En kort visit på Berlins filmmuseum

Innan jag går djupare in på nästa del av min tågluff, skulle jag vilja gå igenom Berlin Filmmuseum lite mer. 

Det flesta av er som känner mig vet att jag är en tvättäkta cineast, vilket givetvis är ett förfinat ord för ”filmnörd”. Jag har med en andra ord en stor kärlek till det rörliga mediet och för frenetiskt dagbok över alla filmer jag ser.

När jag har varit ”on the road” blir det så klart inte lika mycket filmtittande, men jag försöker likväl att se en film då och då. Gärna producerad i landet jag besöker eller åtminstone gå på en anrik biograf – eller en supermodern. Båda alternativen är kul på sina sätt.

Nu har jag haft en period där jag har gått igenom de bästa svenska filmerna genom tiderna. Något som har varit lite knepigt av två anledningar. För det första så är det svårt att veta vilka filmer det är som gäller. Det finns liksom ingen riktig officiell kanon över den svenska filmhistorien. Så klart är Bergman, Sjöström, Zetterling och Widerberg regissörer att hålla kolla på, men utöver det? Lite lättare blev det när jag hittade Filmtopps artikel om svenska filmer. Där kunde jag läsa vad som gällde år för år.

Varför gaggar han om detta kanske du tänker? Jo när jag var I Berlin passade jag på att besöka Berlin filmmuseum. Där det bland annat fanns en smula svensk filmhistoria. Exempelvis hade de en del grejer från Greta Garbo och redan nämnda Bergman. Han gjorde ju film i Tyskland under sin ”Tysklandsexil” på 70-talet.

Museet hade såklart fokus på tysk film och här anns mycket om Fritz Lang och F.W. Murau. Även en dedikerad Marlene Dietrich-utställning. Om du älskar film måste du besöka detta museum, du kan läsa mer här på visit berlin.

Det var egentligen bara denna instickare jag ville göra denna gången. Nästa gång tänkte jag skriva klart om min resa i Europa och sedan blir det att börja dokumentera nästa ;).

Var den första som kommenterar

Svara till