Guide till Salzburg

På båda sidor om floden Salzach reser sig Salzburg med sin barockpräglade arkitektur. Ett förvånansvärt bra uteliv, vackra omgivningar och en intressant historia gör staden till en populär destination för resenärer i Centraleuropa. Anders guidar till en stad som är så mycket mer än bara besatt av Mozart.

Jag har i en tidigare guide här jämfört Salzburg med Wien, där jag klagat mest på Wien och framhållit Salzburgs kvaliteter. Jag gillar i retrospektiv faktiskt båda städerna ungefär lika mycket, men det finns några tydliga skillnader som kan tyckas löjliga att haka upp sig på. Men jag hakar lätt upp mig på småsaker, så det ska med i guiden. En är att det är renare i Salzburg.

Det ska se fint ut och därför putsar och fejar man överallt. Till och med efter hästdroskorna, som skjutsar runt de glada turisterna, cyklar en liten gubbe och skyfflar upp hästskiten så att gatorna är fina och representabla. En annan märkbar skillnad är den generella servicenivån och bemötandet i största allmänhet. Jag kanske inbillar mig, till och med maten smakar godare här. En Wiener Schnitzel ska man alltså avspisa här och inte i huvudstan varifrån den fått sitt namn. Men det är ju lite snobbigare också. En kompis till mig hade ett passande namn på stan, han kallar det för “golfclub”.

Flyg går direkt till Salzburg från Sverige, och lågprisbolaget Ryanair hade åtminstone förut flyg hit under vintersäsongen. Man landar på en fin liten flygplats, och som ankommande besökare möts man inte oväntat av en vit byst föreställande Mozart. Mozart, Salzburgs totala liebling och kultfigur, tillägnas en besatthet som närmast liknar religiös avgudadyrkan. 2006 kulminerade denna besatthet i samband med att man firade 250-årsdagen av kompositörens födelse.
 
Åker man tåg från Sverige, åker man enklast till München från Köpenhamn. München ligger endast cirka en timme från Salzburg (varför inte passa på & ta en avstickare till någon av de legendariska ölhallarna om du har tid över i München).
 
Från tågstationen tar man en lämplig buss mot centrum som tar cirka 10-15 minuter och då är man mitt i smeten. En observant besökare kommer genast att märka att hela innerstan har en (motsvarande svensk) K-märkning, vilket betyder att man inte får bygga eller förändra husfasader hursomhelst. Till och med McDonalds-loggan är gjord så att den ser ut att vara från 1700-talet vilket är obeskrivligt komiskt. Föreställer mig en parallell värld där Wolfgang Amadeus Mozart knallar in och beställer en McRösti (stekt potatiskaka) med Semmelbrot (Österrikisk fralla) på väg hem efter dagens musikaliska värv.
 
Väl inne i stan är det bara att börja utforska. Det är många små passager och smågränder. Staden delas av i två delar av floden Salzach och omges av kuperade bergsformationer. Man kan antingen promenera direkt upp till bergen, eller ta en lift i någon av knutpunkterna. Utsikten uppe på Moderna Museet är magnifik.

Ett tips angående tidpunkten för att resa hit skulle kunna vara att man kommer för att fira in nyåret i Salzburg. Det är riktigt häftigt. Här kallas nyårsfirande för Silvester. Mängder med turister från grannländerna, kanske framförallt Italien kommer för att se spektaklet, ljuskaskaderna av alla fyrverkerier som exploderar överallt.

Första gången jag såg det var jag livrädd för att få en raket i nyllet. Det är totalt kaos. Om man firar hemma hos någon, så har man en särskild tradition som går ut på att man smälter en sked med tenn och sen slänger det i ett glas med vatten. Då stelnar tennet och bildar en knepig formation, denna formation ska man sedan tolka till att den föreställer en figur. Det medföljer en liten “manual” med förslag på vad figuren kan tänkas likna. Och beroende på vad manualen säger att den liknar, så hör vissa egenskaper till denna figur, till exempel en häst. Så ditt år kommer att gå i hästens tecken, väldigt enkelt förklarat.
 
Annars strax innan jul är också speciellt då man har sina så kallade Christkindlmarkt, julmarknader som enligt en bekant sägs vara en slags exportsuccé i Europa, man kopierar deras utseende till exempelvis Tyskland och gör i sin tur anspråk på att vara upphov till “originalet”, men originalet lär komma från just Salzburg.

Kultur & Sevärdheter

Först ett varningens ord. Turistbutiker med kitschig Mozart-merchandise och Mozartkugels. Gå inte in där. Dessa lyser signalrött så man kan lätt navigera undan dessa.
 
Börja istället med parkområdet bakom Universitetsområdet Mozarteum för att uppleva själva sinnebilden av klassisk romantisk-het, alla kategorier. Platsen heter Mirabellgarten, och liksom Schönbrunn i Wien så dansar de asiatiska turistflockarna runt, runt, här med sina kameror och fotograferar varandra. Jag kanske är onödigt kategoriserande, men jag kan inte längre tänka på dessa ur-Österrikiska platser utan att synintrycket flimrar av invaderande turister. Det är lite synd.

Som kontrast till allt det gulliga vackra kan man gå till Petersfriedhof, en riktigt kuslig gammal kyrkogård med katakomber och Tim Burton-aktiga gravstenar. Här vilar en hel del forna digniteter, bland annat Michael Haydn och Mozarts syster. Bonus: man slipper trängas med turister.
 
