Working Holiday Visa i Nya Zeeland

milfourd sound

Många är vi som vill uppleva Nya Zeeland med allt som landet erbjuder och det bästa sättet är utan tvivel genom att skaffa ett Working Holiday Visa, du kan då spendera ett år i NZ och även arbeta en del för att kunna dryga ut resekassan.
Jag kommer här att ta upp ett par saker att tänka på, och som jag har upplevt. All information på den här sidan är uppdaterad Oktober 2016.

Visum

Det första du gör är förstås att ansöka om visumet, detta gör du på Nya Zeelands immigrations-sida
Du måste kunna uppfylla följande krav:

 • Ha ett svenskt pass som är giltigt under hela din tid här och minst 3 månader efter att du lämnar landet.
 • Måste vara mellan åldrarna 18-30
 • Inte ha några barn med dig
 • Ha en returbiljett eller tillräckligt med pengar för att kunna köpa en
 • Kunna visa upp att du har tillräckligt med pengar för att kunna klara dig ($4200, antingen i kontanter, resecheckar, bankutdrag eller dyl)
 • Aldrig haft ett WHV i Nya Zeeland tidigare- Du kommer till landet för att resa och inte arbeta- Kunna visa upp att du har en reseförsäkring.
 • När det gäller att kunna visa returbiljett och att man har tillräckligt med pengar så vet jag inte hur hårda de är, jag hade dock inga problem med att ta mig in i landet utan att behöva visa varken det ena eller det andra. Men för att vara på den säkra sidan är det nog bra att ha med sig ett bankutdrag eller dyl. Alltid lätt att föra över pengar till ens eget konto temporärt ifall man inte har så mycket.
 • Du ansöker om visumet online och i mitt fall så tog det 2 dagar och sedan fick jag ett email om att det hade blivit godkänt. Ett hett tips är att då logga in på deras sida och skriva ut den sidan där informationen om ditt WHV finns. Du kommer inte att få någon stämpel eller dyl i passet (förräns du anländer då förstås) så det är bra att ha bevis på att man har blivit beviljat ett WHV. Det finns fall då du kommer att bli tillfrågad att bevisa ditt WHV (vid jobb- och bankansökan bl.a.).

Nu när ditt visum har blivit beviljat så har du ett år på dig att ta dig till NZ och ditt WHV kommer inte att aktiveras förräns du anländer landet.

Läs mer om allmän information om visumregler >

Försäkring

Innan du reser bör du skaffa en bra reseförsäkring. Läs mer om vad du ska tänka på om reseförsäkringar >
På senare år har ERV blivit väldigt stora och jag skulle säga att dom har väldigt förmångliga reseförsäkringar, och en riktigt bra hemsida.

Boende

Hostels: Kolla in Budget Backpacker Hostels NZ, de har över 300 hostels runt om i NZ, med priser till alla. Det finns annars mängder med hostels så att hitta ett blir inte så svårt, däremot om du anländer här i sommaren skulle jag rekommendera att du bokar i förväg, åtminstone för de som ligger i Auckland.

Rum: Det är relativt enkelt att fixa ett eget ställe att bo på, jag och tjejen ville ha vårat eget ställe när vi anlände så vi använde oss av Columbia Apartments. Det är något dyrare än att bo på hostel men eftersom vi skulle bo i Auckland under en längre stund föredrog vi detta. Hela byggnaden är befolkat av studenter och det ligger väldigt centralt.

Efter att ha bott i Columbia så sökte vi efter annat, en bra sida att använda sig av är Trade me eller Classified NS Herald, här kan du söka efter en egen lägenhet, möblerad eller omöblerad samt att du kan söka efter rum ifall du är intresserad av att dela lägenhet med andra. Hemsidorna är även väldigt bra för mycket annat.

Telefon

Du måste ha ett lokalt mobilnummer, har du inte det så blir det svårt att öppna bankkonton samt skaffa jobb, inte många arbetsgivare som ringer utländska nummer. De vanligaste operatörerna i NZ är Vodafone och Telecom och de har båda affärer runt om i hela landet. Väldigt enkelt att skaffa ett Pre-Pay nummer.

