Så många platser att besöka

Det finns så galet många platser att besöka. Listan börjar bli lång, men det finns några som ligger extra högt upp. Jag har insett att jag måste prioritera för att inte bli tokig. Den dag jag vinner på Triss kanske jag kan åka till alla platser, men innan dess gäller det att välja noggrant.

Så högst upp på listan ligger, förutom Nerja då, just nu staden Edinburgh i Skottland. Jag gillar tanken på en riktigt gammal stadskärna och en, överlag, rätt gammal stad, med den vackra arkitekturen och alla pubar, museer, konstutställningar och caféer. En perfekt stad att spendera tid i oavsett väder, eftersom det finns så mycket att göra inomhus.

Efter Edinburgh skulle jag gärna vilja stifta bekantskap med Gdansk, hit vill jag nog åka i juli och uppleva hur det är att bada i Östersjön, eftersom det finns gott om stränder nära Gdansk. Även denna stad verkar ha en mysig stadskärna att strosa runt i.

I oktober skulle jag vilja åka till Split i Kroatien. Även denna stad har några riktigt gamla byggnader och inte allt för långt från Split hittar man fina stränder. Här vill jag vara och riktigt ladda på med d-vitamin inför den svenska vintern. Jag skulle vilja ha Split som bas, men också åka ut och ta någon övernattning på ett enkelt hotell på några av öarna utanför Split. Vis verkar till exempel vara riktigt vacker.

Sen så finns det så många fina grekiska öar. Jag vill någon gång vara en månad i Grekland och åka runt bland de olika öarna eller kanske en kryssning? Fast även på en hel månad så känns det inte som att man hinner med speciellt många öar. En idé är att flyga till Santorini och sedan kolla in öar som Naxos och Amorgos. Eller så siktar man in sig på de Joniska öarna och flyger till Preveza för att sedan besöka öar som Lefkas, Kefalonia och Korfu. Och förstås den mysiga staden Parga som förvisso ligger på fastlandet, men som ändå är värd ett besök! Vissa av dessa öar kan man besöka med en kryssning i östra Medelhavet.

Fördelen med att utforska de grekiska öarna är att det känns som att man får massor av olika resmål till priset av en flygresa. För om man lägger upp rutten på ett bra sätt, så blir det inte speciellt dyrt att ta sig mellan öarna. Och även om mycket kanske är sig likt bland öarna, så som maten, så är det mycket som skiljer sig åt också. En del öar är mer exploaterade, medan andra är betydligt genuinare. En del öar är gröna och frodiga, medan andra är torra och karga.

Men för att återkomma till maten, så är jag en riktig sucker för grekisk mat. Jag skulle nog kunna äta lammgrytor, grillad fisk, souvlaki, moussaka, grekisk sallad och tzatziki varje dag. I Grekland känns det som att varje taverna, oavsett hur liten den är eller hur avsides den ligger serverar riktigt god mat. Det är ovanligt att äta dålig mat i Grekland. Visst finns det turistfällor här också, men på något sätt känns det som om de är betydligt färre.

Ja, som ni märker är min lista lång och detta är ändå inte hela listan. 🙂

About Anders Björk 1 artikel
Jag gillar att resa både till storstäder och till små sömniga byar vid Medelhavet. Jag reser hellre lite kortare för jag tycker att långa flygresor är det värsta som finns. :-) Jag älskar vacker natur, och tycker att Medelhavet är som bäst på våren när allt blommar och grönskan är som allra grönast. Till exempel är Mallorca sjukt vacker i april. Sen finns förstås platser som Madeira som ju är helt galet vacker och varierad i sin natur. Annars är jag en stor fan av Polen, mycket för att det är en doldis i många sammanhang. Polen har allt, storstäder som Gdansk och Warszawa som jag gärna spenderar mycket tid i, men man har ju också en lång kuststräcka med härliga sandstränder. Dessutom är Polen relativt billigt att semestra i, vilket inte gör saken sämre.

Var den första som kommenterar

Svara till