Guide till Wien

Wien är en storstad man kan störa sig på och svära högt över för dess förlegade manér och knepiga karaktärer. Men lika ofta förvånar, inbjuder och charmar staden och dess invånare så att man vill upptäcka mer och mer. Så tycker Backpackings Anders, som bor i Wien. Efter gedigen research tipsar han här om platser man absolut inte bör missa under ett besök i Österrikes huvudstad.

Mest kännetecknande vid en första anblick är att det främst handlar om gammal finkultur och svulstiga kåkar. Men det är den ingrodda bilden de så ömt vårdar, som ett vackert vykort. Detta parat med en något osund upptagenhet av sin imperiehistoria samt de storheter inom de finare konstarterna och klassiska kompositörer som de härbärgerat de senaste par seklerna. Österrike var en gång en mäktig stormakt och det märks, de vill liksom fortfarande vara det nånstans. Detta faktum ligger dem lite till last när de samtidigt vill vara ett hippt, trendigt (och tysktalande) alternativ till kulturmeckat Berlin. Men städerna kan inte på långa vägar jämföras med varandra; Wien har däremot definitivt en seriös ambition att alstra mer subkultur, vilket är väldigt sympatiskt.
 

Nyligen utsågs Wien av ansedda the Economist som världens andra bästa stad att leva i, vilket i sin tur föranledde en journalist på Svenska Dagbladet att påstå att så inte alls var fallet, det var snarare en av världens mest överskattade, “monumentalt tråkiga” städer. Och jag är benägen att hålla med båda synsätten. Man måste först imponeras av det ståtliga, sedan störa sig på allt det stockkonservativa, för att därefter vaska fram guldkornen. Här följer min högst subjektiva lista över platser man absolut inte ska missa under ett besök.
 

Caféliv

Wien vurmar för sin cafékultur. Med all rätt, för här finns mängder med anrika och modernare fik att välja på. Men bli inte förvånad om du kommer in till ett gammaldags café och du spontant funderar på varför de inte lagar stolarna eller målar om en krackelerad fasad. Tilltaget är högst medvetet – i de äldsta caféerna vill man inte ändra ett uns på originalet även om det går sönder. Personligen uppskattar jag det tänket. Mindre kul är att Österrike är ett av de sista länderna i Europa att avskaffa rökning inomhus på allmän plats. Det kommer sakta förändringar men ännu får man stå ut med att bli lite inpyrd efter ett café- eller nattklubbsbesök.

Restauranger

Österrikisk mat är i mitt tycke ofta lite stabbig till karaktären, men oavsett det så serverar de sin husmanskost med stor stolthet. Den som vill prova på det österrikiska köket kommer lätt att hitta detta, så jag tänker gå lite utanför ramarna med mina rekommendationer. Snabbmat kan också vara ljuvligt gott och det är inte lätt att hitta rätt bland alla Imbiss som är utplacerade i varje gathörn. Följande ställen är resultatet av gedigen research:
 
Kent – En etablerad och välkänd turkisk franchise med fantastiskt trevlig service, mycket gott att välja på menyn. Bäst är det på sommaren när man kan sitta i den mysiga uteserveringen, helst kring skymningen.
 
Mafiosi – Stället med en märkligt mörk inredning, allt i en slags ofrivillig post-modern barockstil. I högtalarna loopas Absolute Music cirka anno 1987. Alltså Duran Duran, Alphaville, Boney M och åt det hållet. Men framförallt får man här Wiens STÖRSTA och billigaste pizza. Jag lovar! Det ligger tre spårvagnsstationer från Westbahnhof. Ingen jag någonsin introducerat till Mafioso har blivit besviken. Man går härifrån och fattar inte hur det där gick ihop egentligen.
 
Ellas – Längs Wollzeile på väg mot U-bahnstation Stubentor. Förutom att man på vägen dit spatserar längs ett av de trevligare shoppingstråken finner man här stans godaste och mest prisvärda gyros. Prova en ‘gemischte gyros’ om du ska ha take away, annars i princip vad som helst de har på dagens meny om du ska äta på plats.
 
Vinothek Contor – Mysigt krypin med stort utbud på goda viner. Kunnig personal som gärna berättar om vinets kvaliteter och egenskaper. Ligger i 2a distriktet inte långt från Schwedenplatz. Avnjutes med en bit ost till. .

Shopping

Enligt min bedömning, är hela första distriktet en studie i onödig lyx. Med utgångspunkt från mastodontkatedralen Stephansdom (stadens absoluta mittpunkt) kan du gå i vilken riktning som helst och bara finna omöjligt dyra kläder, smycken, väskor, etcetera. Även om du väljer att shoppa i fashionabla 1:a distriktet finns det trots det många intressanta butiker att upptäcka, men då får man göra små avstickare från huvudstråken, de så kallade turistfällorna. Men man kan med fördel fönstershoppa ett tag och därefter röra sig ner mot Schwedenplatz, intill Donaukanalen. Gå sedan ner för någon av trapporna vid brofästena, promenera längs Donau, slå dig ner vid lämpligt hak och svalka dig med en bägare Ottakringer eller varför inte en mörk Zwickl.