Tips, om ni är ett par (eller några som reser tillsammans) och vet att ni kommer att ringa varandra ofta så skaffa Vodafone. Jag och tjejen har det och vi skaffade sedan deras BestMate. För $6 i månaden (dras av automatisk) så kan ni ringa, texta samt ha video samtal hur mycket ni vill. Vi använder det konstant och ringer varandra även för det minsta lilla.

Bank

Ett bankkonto måste ni ha ifall ni vill jobba här, samt att det är bra bara för att kunna lägga över pengar på och sedan använda sig av Eftpos (betala med kort) när ni handlar. Bra så man slipper ha med sig kontanter överallt.

De vanligaste bankerna i NZ är följande:
Bank of New Zealand
HSBC

Vi använde oss av ANZ och de gav oss bankkortet direkt i handen vilket var väldigt smidigt, möjligen gör de andra det också men har ingen aning om det. När ni går in i banken för att öppna ett konto så berätta att ni kommer att vara i landet i ett år, även om ni inte ska det. Berättar ni att ni reser ut om en månad så kommer de inte att tillåta er att öppna ett konto (inte så konstigt egentligen).

Om ni inte har ett eget VISA kredit kort så blir det svårt att skaffa ett här under ett WHV. Det finns dock ett liknande service ni kan använda er av. NZ Post har ett kort som de kallar Prezzy Card, det är ett förbetalt VISA kort som kan användas online eller via telefon för bokningar och dyl. Kortet kostar $5 och du väljer ett belopp som du vill ha på dem, mellan $25 – $500. Tyvärr så går det ej att fylla på kortet utan när pengarna tar slut så måste du skaffa ett nytt. Du hittar info om den här: Prezzy Card

IRD-nummer

Nästa steg på listan över vad du behöver för att kunna jobba är ett IRD-nummer. Det är ett 8 eller 9 siffrigt nummer unikt för dig. Det behövs i många sammanhang:

 • har inkomst av job, förmån, pension, investering eller liknande
 • går med i KiwiSaver
 • ansöker för studentlån eller barnbidrag
 • startar ett företag eller liknande
 • vill ha skatt tillbaka
 • ansöker för ”arbete för familjer” (då behöver din partner och barn IRD-nummer också.

Du måste redan nu ha ett bankkonto eller en ”Customer due diligence”. Du ansöker om ett IRD-nummer från Internal Revenue Department genom att besöka deras hemsida, här är alla länkar du behöver.

Om du inte är på NZ:
När du fyllt i dokumentet, skriver du ut, gör allt färdigt och signerar dokumentet. Om du inte är i NZ kan du maila in med giltiga kopior på dokument till offshore@ird.govt.nz eller skicka det per brev till:

Inland Revenue
PO Box 39050
Wellington Mail Centre 5045
New Zealand

Om du är på NZ:
Om du är i NZ ta din färdiga ansökan, med alla kopior för en ”In person verification” till:
Automobile Association (AA) Driver Licensing Agents
PostShops.

TIPS, behöver du få IRD numret snabbare än så så ring dem på gratis numret 0800 227 774 och berätta om det och de fixar det för dig inom en dag eller så.

Skatt

Jupp, du måste betala skatt här i NZ också. I de flesta jobben så sköts det automatiskt. Men det är bra att se till vad som gäller.

Efter den 31:e mars eller när du är på väg att lämna landet så kan du ansöka om att få skatten tillbaka (eller i alla fall en viss del av den). Du hittar mer information på den här sidan

NZ Skattesats

 • 33% from $70,000
 • 30%: $48,001 to $70,000
 • 17.5%: $14,001 to $48,000
 • 10.5%: $0 to $14,000

Jobb

Att hitta ett jobb i NZ är inte så svårt, det beror lite på vad du är ute efter. Du kan antingen arbeta enligt den gamla hederliga sättet att gå dörr till dörr och lämna in din CV, eller så använder du det bekvämare sättet och fixar allt online.

Den bästa sidan för att hitta ett jobb är Seek, lätt att söka inom många olika fält och platser i NZ.

Är du ute efter att jobba med att plocka frukt eller liknande så kolla in Seasonal Work NZ
Ett annat intressant sätt att jobba är genom ”Willing Workers On Organic Farms (NZ)” Det är mer ett volontär-jobb, du får ingen betalning men du får mat och uppehälle för den tiden du är på plats. Oftast bäst att skaffa dessa jobb ifall du bara vill jobba i t.ex. ett par dagar.

