Ett bra resekort är backpackerns bästa vän

Som backpacker försöker man ofta vända på varje krona för att få ut så mycket som möjligt av sina resor. Det är vanligtvis bankkontot och resepoängen som är de begränsade faktorerna för hur långt vi kan resa. Med en bra strategi för hur pengarna ska spenderas kan man såväl förlänga som förbättra resorna.

Därför är det viktigt att skaffa sig ett bra kreditkort för just backpacking. Även om det inte finns några plastkort framtagna specifikt för detta ändamål på marknaden, är vissa mer fördelaktiga än andra för dig som backpacker. Till exempel kan de förmåner och poäng som dessa erbjuder täcka kostnaderna för kostsamma flygbiljetter samt minska de totala utgifterna för resandet.

Alla backpackers har förmodligen sina egna favoriter när det kommer till resekort. Då du kommer att spendera en hel del tid utomlands är det dock viktigt att ditt kreditkort är kopplat till antingen Visa eller Mastercard. Detta då dessa accepteras av de allra flesta butiker och andra konsumentinriktade affärsverksamheter runtom i världen. Det är dessutom att föredra ett kort utan valutapåslag. Med ett sådant slipper du det extra valutaväxlingspåslag som annars riskerar att bli ganska kostsamt.

Backpackers behöver ofta få ut mycket av lite

De flesta som besöker denna sajt har troligtvis redan varit ute i världen och sett dig om. Du har tagit din ryggsäck och de pengar som du har lyckats skrapa ihop, och gett dig av på ett äventyr för att utforska olika länder i Europa och kanske även på andra kontinenter. Som du säkert redan känner till är backpacking dock något av ett gift – man vill alltid ha mer. Och för att maximera sina upplevelser är det viktigt att man optimerar det sätt på vilket man spenderar pengar unders äventyrets gång.

De allra flesta backpackers har förmodligen följande tre ting gemensamt:

  1. Ett begär att få resa och upptäcka världen. För vem skulle egentligen ge sig ut på ett backpackingäventyr om hen inte gillade att resa?
  2. Jakten på en känsla av frihet. Detta är kanske den egenskap som allra mest skiljer backpackern från en vanlig turist. Vi backpackers vill gärna ge oss ut i jakten på friheten och äventyret.
  3. En begränsad budget. Tyvärr är det ofta så att man som backpacker har ett större begär att se sig om i världen än vad plånboken och bankkontot tillåter. Vi vill gärna upptäcka platser och kulturer i fjärran länder och spendera längsta möjliga tid på dessa avlägsna destinationer. Detta kräver dock betydande ekonomiska resurser, så det är viktigt att spendera sina kronor väl när man ägnar sig åt denna hobby (eller livsstil om du så vill).

Viktigt att inte förlita sig enbart på plastkortet

Via * kan du som är sugen på backpacking botanisera bland kreditkort som lämpar sig väl för just detta ändamål. I den lista där de olika korten presenteras finner du matnyttig information, såsom huruvida ett visst kort har valutapåslag i utlandet eller ej. Där finner du även aktuell information om de olika kortens avgifter och räntor.

Med det sagt bör du inte förlita dig enbart på ett plastkort när du är ute och reser i vår vida värld. Även om ett bra resekort onekligen är ett väldigt användbart inslag i backpackerns verktygslåda, har faktiskt kontanta medel fortfarande en plats i plånboken vid sidan av korten. Det finns nämligen vissa situationer då kontanter är att föredra framför kreditkort och debetkort.

Idag har förvisso de flesta länder ett välplanerat nätverk av uttagsautomater, så du behöver aldrig befinna dig alltför långt ifrån en sådan automat. Det gör att du ofta snabbt kan få tillgång till kontanter även om du bara bär omkring på plastkort i plånboken. För vem vill behöva förvara en massa sedlar i fickan eller lämna dessa på hotellrummet?!

Med det sagt kan det ändå vara bra att stoppa undan lite sedlar någonstans på kroppen. På så vis har du alltid tillgång till dessa om du skulle hamna i en nödsituation där ditt kort inte är användbart. Så packa gärna ner ett eller flera bra resekort, men se även till att ta med dig lite kontanter i den lokala valutan.

Avslutande tankar

Vissa av de kreditkort som vanligtvis används av backpackers kan ha ganska saftiga krav avseende vilka summor du behöver spendera för att kunna ta del av diverse bonusar. Du bör därför ta fram en strategi för att uppfylla dessa villkor. Detta gör du bäst i att stöka undan innan du ger dig av till utlandet. På så vis kan du nämligen börja backpacka utan att behöva oroa dig för huruvida du når upp till dessa krav eller ej. Det gör att du istället kan njuta av din resa förvissad om att allt kommer klaffa.

About Henrik Vevinnen 2 artiklar
Resegalning från Skåne som lägger alla sparpengar på nästkommande resa! Vart åker jag nästa gång?

Var den första som kommenterar

Svara till