I Mozarts vackra hemstad Salzburg

Salzburg är en stad att drömma sig bort i där den ligger sagolikt vacker, inbäddad mellan gräddvita alptoppar. Musikintresserade vallfärdar hit för att uppleva Mozarts hemtrakter och amerikanerna söker sig hit för att återuppleva kulisserna i Sound of Music på riktigt. Med sina fantastiska byggnadsverk, historiska caféer och vackra omgivningar gör Salzburg rätt för åtminstone en dag av europaresan.

Salzburg är småstaden man gärna åker till för att shoppa, gå på museer, fika eller gå ut. Om man ska sammanfatta staden så måste man nog använda attributet ”mysig”. Gamla Staden är Salzburgs absoluta highlight med otaliga, vindlande kullerstensgränder, vackra torg och små marknader. Stadsdelen som ligger söder om floden Salzach är ett av UNESCO:s världsarv och en orgie i byggnadskonst.

Under andra världskriget hade staden tur att inte skadas alltför hårt av de allierades bombningar. Stora delar av barockarkitekturen överlevde och Salzburg är därför en av få städer i just denna stil. Den som har en förkärlek för kyrkor kommer att klappa i händerna. Här finns så många att staden har kallats „gamla Rom“. Salzburger Dom är den viktigaste.

Horder av turister drar vanligtvis genom stadens gator. Det var nämligen i Salzburg en viss Wolfgang Amadeus Mozart föddes anno 1756, vilket har satt staden på turistkartan. Många är stånden som säljer de aldrig sinande mozartsouvenirer. Mycket kitsch förstås, men den som ännu inte provat de läckra mozartkulorna i marsipan bör ta tillfället i akt och köpa med sig en ask hem. För en stor andel turister är filmklassikern Sound of Music en av de största anledningarna att avlägga ett besök här. Baserad på den verkliga historien om Maria von Trapp spelades kultfilmen in 1965 i och omkring Salzburg. De guidade Sound-of-Music-visningarna genom caféer, kyrkogårdar, kloster och andra platser ur filmen är mycket populära. Man bör tillägga att det främst är amerikaner som intresserar sig för filmen. Många österrikare har inte ens sett den.

Sevärdheter

Slottet Hellbrunn med sitt berömda vattenspel tas ofta upp som på Salzburgs topplista av sevärdheter. Har man tid och gillar fontäner kan man förstås avlägga besök, men annars är det inget absolut måste. Några andra viktiga stationer är däremot:

 • Mozart Geburtshaus – när man besöker Salzburg är det svårt att missa det vackra, gula huset där Mozart föddes. Familjen Leopold Mozart bodde här mellan 1747 och 1773. I museet hittar man exempelvis den berömde komponistens fiol från barndomen, hans konsertfiol, porträtt och familjebrev.
 • Mozart Wohnhaus – här bodde Mozart mellan 1773 och 1780. Även här finns många objekt anknytna till hans familj utställda.
 • Fästningen Hohensalzburg – inget präglar Salzburgs siluett så mycket som den pampiga fästningen som tycks ruva över staden. Den 900 år gamla fästningen är Europas största och mest välbevarade borganläggning. Utsikten är enormt vacker uppifrån toppen. Det är dyrt att åka  „Festungsbahn“ upp. Till fots är man uppe gratis på runt en halvtimme.

 • Schloss Mirabell – lustslottet Mirabells romantiska trädgård anlades på 1600-talet och är ett mycket uppskattat resmål med blommor och skulpturer i mängder.
 • Haus der Natur – berömt naturhistoriskt museum vars stora akvarium brukar betecknas som ett av Europas vackraste. Här kan man exempelvis titta på hajmatning varje dag klockan halv elva.

Härliga caféer

Salzburgs caféer är mytomspunna mycket tack vare konstnärerna, skådespelarna och skriftställarna som i alla tider suttit här och eftertänksamt tuggat på sina bakelser. Och att dricka kaffe är kultigt i Salzburg. Glöm att köa med plastbricka för blaskigt kaffe och en inplastad räkmacka. Det är på högsta nivå man i denna utpräglade cafékultur avnjuter sina utsökta bakverk till en Melange (kaffe med mjölk) eller Fiaker (svart kaffe med körsbärsrom). Urvalet är stort – från traditionellt till modernaste modernt. Här följer några härliga klassiker:

 • Café Tomaselli (www.tomaselli.at) – redan tre år innan Mozart föddes till att för alltid prägla Salzburg grundades detta anrika café som blivit det mest kända traditionella caféet i staden. De felfria servitörerna bär bländande, vita handskar och svart fluga. Här kan man beställa från en imponerande kaffemeny och mumsa på läckra bakelser, tårtor och egen tillverkad Tomaselli-glass. Det är ofta fullt här, men man får inte låta sig avskräckas.
 • Café Konditorei Fürst (www.original-mozartkugel.com) – detta berömda café sägs ha uppfunnit Salzburgs marsipansuccé mozartkulorna. Här kan man dricka kaffet i riktigt traditionell atmosfär.

 • Café Bazar – ett kultigt café som konstnärer, poeter och skådespelare brukade kalla sitt andra vardagsrum. Traditionell stil, vackert beläget vid floden Salzach och med en fin utsikt över gamla staden.

Uteliv

Ett stort plus för Sommarsalzburg är att många klubbar och barer ligger utefter stadsfloden Salzach, inte långt från gamla staden. Här inser man snabbt att Salzburg är mer än bara Mozart. Man tar sig helt enkelt ner mot området kring Kaipromenade och Rudolfskai. Några exempel på populära ställen är Republic som är en äkta dansklassiker, partybaren Daimler’s Bar & Lounge, härligt beläget vid vattnet och Shamrock, stans irländska pub nummer ett. Tekno-fansen får inte missa klubben The Cave som är inhyst i en gammal dimmig bunker som amerikanerna använde som vapenlager under andra världskriget.

4 kommentarer på I Mozarts vackra hemstad Salzburg

 1. Linda Karlsson Eldh

  Hej Marie,

  Kul att du gillade artikeln. Jag känner mig verkligen lyckligt lottad som bor så nära den här fina staden.

Svara till