Här finns en jättebra och utförlig artikel om att jobba utomlands >

Hyra bil

Att hyra bil för att ta sig runt NZ är definitivt ett måste om ni har möjlighet. Det är väldigt enkelt att ta sig runt landet på egen hand.Jag har själv än så länge hyrt bil med Ezy Rentals – www.ezy.co.nz och Bargain Rentals – www.bargainrentals.co.nz och hade inga problem med varken den den eller den andra.

Läs mer om att hyra bil på Nya Zeeland >

Mer om Nya Zeeland

Äventyrsresor

Res runt nordön
Under 10 dagar får du uppleva Maorikulturen nära när du rör dig i byarna. Vi övernattar på en hållbar farm. Vi upptäcker det underbara Bay of Islands! Du får kajaka på avskilda platser, lära dig surfa och övernatta på en husbåt.
$1449

Det bästa av Nya Zeeland
Med start i Auckland reser vi söderut och ser hela sydön på 21 dagar, du kommer älska det! Det finns så mkt att göra här: cykla i gamla guldgruvor, paddla kajak i avlägsna vikar, eller vandra utmed hisnande stigar.
$2671

Res runt sydön
Vill du uppleva varierande landskap och miljöer under 16 dagar? Åk med här! Äventyr är ordet: Vandra, kajaka, cykla och bungyjumpa i regnskogar och glaciärer. Boendet är även det spektakulärt, hostel på en båt? Japp!
$1879

28 kommentarer på Working Holiday Visa i Nya Zeeland

 1. Cristopher Johansson

  Väldigt bra information!
  klarade ut en hel del frågetecken.
  mkt bra.

 2. victor

  Jatte bra information! ar i Australien nu, men flyger till NZ om 3-4veckor, sa kanon med lite tipps innan resan!

 3. Anna

  Superbra info! 🙂 Åker till NZ om ett par månader. Hade egentligen tänkte åka med en arrangör men det verkar lätt att fixa allt själv så vi ska göra det istället. Takc så mycket för att du delade med dej av all bra info! 🙂

 4. Beatrice

  Tackar A 🙂
  Vi sticker dit pojken och jag nar Oz sparkar ut mig i slutet pa September. Er lagenhet var himlans fin sa en sadan ska vi forsoka hitta!
  Vet inte om det ar till nagons annans intresse an mitt – men jag ar 30 ej annu fyllda 31 och fick foljande svar ifran NZ immigrations office:
  ”If applying for a Working Holiday Visa, you must be between the ages of 18 and 30 (inclusive). Your age is assessed at the moment you apply for a Working Holiday Visa. So, to meet the age requirement, you must apply for your Working Holiday Visa before your 31st birthday.
  If your Working Holiday Visa is granted, your age is no longer important, so you do not need to worry about turning 31 before entering NZ or during your Working Holiday. You must, however, enter NZ before your Working Holiday Visa expire”
  – samma galler for Australien –

 5. Anna Tolliner

  Hej. Jag funderar på att åka och jobba på NZ men vill inte åka med working holiday visa utan jag vill ha ett specifikt jobb. Jobbar som lärare och funderar på att söka tjänstledigt för att jobba som lärare på NZ och då vill jag ha ett jobb redan från start och ett jobb som består ca 1 år. Vet någon hur man går till väga då man söker jobb på NZ och tanken att man ska bo där 1 år?

 6. Amaru Medina

  Om du skaffar dig ett WHV i NZ så har du möjligheten att bo och jobba i landet upp till ett år. När du anländer så söker du efter det jobbet som DU vill ha (jag bodde i NZ i 8 mån och jobbade hela tiden för samma företag). Det enda som du inte kan göra är att bli fast anställd (permanent), utan det är en temporär anställning som gäller (temp).

  Skillnaden med ett WHV i Australien och Nya Zeeland är att i NZ så kan du faktist jobba på samma ställe upp till ett år ifall du vill.

  Bästa jobbsökarsidan är http://www.seek.co.nz

 7. Tonkin

  Jag undrar hur det är med sjukhus vård. vad händer om man blir sjuk? Är det gratis som i sverige?