Salzburgs skyline domineras av en medeltida fästning som man i folkmun benämner som Festung. Det officiella namnet är Hohen Salzburg och hit upp kommer man med en Festungsbahn. Det är kort förklarat en riktigt cool gammal borg. Med kanoner och puffror från länge sen och ibland piffar man till det med samtida konstutställningar från konsthögskolornas avgångselever. Jag skulle avsätta minst en dag för besöket. Det tar på krafterna.

Museum der Moderne ligger också på en höjd, mer centralt och visar konst av modernare snitt. Ta hissen upp. Om man inte känner för att kultivera sig kan man alltid gå till deras restaurang och betrakta hela staden här uppe.
 
Panoramamuseet, här kan man beskåda, enligt dem själva, världens första panoramamålning. Med stor ödmjukhet gick jag upp på en dedikerad piedestal för att där omges av en gigantisk målning som går runt en själv 360 grader. Det är svårt att begripa hur upphovsmannen kunde få till den så hyperdetaljerad och så… enorm. På nedervåningen finns en hightech panorama-version som blandar målningen med satellitbilder, en slags cybermanick med ett tittskåp som man kan scrolla i 3D direkt på ett foto. Ironiskt nog funkade den inte när jag var på plats.
 
Cineaster skall bege sig till Das Kino, de presenterar alternativfilmer från hela klotet och ligger lägligt till nära bron som skiljer de två Salzburg-halvorna åt. De har filmer med OV (Original Vorschau) – alltså inte tyskdubbade filmer. I anslutning till biografen ligger dessutom stans coolaste DVD/video-uthyrare.
 
Kulturcentrumet Arge Kultur är en något undanskymd lokal i området Nonntal, de inhyser restaurang, teater och kontor för en mängd kulturutövare. Den mest lysande stjärnan på kulturhimlen är enligt min mening Subnet som dels producerar egna offentliga installationer men framförallt underlättar för andra kulturutövare att visa sina verk i cybersfären.

Det kanske minst nödvändigaste besöket torde vara Naturhistoriska Museet, Haus der Natur, som jag råkade komma in på under det årliga kultureventet Lange Nacht der Museen (motsv. Kulturnatta) eftersom det var gratis, men det var en bisarr upplevelse. Det kändes lite som museet i någon av de första filmerna Apornas Planet. För det var så tacky gjort. Lämpligast för mellanstadieelever.
 
Övriga rekommendationer för kulturintresserade som har tillgång till bil: Lustschloss zu Salzburg i Hellbrunn. En  tokrolig herrgård med inbyggda före-sin-tid-tekniska vatten-pranks. Eller Hangar 7, den lyxiga flygplatsen som rests upp av uppfinnaren av Red Bull . Inrymmer en flygplansutställning, en superlyxig restaurang och elitistisk konst.
 

Snabbmat & Café

Vill man spisa mat som en echt Österreicher ska man börja med att provsmaka alla deras olika korvar, så bege dig först till något av alla würstelstand. Det finns korvar för alla smaker, åldrar och trosåskådningar. De vanligaste sorterna är Frankfurter, Debreziner och Käsekrainer. Man får dessa korvar i två olika varianter: antingen med ett Semmelbrot alt. tunn skiva brunt bröd, eller som en (fransk) hotdog. Till detta spruttas en klick senap (välj mellan süss eller scharf) men inte ketchup för det kostar extra. Plus riven pepparrot till. Detta är standard. Sen finns det grader av kryddighet.

Men: undangömt i en av passagerna, på Getreidergasse, i innerstan finns en alldeles unik men anspråkslös korvmoj som säljer en specialitet som kallas Bosna. Stället heter Balkan Grill och deras Bosna är ursprungligen en bulgarisk specialitet som numera kvalificerar in som en av de standardkorvarna jag började med att nämna. Man kan välja att krydda korven med en massa gott på Balkan Grill. Kom ihåg var ni läste det först.


 

Uteliv & Krog

Jag var ärligt talad uppriktigt förvånad över att upptäcka mångfalden i utbudet på nattlivet som erbjuds besökare till Salzburg. Trots sin uppblåsta burgenhet och trots stans relativa småskalighet i förhållande till huvudstan Wien kommer man sannolikt att överraskas av att man kan gå ut här ofta och ändå överraskas över att plötsligt hamna i en udda gränd där det ligger ett alternativt hak.
 
Jag börjar med det mest osannolika fyndet: Schwartze Katze. Gissningsvis stans mesta svartklubb som har öppet när alla andra krogar har stängt. Skumt belyst och här finns inte mycket att göra förutom att häva stora mängder öl. Och hävs öl görs det. Tydligen lite ökänt för sina barslagsmål. Vilda Västern-varning.
 
Sen har vi ett tvättäkta rockerhak, Rockhouse, med en större och en mindre scen. Här har jag sett både Björn Dixgård (från Mando Diao) och Göteborgska post-rock bandet EF lira till en hängiven publik. Och sneglar jag bara på programmet så ser jag väldigt ofta svenska indierockakter inbokade. Mycket oftare än jag hittar dem i Wien. Svenska band spelas ofta och gärna på FM4, en radiostation med alternativstämpel. Rockhouse är riktigt schysst.

1 kommentar påGuide till Salzburg

Svara till