Avancerad? Jajjemän!

Jag vet att det är länge sen jag skrev. Men det är faktiskt så här enkelt att det inte har funnits så mycket att skriva om. Men jag ska sammanställa dom senaste tio dagarna och försöka komma ihåg allt. Jag kan börja berätta om den 31/jan när vi var iväg på vårt VISA Run. Det innebär att man åker till gränsen och får en ny stämpel i passet. Man får 30 dagars turist visum när man kommer till Thailand och när man gjort av med dem måste man lämna landet. Vi hade från början planerat att åka till Kuala Lumpur eller Langkawi någon dag. Mest som sagt för att lämna landet och sedan åka till Koh Lipe och Koh Taratao och sen vidare till Koh Phangan för ännu ett full moon party. MEN eftersom Häggen och Svenne också ville ta Advanced dykcert sköt jag på min kurs ett par dagar och då helt plötsligt fanns det inte tid att åka någon annanstans utan vi fick som sagt ta ett Visa Run. Dagen började redan klockan 07:00 när fyra vakna killar hoppar in i en buss där dom kommande 12 timmarna ska spenderas! Vi hade festat kvällen innan så ingen behöver fundera på hur vi såg ut. Allt var på topp och när vi rest ett par timmar och klockan började närma sig tio ville vi ha frukost. Problemet var bara att vår chaffis inte talade eller förstod ett enda ord engelska. När jag gestikulerat klart fattade han att vi ville ha mat och vi fattade att vi skulle stanna inom 5min. En timma senare hade vi ännu inte stannat och vi började bli smått gnälliga. Då berättade han att inom 5min var vi vid gränsen och där kunde vi äta. Men när vi passerade en skylt med texten 5MIL(!) till gränsen så började vi fundera på om vi åkte i en raket eller om han missförstod. Efter gränskontrollen och massa nya stämplar i passet var klockan runt två och ännu ingen frukost. Efter massa strul och bla bla bla så åkte vi till ett köpcenter för att äta på KFC (kentucky fried chicken) Vi kom fram runt fyra och fick frukost vid halv fem. Snacka om att det var synd om oss då! Annars gick den resan bra och vi har fått 28a nya dagar att spendera i Thailand.
Efter ytterligare några dagars slappande så är vi framme vid den 4/2 då vi började vår Advanced Open Water Diver kurs! Första dagen körde vi Peak Perfomance Bouancy, vilket innebär att man lär sig ha bättre självkontroll i vattnet. Vi fick simma genom ringar och mellan benen på varann. Vi avslutade övningarna med ett maraton på bottnen. Martin vår instruktör tog våra fenor och simmade iväg 20m. När hans arm sänktes var loppet i full gång. Alla i närheten skrattade ihjäl sig när dom såg våra försök att komma framåt där på bottnen. Efter att ha lekt Super Mario och sprungit som en idiot där i vattnet utan att komma någonstans så bröt jag målsnöret först och utsågs till vinnare. Svenne gled in som två och Hägge tog en tapper sista plats. Andra dyket var ett Navigationsdyk och där finns det inte så mycket att berätta. Vi simmade runt med kompasser och tog ut lite riktningar o sånt bara.
Andra dykdagen innebar Djupdyk och Multileveldyk. Så för första gången i loggboken kunde jag skriva in 30m djup. Väl där fick vi göra några övningar för att kolla om vi blev djupberusade. Vi fick skriva vårt för och efternamn baklänges och räkna ut ett mattetal. Det gick väl sådär om jag får säga min egen mening. h:et i Österdahl kom innan a:et annars gick det bra. På mattetalet höll jag för första siffran med tummen så det blev lite fel. Men jag räknade rätt på talen jag kunde se! Multilevel dyk innebär att vi fick planera dyket själva och hjälpas åt att leda dyket. Så Häggen tog oss till 26m första 12min, Svenne tog hand om oss i 15min på 16m och jag fick leda oss upp. Var kul att ligga först och leda dom andra och ha full koll på djup och tid.
Sista dagen på kursen hade vi fisk identifiering och ett rent Fun dive på schemat. Identifieringen gick bra, inte så mycket att berätta om faktiskt. Vi hittade alla fiskar vi skulle. Fun Divet var nog det kortaste jag gjort. Jag och Svenne spårade totalt under vattnet och gjorde luftringar, volter och bråkade med varandra. Det var enormt skoj men dyket varade bara i 41min vilket är 20min kortare än vad vi brukar fixa. När vi kom tillbaka till dykshoppen kunde vi nöjda kalla oss Advanced Divers!!!
Planen just nu är: Den 10e är det ett vrakdyk och ett nattdyk planerat, det dyket har jag och häggen skrivit upp oss på. Men det innebär att vi måste stanna ytterligare några dagar på Lanta vilket vi inte vill. Så vi funderar på om vi kanske ska åka till Phuket, Krabi eller Phi Phi nu några dagar, mest för att komma härifrån! Jag menar vi har varit iväg i 37dagar varav nästan 30 av dom har varit på Lanta. Så det börjar bli dags att se något nytt 😀
Just nu sitter vi ett gäng och äter frukost på Best House där vi bor. Jag lånar Jonas laptop och skriver…
Jag lovar att höra av mig oftare så det inte blir så mycket att läsa för er!
Tills dess, sköt om er!
Puss o kram / Er avancerade dykare

About Linus Österdahl 40 artiklar
Glad gotlänning som älskar äventyr... Gav upp det fasta livet i Luleå efter ett år och sökte mig istället till Oslo, men efter två månader blev jag även där rastlös och befinner mig för tillfället i Geilo... hur länge vet ingen :D

Var den första som kommenterar

Svara till