväntningar, vi har ju sett filmerna om Sagan om Ringen och kan inte vänta tills vi får uppleva den fantastiskt vackra naturen som landet erbjuder. När vi landar i Auckland upptäcker vi att den är som vilken annan storstad som helst. Besvikelsen är stor och vi vill inget annat än att lämna staden så fort som möjligt. Det är lite synd eftersom staden har en del att erbjuda om man bara skrapar lite på ytan.

Auckland är Nya Zeelands största stad men ej huvudstad, utan det ärWellington som har den äran. Auckland ligger på den norra ön på en tunn landremsa med Stilla havet på ena sidan och det Tasmaniska havet på den andra. I och med att staden är omgiven av vatten och är alltid fylld med segelbåtar så kallas staden även för ”City of Sails”.

Hur tar jag mig in till stan från flygplatsen?
Aucklands flygplats ligger 22 km söder om staden. Tyvärr finns det inget snabbtåg in till centrum och beroende på trafiken så kan det ta mellan 1-1½ h att ta sig in till centrum.

Alternativen är följande:

 • Buss – under dagtid så går det en buss var 20:e minut (var 30 minut nattetid), biljetterna kostar ca 15 NZD för en enkel biljett (returbiljett är att rekommendera).www.airbus.co.nz/home/
 • ”Shuttle Bus”- betydligt bekvämare än den lokala bussen och är ni minst två personer lönar det sig att åka med en sådan. Det kostar nämligen 25 NZD för den första personen och sedan 5 NZD för alla andra som hänger med. Billigt och bra om ni är många.
 • Taxi – visst kan det vara smidigt men det är ganska dyrt, kostnaden ligger mellan 50 NZD och 65 NZD.
 • Hyrbil – det sista alternativet är kanske inte så smidigt om man vill stanna i staden ett par dagar, men ska man vidare direkt är det klart bäst.

Hur tar jag mig runt i staden?
Bästa sättet att ta sig runt staden är med hjälp av bussen The Link, de går var 10-15e minut. Dessa bussar kostar 1,60 NZD per tur och tar dig runt staden i ett cirkulärt mönster. Har du nyss anlänt i staden så är det en bra idé att hoppa på The Link och sitta turen runt, betydligt billigare än turistbussarna och det dig en bra introduktion om vad du kan se i staden. www.stagecoach.co.nz/thelink
Det finns också en gratisbuss, City Circuit, som startar i Britomart och kör omkring i centrala Auckland. Har du packning eller dylikt kan det vara bra att använda sig av gratisbussen.

Annars går det nästan snabbare att gå p.g.a. trafiken.www.stagecoach.co.nz/citycircuit
Stagecoachbussarna är de normala bussarna och de kan ta dig runt till de flesta områderna runt staden, kolla in deras websida för tidtabell:www.stagecoach.co.nz/auckland. Auckland har även tre tåglinjer men ibland kan bussar vara snabbare och enklare. Den bästa webbsidan för lokaltransport är:www.maxx.co.nz

Vilka stadsdelar är värda att besöka?
De intressanta stadsdelarna i Auckland är:City center, Ponsonby, Newmarket, Parnell, Mission Bay, Devonport och även Mt Eden.

 • City center är som vilken annan storstad som helst med sina kontor, affärer samt de flesta av stadens vandrarhem. Här hittar man även Sky Tower som erbjuder en enastående utsikt över staden. Tornet är 328 m och är det högsta tornet på den södra delen av jordklotet. Auckland Museum är också intressant att besöka. Det innehåller en hel del intressanta Maoriutställningar och mycket annat. I den norra delen av centrum kan du hitta K-Road (Karangahape Road) där det finns fullt av många olika nattklubbar, barer, restauranger samt stadens ”Red Light District” med mängder av strippbarer. Följer du K-Road kommer du eventuellt att hamna i Ponsonby.
 • Ponsonby och Ponsonby Road innehåller även denna mängder av nattklubbar och barer, den innehåller även en hel del caféer, restauranger och designbutiker. Den stora skillnaden mot K-Road är att Ponsonby Road är betydligt trendigare och känns mycket trevligare och säkrare nattetid.
 • Newmarket är ett bra ställe om man känner för att shoppa. Där finns fler affärer än i centrum och man kan hitta de flesta stora kedjorna där. Efter shoppingen kan man gå vidare till Parnell som bara ligger på 10 min gångavstånd härifrån. I Newmarket kan ni även besöka Lion Breweries, ta olika turer och provsmaka en del lokala öl som Lion Red Beers och Steinlager.
 • Parnell är en annan trendig stadsdel med många trevliga restauranger, caféer, barer och flera designbutiker.
 • Mission Bay har en vacker strand som fylls med familjer under helgerna. Det är ca 8 km från centrum till Mission Bay och under en solig dag är det en trevlig promenad längs Tamaki Drive. På vägen dit kan ni även besöka Kelly Tarlton’s Antartic Encounter & Underwater World.
 • Devonport är en mysig stadsdel, ta färjan över och spendera en heldag där, vandra runt, stanna och ta en kopp kaffe och promenera sedan upp längs med Mt Victoria och se de vackra vyerna över staden som erbjuds.
 • Mt Eden är en slocknad vulkan, 196 m hög som erbjuder en fantastik utsikt över hela Aucklandområdet.
 • Var ska jag äta?
  I centrum finns det mängder av billig och god asiatisk mat. De bästa ställerna vi hittade är:

