Vilda, vindlande Warszawa – en första guide

Sedan tidig medeltid har den polska huvudstaden Warszawa legat på Vistulas kullar invid floden Wisla. Den har dock fått resa sig som fågel Fenix ur Andra världskrigsaskan och i dag är Warszawa en av Europas snabbast växande städer.

Moderniseringsmetamorfosen skapar en alldeles särskild röra av åldrat och nutida. Restaurerade historiska byggnader står vägg i vägg med glittrande skyskrapor, små traditionella mjölkbarer med fashionabla nattklubbar. Kontrasten är fascinerande.

 • Tips: Boka din resa till Warszawa här.

6 x ta dig runt

Flygplatsen Fryderyk Chopin – När du landar på Chopin befinner du dig ungefär en mil från Warszawas stadskärna. Om du vill ta en taxi rekommenderas bolagen Sawa, Merc, Ele eller MPT Radio – akta dig däremot för chaufförerna som försöker hugga dig i terminalen! Betydligt billigare än taxi blir det med buss 175 till vilken du kan köpa biljett i någon av kioskerna på flygplatsen. 175:an tar mellan 30-45 minuter till stadskärnan, beroende på trafik. Linjerna 148 och 188 går också mellan flygplatsen och Warszawa.
 
Taxi – Det är alltid tillrått att resa med några av de ovan nämnda taxibolagen. Du känner igen bilarna på bolagsnamnet, telefonnumret som står på taket och att priset för en resa står tryckt i fönsterrutan. Skräckhistorierna om svarttaxibilar i Polen är många och i vissa fall säkert bara just historier – men det skadar aldrig att ha det sunda förnuftet med sig och att välja det säkra före det osäkra.

Buss – Bussarna i Warszawa är överlag trygga och punktliga. Håll isär bussarna med svarta siffror som stannar överallt, de med röda siffror som stannar på ett urval av hållplatser och bussar med ett ”N” framför sitt turnummer, vilket står för nattrafik. Vid hållplatserna finns noggrann information om vilka bussar som stannar där och vilka övriga som finns på samma rutt. Allt står visserligen på polska men invånarna är ofta hjälpsamma och (tillräckligt) duktiga på engelska för att du ska kunna få behjälpliga svar.
 
Spårvagn – Ett charmigt och enkelt sätt att ta sig runt. Det finns 30 linjer och under rusningstrafiken, som kan vara riktigt påfrestande, är spårvagnarna ett säkrare kort än buss eller taxi.
 
Metro – Tunnelbanan i Warszawa, döpt Metro, är en av Europas yngsta. Tågen går med upp till tio minuters intervall från tidig morgon till midnatt, på helgerna fram till tre på natten. I dag finns bara en linje, men en ytterligare planeras stå klar till 2013. Det bör dock påpekas att tunnelbanan inte stannar vid särskilt många av de traditionella turistsevärdheterna.


 

10 x upplevelser & sevärdheter

Starego Miasto – Starego Miasto, Gamla Stan, är Warszawas hjärta och de pittoreska promenaders hemvist. Det intressanta med stadsdelen är emellertid att den egentligen inte är ett dugg gammal – hela distriktet blev nämligen jämnat med marken av tyskarna under Andra världskriget. Återuppbyggnaden ligger så nära förlagan som möjligt och finns i dag med på UNESCOs världsarvslista. Torget, Rynek Starego Miasta, är särskilt bedårande.

Zamek Królewski, Pl. Zamkowy 4 – I Gamla Stan ligger Zamek Królewski, det laxrosa (nygamla) Kungliga slottet, i vilket du kan välja mellan olika guidade rundturer. Inträdet ligger i övrigt på mellan 14-22zl.
 
Pałac Kultury i Nauki, Pl. Defilad 1 – 234 meter över marken sträcker Polens högsta byggnad Kulturpalatset på halsen över huvudstaden. Dess existens är omdiskuterad – en ”gåva” från Stalin som stod klar 1955 och bespottas av många äldre polacker. Men de yngre generationerna tänker inte så mycket på spektaklets ursprung. De kommer hit för att gå på konserter och se utställningar. Turister lockas framför allt av utsiktspunkten på 30:e våningen.
 
