Backpacking i Östeuropa blir aldrig tråkigt

Publicerat: 13 januari 2020, 14:53 CET
Senast redigerat: 15 januari 2020, 20:04 CET


Foto: Arkivfoto

Det är utomordentligt populärt att backpacka nuförtiden. Den gängse uppfattningen är att det mestadels är yngre personer som ger sig ut på resa med ryggsäcken som ende vän men faktum är att många av de backpackers som ger sig ut på lite mer äventyrliga resor är något äldre, och inte sällan upp i medelåldern. Man kan säga att ju fattigare landet man reser till, desto mer spännande är det.

I Europa backpackar de riktigt unga, i övre tonåren, mestadels i västra Europa men många av Europas riktiga pärlor ligger i östra Europa. Frågan är dock vad som är Östeuropa idag. Helt klart är att tidigare Östtyskland helt och hållet kan strykas från listan över områden som tillhör vår mentala bild av ”Östeuropa”. Frågan är om inte Prag, Budapest, Warszawa och några till också kan strykas från listan.

För att uppleva riktigt ”östeuropeiska” länder bör man besöka före detta Sovjetunionen, minus de välutvecklade baltiska staterna. I länder som Ukraina, Moldavien och Vitryssland kan man uppleva postsovjetiska samhällen på riktigt. Vad som än händer är en sak helt säker, det kommer aldrig att bli tråkigt.

Varför är Östeuropa så spännande?

Varför är då Östeuropa i sin traditionella mening så spännande? Först och främst ska vi väl säga att det är spännande främst för att vi svenskar är ganska bortklemade när det gäller säkerhet, och därför är det spännande med Östeuropa för att det, just det, inte är säkert.

Men det finns fler anledningar till varför Östeuropa är spännande. Om man till exempel besöker Minsk så kommer man omedelbart att slås av hur extremt sovjetisk staden är. Detta beror tråkigt nog på att Minsk i stort sett raderades ut under andra världskriget vilket gjorde att staden fick en totalt sovjetisk arkitektur när den väl byggdes upp igen. Minsk är dock en stad med stora kontraster. Mitt i sovjetarkitekturen ligger till exempel stora casinon där man kan spela roulette, blackjack, keno och många andra spel.

Det är denna typ av kontraster som är så spännande när man reser i Östeuropa. Det ska dock direkt noteras att mycket av det vi uppfattar som spännande beror på att människor är fattiga och därför får finna sig att leva i miljöer som vi uppfattar som mycket spännande. Det är i själva verket social misär som vi ser.

Men det finns dock mycket fin arkitektur från tsartiden bevarad, kulturutbudet är stort, restauranger är ofta öppna dygnet runt och priserna är generellt mycket låga.

Tänk på följande när du reser i Östeuropa

Det finns en hel del att tänka på när man reser i Östeuropa:

  • Det är ofta väldigt billigt men det vi kallar för lagom finns inte. Så kontrollera alltid priserna innan du köper för helt plötsligt kan det vara dyrt med alla världens mått
  • Det går inte att förlita sig på att det ska finnas rena och fina hotell i mellanklassen, och än mindre vandrarhem. Vill man spara pengar är det bäst att hyra en lägenhet
  • Precis som överallt i världen gäller det att vara lite försiktig när människor runt omkring en kan se på långt håll att man är turist. Ta det lugnt med drickat och försök att hålla dig till upplysta gator och torg
  • Läs på lite innan du besöker olika platser så du kan få upptäcka de lite undangömda pärlorna som finns i städerna

Var den första som kommenterar

Svara till