Den ungdomligare och roligare gatan heter Neubaugasse i 7e distriktet och här är bra blandning på utbudet. Second hand, chica skoaffärer, trendiga boutiquer, utan att det kostar skjortan. Här i krokarna finns också en hel del oberoende filmproduktionsbolag och mediarelaterade sådana, för den som spontant känner för att gå in och pitcha sin fantastiska filmidé.
 
Neubaugasse ansluter från Mariahilferstrasse. Hela Innere Mariahilfer är ett veritabelt shoppingstråk och det finns mycket att upptäcka hela vägen ner till MuseumsQuartier.
 
Sedan har vi såklart Naschmarkt. Det är en kombinerad flohmarkt (loppmarknad) och matmarknad, loppiset öppet varje lördag, matmarknaden alla dagar utom söndag. Här hittar man precis allt, man kan strosa i flera timmar och fynda kryddig mat och udda kuriositeter. På loppiset ska man dock pruta ordentligt innan man avslutar köpet! Hemsida: http://www.wienernaschmarkt.eu.
 
Jag nämner i korthet här också Yppenplatz som har jättetrevliga marknader på sommaren och minst lika trevliga fik och restauranger på själva torget. Om man skulle jämföra det med något vi har i Sverige så ligger Möllevången i Malmö nära tillhands. Gå absolut inte till: Lugner City. Totalt tacky och slöseri med tid.

Sightseeing

Ibland kan jag uppleva Wien som en enda nöjesattraktion byggd för fotograferande turister som avverkar landmärken på löpande band. Jag ska inte gå in på alla ståtligheter utan nämna “måste-se-platserna”. Är man här på en weekendresa skulle jag vilja rekommendera följande fyra hållpunkter:
 
Schönbrunn – Ett mäktigt område, slott och palats med vidsträckta trädgårdar, en stooor park och som grädde på moset har man klämt in ett zoo (tiergarten) mitt i alltihop. Här finns också en handfull kejserliga museer samt drösvis med asiatiska turister som alla poserar och fotograferar i en koreografiskt perfekt dans. Släng in några hundra hurtiga joggare och scenariot är fullbordat. Om man lyckas komma hit utan att trängas med joggarna och turisthorderna är upplevelsen meditativ, magisk och alldeles underbar.

Donauturm – Ligger intill komplexet som kallas UNO CITY – här ligger alla viktiga FN-byggnader – och sträcker sig upp i skyn. Åk upp där och du hamnar inte oväntat i en roterande restaurang. Fantastisk utsikt över hela stan och en trivsam park i anslutning. Man kan även tuffa med ett minitåg runt i parken om man är på det humöret (eller har sällskap av knattar).

Prater – Ett tivoli från 50-talet som man i möjligaste mån försökt behålla i sitt originalskick. Vill man göra det mest klassiska av klassiska ska man självklart åka upp i Praterstern (Pariserhjulet) som är riktigt stort och häftigt. Om man missade att pricka av Donauturm på checklistan, så räcker det bra med Praterstern, när hjulet kommit till toppen så ser du också en bra bit av stan. Välj en dag utan dimma så får du mest valuta för euron.

Hundertwasser Haus – Hundertwasser var en konstnär och arkitekt som aldrig ville måla eller bygga med raka streck. Han har bland annat ritat stans värmekraftverk, Hundertwasser Haus och sen finns det även en liten “by”, ett slags grannskap som är ritat av honom. Fantastiskt trevligt att se och gå omkring i hans konstruktioner, som om ett barn hade fått bestämma hur det skulle sett ut. Det böljar och det är färgglatt och man fattar inte att han fått lov att göra allt detta om man tänker på hur välordnat Wien är i största allmänhet. En glädjekick, men passar man sig inte blir man lätt sjösjuk av det buckliga golvet.

1 kommentar påGuide till Wien

 1. Per Frost

  Tack för tipsen! Har bott i stan lite mer än en vecka nu och skulle vilja tipsa om lite fler ställen att besöka.

  Vill man handla mat kan man besöka någon av den Turkiska kedjan Aycans snabbköp, lite utanför stadskärnan. Riktigt billig och bra råvaror.

  Är man sugen på glass får man inte missa Zanoni & Zanoni som finns på flera ställen i innerstaden.Det största hittar man om man går från Stephansdomen mot Schwedenplatz ca. 200 meter. Där kan man köpa italiensk glass i storlek från en liten strut upp till i princip så man äter ihjäl sig. Det är inte jättebilligt, men billigare än motsvarande i Sverige.

  På biografen Bellaria, precis vid tunnelbana Volkstheater visar man på dagarna gamla, tyskspråkiga filmer med bland andra Zarah Leander. På kvällen visas även andra filmer av lite mer alternativ karaktär, noga utvalda och ofta prisbelönta.
  Biografen i sig är en upplevelse, allting ser fortfarande ut precis som man kan tänka sig det gjorde under nazitiden (inte för att gå in på politik, men ni fattar inredningsstilen…). Duken är i gammalt format och ljudet i mono. En unik bioupplevelse kort sagt.

Svara till