Vilda, vindlande Warszawa – en andra guide

Sedan tidig medeltid har den polska huvudstaden Warszawa legat invid floden Wisla. Den har dock fått resa sig som fågel Fenix ur Andra världskrigsaskan och i dag är Warszawa en av Europas snabbast växande städer.

Moderniseringsmetamorfosen skapar en alldeles särskild röra av åldrat och nutida. Restaurerade historiska byggnader står vägg i vägg med glittrande skyskrapor, små traditionella mjölkbarer med fashionabla nattklubbar. Kontrasten är fascinerande. Här följer andra delen i Lindas guide till Warszawa.

5 x shopping

Nowy Świat – Elegant shoppinggata med anor som sträcker sig hela vägen till 1800-talet. Sväng av på Ul. Chmielna för ytterligare butiker. Om Gamla Stan är Warszawas hjärta, är Nowy Swiat huvudpulsådern. En annan gata som inte bör missas är praktfulla Krakowskie Przedmiescie. Längs den finns gott om såväl butiker som atmosfär.
 
Galeria Centrum & Zlote Tarasy, ul. Marszalkowska 104/122 – Stadens kommersiella centrum är däremot Ul. Marszalkowska med taktiskt lokaliserade Galeria Centrum och Zlote Tarasy. Galleriorna har en uppsjö av affärer, förstklassiga butiker och skönhetsprodukter för såväl män som kvinnor.
 
Likus Concept Store, ul. Krakowskie Przedmiescie 16/18 – I Warszawas gamla centralbadhus ligger i dag luxuösa Likus Concept Store med ett antal butiker och en restaurang och vinkällare. Badhuskänslan finns alltjämt kvar, stilfullt tolkad med små bassänger och noggrant utvalt kakel. Väl värt ett besök trots att utbudet är dyrt.
 
Arkadia, ul. Jana Pawla II 82 – Arkadia är ett gigantiskt köpcentrum – Warszawas största – vars 180 butiker, 20 restauranger och kaféer och biograf med 15 salonger kan ta emot tusentals besökare dagligen.
 
Factory, Pl. Czerwca 1976, 6 – Factory är ingen renodlad outlet, men likväl har de internationella och inhemska märkena mellan 30-70 procent billigare prislappar. Converse, Pierre Cardin, Calvin Klein och Tommy Hilfiger är bara ett litet urval av det som finns disponibelt här.

5 x marknader

Bazar na Kole, ul. Obozowa 99 – Den här utomhusloppmarknaden i en av Warszawas förorter har all världens antikviteter och en stor samling udda prylar. Räkna med att det kan krävas minst en halv dag att ta sig igenom allt skräp för att hitta guldkornen. Att pruta är både kutym och underhållning.

Dziesieciolecia eller Ryska marknaden, vid Rondo Waszyngtona intill bron Poniatowski i Praga – Dziesieciolecia är egentligen en idrottsstadion, men också hem till Europas största utomhusmarknad. Här är du en myra i en myrstack som letar efter en nål i en höstack. Försäljningen är oändlig. Elektronik, husdjur, piratkopior, rysk kaviar, husgeråd och kläder, kläder, kläder. Det finns nog ingenting som inte går att sälja på Dziesieciolecia. Marknaden är öppen alla dagar i veckan. Akta dig för ficktjuvar – och snabba dig hit. Det har nämligen tyvärr beslutats att marknaden kommer att stänga för att rusta upp stadion inför ett potentiellt polskt värdskap i framtida fotbolls-VM.
 
Bazar Różyckiego, ul. Targowa 54 – Döpt efter apotekaren Julian Józef Różycki var Różyckimarknaden i Praga för länge sedan Warszawas främsta marknad. Under Andra världskriget frodades handeln med svarta pengar och längre fram ansågs det vara den absolut bästa platsen att köpa tröjor – och vapen. I dag hävdar många att Różyckis glansdagar är över, men för en besökare är fyndmöjligheten trots allt stor, och inblicken i det dagliga polska arbetarlivet är alldeles gratis.

Antyki Bronisze, Spożywczy Rynek Hurtowy – Förtjust i antikviteter? Då är 3 000 kvadratmeter stora Antyki i Bronisze ett säkert kort. Här flockas försäljare och samlare från hela Polen för att köpa och sälja möbler, lampor, mattor, tavlor, porslin och klockor.

Under och runtomkring Dworzec Centralny, – Det är inte alltid helt lätt att gå över gatan i centrala Warszawa. Allt som oftast tycks man hamna vid en gigantisk väg utan övergångsställen. Runt Dworzec Centralny (Al. Jerozolimskie 54), centralstationen, finns därför mängder av gångtunnlar som i sin tur kantas av otaliga hål-i-väggen. Doften av det forna öst är påtaglig i matoset och bland de gamla tanterna i huckle som säljer blommor och krimskrams för en spottstyver.

3 kommentarer på Vilda, vindlande Warszawa – en andra guide

  1. Britt och Rein två seniorer

    Vi kommer att använda denna högst utförliga guide nu i oktober 2010. Tack Linda för ditt arbete.

Svara till