En promenad i Wien

Det finns så otroligt mycket att se och göra i Wien, staden fullkomligt kryllar av museum, vackra byggnader, gallerier, mysiga caféer och barer. Det som skrivs i den här guiden är endast en bråkdel av vad som finns. Just nu ligger det nog ett vitt täcke över staden, men Helen berättar om saker du kan göra när vädret är varmare. Kanske planerar du en resa hit till våren eller sommaren?

Jag var där under VM i fotboll 2006, en varm sommar i hela Europa, mina nyinköpta sandaler använde jag varje dag, promenerandes runt i Wien timmar i sträck, vid slutet av VM hade mina sandaler sett bättre dagar och jag hade sett hela Wien.
 
Att tillbringa en längre tid i en stad ger en tid att utforska platser som man normalt inte kommer till. Jag älskar stunderna på dessa platser, de där ställena som invånarna själva håller hemligt eller stolt visar upp sina besökande vänner och släktingar.

Allmänt

Wien är uppdelat i 23 distrikt, det är lätt att hitta runt med hjälp av dessa, ju högre nummer desto längre ut från centrum är man och med hjälp av karta med distriktnumret på så är det näst intill omöjligt att hitta fel.
 
Kollektivtrafiken är utbredd, både buss, tunnelbana och spårvagn finns, det är enkelt att ta sig från plats till plats. Det finns förmånliga kort att köpa, Vienna card, gäller i 72 timmar och ger även rabatter på museum, teatrar, caféer och annat.
 

Små pärlor

Hermann Strandbar
Ett av ställarna som ligger lite undanskymt är Hermanns Strandbar, underbart ställe att tillbringa timmar på, trevlig personal, goda drinkar och väldigt skön musik. Den här baren ligger så gott som mitt i centrum, alldeles vid Donau, vilket gör den unik. Centrum av staden är knappast känt för några härliga stränder och Donau som går genom staden är knappast lämpligt att bada i. Stället är helt enkelt en konstgjord strand med solstolar och parasoller. Det enda som saknas är möjligheten att kunna ta sig ett uppfiskande dopp.
 
Krapfenwaldbad
Om man vill vara på ett ställe där man kan svalka sig på så finns det en plats lite utanför centrum av Wien, i 19:e distriktet, Krapfenwaldbad. Det går att ta sig hit med spårvagn, u-bahn och buss, men det är väldigt vackert att promenera längs Donau, det finns alltid möjligheter att ta kollektivtrafik längs vägen om man blir trött. Det här utomhusbadet har bland de bästa utsikterna över Wien enligt många och det är svårt att inte hålla med.

Kända ställen

Döbling
Ute i 19:e  distriktet har du områden som är kända för sina viner och middagar, så kallade Heuriger. Om du är efter en helkväll på österrikiskt vis, gå in på några av restaurangerna och få dig en sejdel som du dricker vin från ät mat bestående av korv och kött. På en del ställen väger de maten och du betalar per hekto, eller kilo också för den delen, om du nu orkar.
 
Rådhuset och andra vackra byggnader
Wiens rådhus är vida känt och med all rätt. Att tillbringa kvällar här kan rekommenderas, de har ofta något som händer, kan vara allt från konserter till att testa ny mat från världens alla hörn. På vintrarna har de även julmarknader och vem skulle inte att vara där då och dricka en varm gluehwein. Träden dekoreras även med tusentals julgransljus under denna tid, stämningsfullt.

Det finna många vackra och kända byggnader att betrakta i staden, en av folks favorit är rådhuset men även Stephansdom med sitt kända färgglada kakeltak och gotiska känsla. Schönbrunn är en annan turistfavorit och platsen är verkligen storslagen. Stadtpark är en av Wiens många härliga grönområden, vid entrén av parken finner du en beer garden att avnjuta goda österrikiska öl sorter på.

Goda favoriter

Nachtmarket
Man får ofta sina favoritställen att luncha på och marknaden i tredje distriktet, Nachtmarket är ett sådant för många som bor och besöker Wien. Här ligger sushiställen så gott som vägg i vägg, bara att välja vilken som, de känns fräscha och personalen är hjälpsam och ger gärna tips om vad de tycker man ska pröva just i dag. Det finns även ett stort utbud av färsk frukt och grönsaker.
 
Museumsquarter
Museumsquarter (MQ) har förutom museer och gallerier även affärer, trendiga barer, restauranger och caféer. Du kan sitta både inomhus och utomhus. Det är en trevlig stämning här på kvällarna och ibland med live band som spelar.
 
La Ninfea
Förutom den typiska österrikiska maten i Wien, som man egentligen kan beskriva som Bayersk så finns det även stor mängd italienska restauranger, varav den lite dyrare La Ninfea på Schauflergasse 6. Ägs och drivs av en familj från Italien, fantastiskt gästvänlig och kunnig. Deras fiskmeny är sagolik, likaså deras italienska vinlista.

Bermudatriangeln
Ett populärt område för sena kvällar är barerna runt Schwedenplatz, första distriktet, här ligger den så kallade Bermudatringeln. På somrarna finns det många uteserveringar. Ställarna är öppna till sent på nätterna.
 

Utflykt från staden

Om du vill ha en eller flera dagar utanför Wien så finns det en del till exempel Bratislava och Budapest. Även båt genom Österrike är att rekommendera, till städer som är kända för sina viner, så som de pittoreska Melk och Krems. Det finns även tåg som går ut hit. Det är också populärt att cykla längs floden.
 
Till sist, glöm inte att äta en god bakelse eller två på ett av Wiens caféer.

2 kommentarer på En promenad i Wien

Svara till