Dramatyczny, Palac Kultury i Nauki – Dramatyczny är något av Polens svar på svenska Dramaten och ligger inuti Kulturpalatset. Teatern har väldigt gott rykte och flera uppmärksammade premiärer årligen.
 
Filharmonia Narodowa, Ul. Jasna 5 – Warszawas filharmoniska konserthall är ett av världens främsta konserthus. Här är ständigt något spännande på gång, uppdatera dig via hemsidan.
www.filharmonia.pl

Kościół Św. Anny, ul. Krakowskie Przedmieście 68 – Den första gången kyrkan uppfördes på Vistulas höjder var i mitten av 1400-talet. Den står där än i dag, men har en intressant och brokig historia bakom sig. Utsikten från tornet är en av staden bästa.

Biała Flota – På somrarna, mellan maj och september, går det dagligen sightseeingbåtar med Biala Flota längs Wisla. Var 90:e minut kan du hoppa på en tur vid bron Śląsko-Dąbrowski intill Zamek Królewski.

Det judiska Warzsawa – Den judiska historien i Warszawa är kantad av tragedier, inte minst från tiden under Andra världskriget. Under en halv eller hel dag kan du, tillsammans med Tours-Warsaw.com och någon av deras proffsiga guider, ledsagas till stadens mest framstående judiska platser. Bland dessa finns den judiska teatern, synagogan Nożyków, den judiska kyrkogården Cmentarz Żydowski, det judiska ghettot från Andra världskriget liksom ul. Prozna, som är den enda gata som finns kvar från Warszawas judiska distrikt före kriget, och till de delar av Praga där den Oscarsvinnande filmen Pianisten spelades in.

Praga – Stadsdelen Praga, som ligger öster om Wisla, var fram till 1700-talet en egen stad. Under många år har Praga också halkat efter storasyster väster om floden. En del taxibolag svarar inte på anrop från Praga på nätterna och brottsstatistiken här är högre än i andra delar av staden. På ytan är någon förändring ännu inte kommen – Praga tycks inhöljt i ett kommunistgrått täcke – men något annat är icke desto mindre på väg att växa fram. Stadsdelen kallas numera för Warszawas Brooklyn, för precis som Brooklyn sjuder av bohemiskt konstnärsliv är stadsdelen full av ateljéer, alternativt kulturliv och en subversiv klubbscen.

 

5 x grönska

Lazienki Królewskie, Ul. Agrykoli 1 – Denna gigantiska kungliga park är Warszawas främsta (dock inte största) gröna oas och alldeles gratis att besöka. Missa inte att samtidigt passera amfiteatern, nyklassicistiska Palac Lazienkowski (Palatset på vattnet) och Stara oranżeria som också ligger här.

Park Skaryszewski, Al. Zieleniecka – Skaryszewski är däremot, med sina 55 hektar, den största parken i stan. Efter en promenad kan du köpa något läskande på kaféet Miśianka som ligger i en gammal offentlig toalett… Med sitt läge i Praga lider Skaryszewski av dåligt rykte nattetid, men det finns hur som helst ingen större vits att vistas där efter mörkrets inbrott.

Ogród Botaniczny, ul. Prawdziwka 2 – Den botaniska trädgården har ett hundratal år på nacken. Passa på att gå en lördag eller söndag då det inte är något inträde. Priserna varierar för övrigt mellan 3-7zl.

Ogród Saski, mellan ul. Królewska och ul. Marszalkowska – Saski öppnade på 1720-talet och är således en av världens äldsta allmänna parker. Om inte det faktumet i sig lockar innehåller parken även en mängd sevärdheter, som monumentet

Grób Nieznanego Żolnierza som är det enda som i dag finns kvar av Saxonpalatset.

Puszcza Kampinoska – Precis nordväst om Warszawa ligger Kampino som är en av Polens nationalparker med gott om vandringsleder för den som vill uppleva ren natur utan betongdjungel strax utanför.

5 x museer & gallerier

Muzeum Historyczne Miasta Warszawy, Rynek Starego Miasta 28/42 – Med en så diversifierad och spännande historia som Warszawa har är det lätt, och väl värt, att spendera närmast en dag på stadens historiska museum. Inträdet ligger på mellan 3-6zl och är gratis på söndagar.

