Sydostasien 5 veckor

Sista dagboken. Skriven i baksätet på en tuk-tuk. Var annars när man är i Bangkok?

Nu har vi varit i Kambodja och avslutat resan med några dagar i Bangkok. Flyget hem går senare i natt.

Efter att besökt 4 olika länder i Sydostasien är det slående hur mycket som är lika, samtidigt som så otroligt mycket är helt annorlunda mellan dessa 4 länder. Som vi fått höra innan vår resa säger man att Vietnam är som Thailand var för 10 år sedan och Kambodja som Thailand var för 20 år sedan när det kommer till  ren utveckling. Stämmer väldigt väl in på det vi upplevt. Fattigdomen var mest påtaglig i Kambodja samtidigt som de har en fruktansvärd historia i närtid med ett folkmord genomfört av de Röda khmererna. En fjärdedel av alla kambodjander dog mellan 76-79.

Kambodja bjöd dock på den mest storslagna upplevelsen med Angkor Wat, detta enorma tempelområde med ruiner överallt som en lämning av det stora khmer-riket mellan 900-1300-talet. Jag lägger upp en del bilder därifrån.

Utöver detta har vi även hunnit med Phnom Penh och läst om folkmordet. Tyvärr hade Sverige, som enda land i världen, en insyn i Kambodja men slog aldrig larm då man trodde på den verklighet de Röde khmererna visade upp. Man blev en motpol i världspolitiken till de fruktansvärda historier som flyende kambodjander berättade om. En skamfläck i Sveriges historia.

Efter en del shopping och god mat i Bangkok är vi nu väl redo och rustade inför kommande äventyr på hemmaplan. Hoppas ni haft en trevlig läsning. Vi ses där hemma.

Puss och kram

Var den första som kommenterar

Svara till