 8. Anna Tolliner

  Verkligen en jättebra artikel och det låter så lätt att fixa allt på egen hand. Är det verkligen det? Work & travel company vill få det till att det ska vara svårt och att de gör det åt en för en rätt stor summa tycker jag. Frågan är om det är värt den summan eller om man lätt fixar allt själv? Vilken del kan vara svår? Dags att fatta beslut för mig hur jag ska göra allt så tips och råd är jag mycket tacksam för. Stora som små!!

 9. Emelie

  Hej, jag och min pojkvän planerar att åka till NZ i fem månader nu i höst för att jobba och bo. Den här informationen lättade verkligen er stor sten från mitt hjärta, tusen tack.

 10. Viktor

  Tack för infomationen, väldigt nyttigt och den bästa guiden jag kunnat hitta på Svenska!

 11. Louise

  Bara en liten grej som förvirrar mig… Det heter ju WORKING holiday visa, och du skriver även om att söka jobb… Men i kraven så står det ”Du kommer till landet för att resa, inte arbeta”. Va? Jag förstår inte riktigt… Får man inte arbeta?

 12. Amaru Medina

  Du får jobba men det är ett Working HOLIDAY Visa.

  Med andra ord så är det för att du ska kunna göra diverse ströjobb medans du reser och upplever landet och på så sätt kunna ha råd att resa under en längre tid.

 13. Alek M

  Bra fakta.Kom tänka på lite annat som du ev kan svara på.

  Vad är ca-priset på vandrarhemmen?

  Kan man känna sig trygg natt/dag?

  Kan du ge ex på priser så man har något o gämföra med sverige hur dyrt/billigt det är?

  Mvh Alek

 14. björn

  hej! vad kostar visumet working holiday?
  måste man ha reseförsäkring innan man ansöker om det?
  mvh björn

 15. Jens Holmlund

  Tack så hemskt mycket för den här artikeln, själv åker man ner den 4 oktober och det känns grymt spännande.

  Björn, jag hade ingen försäkring när jag ansökte om visumet så det behövs inte fixas innan. Priset för visumet går säkerligen upp och ner men det var ca 3-400 kr när jag skaffade det har jag för mig. När ska du ner?

 16. Karin

  Hej!
  Jag åker till NZ i början av mars nästa år och stannar i knappt två månader. Jag ska mest resa runt men tycker det skulle va kul o bra att kanske ta nåt enstaka ströjobb. Jag undrar om alla är hårda med arbetsvisum eller om det går att få tag på svarta jobb (typ hjälpa till på nåt hostel/resturang/affär) bara ngr dagar, eller om man behöver WHV för att jobba genom wwoof?
  Jättebra artikel annars!
  Tack!

 17. kristoffer

  Gud vilken bra sammanställning av info! Jag är i färd med att söka visum och detta klarade ut typ alla frågor jag haft i huvudet!
  STORT TACK för att du skrivit detta Amaru!

 18. Robert

  Hej en fråga för oss som driver eget företag som vill jobba med det från NZ under 5 månader varje år.

  Mitt jobb innebär att jag sitter och jobbar från min egna lägenhet 100%, då mitt jobb är online baserat. Behöver jag ens ansöka om ett jobb visum? för jag antar imigrationsverket inte kommer kunna kolla upp om jag jobbar eller inte då jag kommer sköta mitt jobb från NZ över internet från lägenhen jag hyr.

 19. Matilda

  TUSEN TACK för bra hemsida!!
  Åker till NZ på working/holiday i maj och är så nervös, tacktacktack

 20. Matilda

  TUSEN TACK för bra hemsida!!
  Åker till NZ på working/holiday i maj och är så nervös, tacktacktack

 21. Simon

  Oerhört bra information, man får en snabb överblick vad som gäller för WH, tack så mycket, grym sida!

 22. KristianåAnna

  Skitbra sida! Jag å tjejen tänker åka på WHV nu i höst å tack vare din sida känner vi att vi har mycket mer kött på benen vad gäller förberedelserna.

 23. Jessica

  Hej jag ska åka och jobba i nz om några veckor och försöker klura ut det här med ird nummer men den du sa att man skulle välja är ju IRD number application – non-individual IR596

  Non individual… har du skrivit fel eller ska de vara IR596 man ska skriva i?

  tack för informationen 🙂

Svara till