Wellington – Den lilla vackra staden

WellingtonNya Zeelands huvudstad Wellington befinner sig i mitten av landet, på nordöns sydspets, och är en av de vackraste städerna i landet med dess fina läge vid havet. Här får du mängder av roliga och nyttiga tips om vad du kan hitta på när du besöker staden.

Den europeiska bosättningen, där Wellington nu ligger, grundades vid ankomsten av skeppet Tory 1839 och området gavs namnet Britannia. Åren 1848 samt 1855 drabbades staden av kraftiga jordbävningar, varav den senare registrerade 8.2 på Richterscalan. Denna jordbävning var så kraftig att den förflyttade vattenlinjen i staden flera hundra meter.
 
Då huvudstaden flyttades från Auckland år 1865 döptes staden om till Wellington. Huvudstaden har tre olika maorinamn, men ”Te Whanganui-a-Tara” som från början användes för att beskriva hamnen är det namnet staden nu är känd under för maorerna.
 
Tack vare Peter Jackson och hans Sagan om Ringen filmerna är staden även känd under namnet ”Wellywood”. I dag har Wellington ca 370.000 invånare och är känt för sitt kaffekultur och dess caféer, staden har fler caféer per person än New York.

Att anlända & ta sig runt i staden

Flygplatsen ligger 8 km österut från centrum och det finns det tre alternativ att ta sig in till staden.

  • Taxi – kommer att kosta dig mellan NZ$20-30
  • Shuttlebuss – kostar ca NZ$15 för den första personen och NZ$5 för övriga
  • Lokalbuss – det billigaste alternativet, NZ$3.5 per person

Väl inne i centrum så är det väldigt enkelt att ta sig runt. Staden är ganska kompakt så det är möjligt att promenera överallt. Man kan även hyra en cykel för dagen om man känner för det och sedan finns alternativet att ta lokaltransport. Se mer information om bussarna i Wellington här: www.metlink.org.nz

Sevärdheter

Mt Victoria
För en enastående utsikt över staden och dess omgivningar så bör ni ta er upp till utsiktspunkten på Mt Victoria. Härifrån så kan ni även, förutom utsikterna, över Wellington också under en klar dag se över till den södra ön.

Te Papa
Om ni bara kommer att besöka ett museum under ert besök i Wellington, eller Nya Zeeland för den delen, så se till att besöka nationalmuseumet Te Papa. Inträdet är gratis och det är lätt att spendera en hel dag här genom att bara vandra runt och se utställningar om maorier och deras historia, djur och natur, lokala uppfinningar samt mängder med föremål från resten av Stilla Havsöarna.

Wellington Cable Car
Om ni inte har fått nog med utsiktsplatser över staden så ska ni även testa kabelspårvagnen på ”Lambton Quay”. Färden är cirka 5 min och på toppen så finner ni Cable Car Museum samt den Botaniska Trädgården.
 
Civic Square
Stadens centrala torg där man kan finna biblioteket, rådhuset samt City Art Gallery. Här kan ni även se ”The Silver Fern Ball”, ett konstverk som ser ut som om den svävar i luften.

Parlamentet & The Beehive
På toppen av ”Lambton Quay” så hittar ni Nya Zeelands politiska säte, parlamentet och regeringen, som har fått namnet The Beehive just på grund av att byggnaden liknar en bikupa.
 
Inträdet är gratis och de erbjuder guidade turer varje dag för er som är intresserade av att lära er en del om den politiska historien i landet.

Mat, dryck och nöjesliv

De mest kända gatorna i Wellington för mat, dryck samt nöjesliv är utan tvivel Courtenay Place och Cuba Street.
 
I Courtenay Place finner ni bland annat, förutom ett par caféer och restauranger, operahuset och Embassy Theatre där Sagan om konungens återkomst hade världspremiär.
 
Cuba Street är en stor gågata fylld med caféer, pubar och restauranger och är ni här under slutet av februari månad så se till att inte missa dess karneval, www.cubacarnival.org.nz.

Hotell och vandrarhem

Staden innehåller mängder av vandrarhem och hotell. Det enda vandrarhem som jag kan rekommendera ur egen erfarenhet är HI – YHA Wellington City Hostel som har ett riktigt bra centralt läge i staden med en ”New World” mataffär tvärs över gatan. De har även en brochyr som heter ”100 free things to do in Wellington” som kan ge er mängder av idéer på vad som finns att se och göra i staden.

Var den första som kommenterar

Svara till