Muzeum Powstania Warszawskiego, ul. Grzybowska 79 – Med över 2 000 kvadratmeter utställningsyta är Powstania Warszawskiego tillägnat Warszawaupproret (som inte ska blandas ihop med det judiska ghettoupproret föregående år). Det var den polska motståndsrörelsen som under Andra världskriget 1944 gjorde uppror för att befria Warszawa från den tyska ockupationsmakten. Det kostar mellan 2-4 zl att komma in måndag-lördag, söndagar är gratis. För ytterligare 5zl kan du låna en audioguide på engelska.

Muzeum Fryderyk Chopin, Ul. Okólnik 1 – Fryderyk Chopin är troligtvis den mest berömda kulturpersonlighet som Warszawa hittills frambringat. Att besöka museet i hans hemstad är därför något av ett bildat måste. Museet är dock just nu stängt under två år, fram till våren 2011.
 
Zachęta Narodowa Galeria Sztuki, Pl. Malachowskiego 3 – Samtidskonst för 10zl. Byggnaden råkar även vara en av dem som stått i staden sedan tiden före Andra världskriget.

Muzeum Narodowe, Al. Jerozolimskie 3 – Den som inte känner sig hemma i moderniteten på Zachęta Narodowa Galeria Sztuki hittar på Nationalmuseet hela mänsklighetens historia under ett och samma tak.

5 x “Polski”

Bar mleczny – Fenomenet bar mleczny, mjölkbar, är en typisk polsk institution och spännande att besöka på samma vis som en pub i England. Mjölkbarerna dök upp första gången på 1940-talet och fungerade som en slags soppkök dit fattiga kunde komma för ett mål mat. I dag finns de i hundratal och är den perfekta platsen för klassisk polsk bukfylla.

Ta en sväng förbi till exempel Familijny (ul. Nowy Świat 39), Bar Uniwersytecki (ul. Krakowskie Przedmiescie 16) eller Zlota Kurka (ul. Marszałkowska 55/73). Oberża Pod Czerwonym Wieprzem, ul. Żelazna 68 – Tillhör du dem som inte kan få nog av kommunistisk kitsch? Här är allt på menyn döpt efter ideologins ryktbara diktatorer. Inte nog med det. Det påstås att samtliga av de mest kända kommunistiska busarna, som Lenin, Castro och Mao, en gång i tiden brukade hänga här. Om det kan man tro vad man vill, men Oberża Pod Czerwonym Wieprzem är minst sagt ett originellt alternativ till en traditionell mjölkbar.

Centrum Artystyczne Fabryka Trzciny, ul. Otwocka 14För att fånga den tjusningskraft som Praga börjat få är Fabryka Trzciny en god introduktion. Förlagt i en gammal industrilokal består Fabryka Trzciny av en uppsjö konstrelaterade lokaler, som en teater, ett galleri och en klubb. Kulturevenemang av alla slag arrangeras ständigt.
 

Więzienie Pawiak, ul. Dzielna 24/26 – Pawiak byggdes ursprungligen som ett tsarfängelse på 1830-talet och blev ökänt under Andra världskriget då tyska Gestapo lade vantarna på det. I dag är fängelset en gastkramande minnesplats för alla dem som plågats bakom Pawiaks lyckta dörrar – de 37 000 som dog där och de 60 000 som slussades vidare till diverse av nazisternas koncentrationsläger. Utan inträde och med dagliga öppettider bör Pawiak verkligen inte missas.
 
Mauzoleum Walki i Męczeństwa, Al. Szucha 25 – En upplevelse liknande Więzienie Pawiak är de gamla Gestapo-högkvartet. Entrén är gratis även här.

5 kommentarer på Vilda, vindlande Warszawa – en första guide

 1. Miriam

  hej Linda!

  använder din guide som research inför resa i veckan. bra guide!

  kram!

 2. Jessan

  Suverän guide som är nyttig för oss, tre generationer som drar till Warsawa i februari.

 3. Harald

  När ni är i Polen så är det värt att besöka New Orleans Gentlemen’s Club & Night Restaurant, en nattklubb i Warszawa. Mitt besök där minns jag än i dag.

Svara till