Spontana resor skänker ofta större glädje – eller hur?

Att planera sin resa långt i förväg och på så sätt få någonting spännande att se fram emot kan vara väldigt givande. Men visst kan det också vara väldigt givande att agera mer spontant och hux flux bege sig till fjärran länder på upptäcktsfärd!?

Samtidigt är jag närmast smärtsamt medveten om att det kan bli kostsamt med spontanitet när det kommer till resande. Om man är mer viking än riking behöver man därmed vara lite påhittig för att kunna ha råd med sina impulsiva resor.

Då jag personligen har stor erfarenhet av detta med spontant resande tänkte jag dela mig mig av några knep. Huruvida du väljer att ta till dig och använda dessa är förstås helt upp till dig. Men du har onekligen en hel del att tjäna på att följa mina råd och dra nytta av min kunskap på ämnet.

Se till att du alltid har tillgång till en reskassa och använd den väl

Ekonomin är förstås väldigt viktig för oss resenärer. Om du har möjlighet bör du därför se till att alltid ha tillgång till en reskassa. Storleken på denna varierar förstås från person till person beroende på olika människors individuella förutsättningar. Men även en liten undanstoppad slant som öronmärks för resor är förstås bättre än en total avsaknad av en sådan.

När vi ändå är inne på ämnet pengar vill jag även passa på att ge ytterligare två tips. Det första tipset har att göra med det goda ordspråket att “rätta mun efter matsäcken”. Många ressugna har som bekant svårt att utöka storleken på sin reskassa, och då är det desto viktigare att använda denna på ett optimalt sätt. Detta gör du genom att pruta och förhandla.

Jag vet, det kan kännas väldigt ovant och osvenskt att försöka pruta. Men genom att förhandla dig till ett bättre pris på allt från transport till boende och alla utgifter däremellan, kan du få ut så mycket som möjligt av din begränsade reskassa.

Som ett bonustips kan jag nämna möjligheten att använda kortfristiga lån som en slags buffert. För om du skulle kunna få ett kortsiktigt tillskott i kassan med vetskapen att du senare kan betala tillbaka detta lån, kan detta hjälpa dig att få pengarna att räcka till. Här är det viktigt att skilja mellan olika sorters lån och vilka som egentligen är snabba sådana.

Planera i efterhand

Det kan låta kontraintuitivt, men faktum är att du kan tjäna på att planera i efterhand när det är en spontan resa som du har tänkt ge dig iväg på. För oavsett hur mycket man planerar kommer saker och ting hinna förändras tills dess att man kommer fram till sin destination.

Jag har själv flera gånger varit med om att avstånden är kortare eller längre än vad jag först trott, eller så har jag upptäckt spännande resmål under taxiresan genom staden. Därför bör du inte förlita dig alltför mycket på att planeringen och din på förhand utstakade rutt. Ge dig istället möjligheten till just spontanitet och se hur det hela utvecklar sig under resans gång.

De få saker som du ändå väljer att planera bör du dock ha en väldigt bra plan för. Står du helt utan plan riskerar nämligen allt att gå åt pipan. Jag brukar till exempel försöka ha lite koll på öppettider samt ha kännedom om de bästa vägarna till och från viktiga destinationer. Genom att slippa ägna alltför mycket tid åt sådant när jag väl befinner mig på plats, får jag mer tid över till spontana aktiviteter.

Bo hemma hos någon istället för på hotell

Ett annat råd jag kan ge dig är att ta hjälp av lokalbefolkningen. Detta kan du göra på lite olika sätt, såsom att inleda konversationer på restauranger och barer eller i mataffären. Varhelst du kan komma i kontakt med människor som lever och arbetar på platsen kan du få tips om aktiviteter och liknande.

Du kan även välja att bo hemma hos någon istället för på hotell. Då ges du än större möjligheter att interagera med lokalbefolkningen och få tips på besöksmål och annat som du annars skulle riskera att missa. Även ett litet lokalt B&B kan vara ett bättre val än ett större hotell.

About Henrik Vevinnen 2 artiklar
Resegalning från Skåne som lägger alla sparpengar på nästkommande resa! Vart åker jag nästa gång?

Var den första som kommenterar

Svara till