  • Kiraku (Elliot Street), en liten japansk restaurang som erbjuder Ramen med Gyoza för 10 NZD.www.eatout.co.nz/kiraku-japanese-restaurant.html
  • Asian Food Court (nedre delen av Queen Street), här finns kinesisk, koreansk, japansk, indisk och thailänsk mat. Den thailändska maten du hittar här är billig (ca 9 NZD för en huvudrätt) och för övrigt den bästa jag har ätit utanför Thailand.
  • Tenuki Cave (Queen Street, nära IMAX), ett japanskt ställe som är trevligt att besöka om man är ett par stycken då man beställer mängder av små rätter.
  • SkyTower, vill ni äta och samtidigt ha den bästa utsikten i Auckland så är detta det bästa stället för det. Ganska dyrt men det är värt att prova det minst en gång. Ingång till utsiktstornet från övervåningen  ingår också i priset, så antingen före eller efter måltiden kan ni ta er en titt över staden.
  • Hot Dog-mannen, ett udda val kan man tycka men under fredags- och lördagskvällarna är han guld värt. Ni kan hitta honom under National Maritime Museum där han serverar de bästa hotdogs med grillad lök, sweet chili samt riven ost.
  • Vulcan Lane är en sidogata vid Queen Street som innehåller ett gäng caféer och barer och är som alltid passar bra för  brunch på helgerna.
  • – K-Road, Ponsonby och Parnell. Här finns det också ett par matställen men jag testade dock inte dem så det är svårt att rekommendera någon=)

  Sugen på att gå ut och festa?
  I centrum är det området längs med Viaduct Harbour som gäller. K-Road innehåller en hel del ställen att festa på som jag tidigare nämnt och det kan vara värt att ta en barrunda där.www.kroad.co.nz Längs Ponsonby Road skulle jag rekommendera: – The Chapel, trevligt litet ställe med god öl och ännu godare pizza.
  För fler ställen i Ponsonby kolla in websidan:www.ponsonbyroad.co.nz

  Har de inga stora köpcentrum där jag kan handla mat?
  Det var ett av de största problemen vi hade i början. Vi visste inte var köpcentrumen låg och var tvugna att handla mat i småbutiker till ett dyrare pris. De finns två stora köpcentrum i centrum:

  • New World Supermarket, ligger precis vid Victoria Park och kanske inte så smidigt eller nära men det ligger längs The Link så det är lätt att ta bussen därifrån.
  • Foodtown, från Queen Street går ni hela vägen förbi Britomart ner till Quay Street och svänger höger och köpcentret ligger sedan ca 200-300 m ner på gatan. Efteråt kan ni ta gratisbussarna från Britomart hem.

  Var kan jag sova?
  Det finns ett helt gäng vandrarhem i Auckland, kolla in en del av dem på:www.bbh.co.nzwww.yha.co.nz
  Om ni har svårt att välja vandrarhem så använd er av dessa websidor och läs vad andra tycker om dem:www.hostelz.comwww.bug.co.uk
  Är ni ute efter hotell så kan ni använda er av följande sida och hitta sista minuten erbjudanden:www.wotif.com

  Finns det något mer att göra?
  Det finns mängder av aktiviteter i Auckland. Ni kan testa Bungy från Harbour Bridge, Sky Jump från Sky Tower, vindsurfing, kajaking, delfinturer, färja till Rangitoto samt dagsturer till Nya Zeelands bästa surfningsstrand och bästa dykplats.

  Och sedan får vi förstås inte glömma sporten. Nya Zeeland är ju hemlandet för All Blacks, rugbylaget som alla känner till. Rugby är den största sporten här och att se en match i Eden Park ska tydligen vara riktigt underhållande (även om man inte är helt säker på vad som pågår). www.allblacks.com

  Jag skulle även rekommendera att ni ser en cricketmatch med Black Caps, även denna på Eden Park. Cricket kan tyckas vara en udda sport som pågår för evigt men det är alltid bra stämning under matcherna, speciellt om ni lyckas se en match mellan Nya Zeeland och Australien.www.blackcaps.co.nz

Var den första som kommenterar

Svara till