Skidsemestra i Sverige – det här behöver du tänka på

För många familjer är den årliga skidresan lika obligatorisk som att åka till stranden på sommaren. Men för dem som inte har åkt skidor förut kan det kännas som ett stort projekt att ta sig iväg första gången. Det kan lätt verka lite krångligt och obekant att åka på skidresa om man inte har gjort det innan, men bara du planerar lite så lovar vi att du kommer ha otroligt kul! Och om du fortsätter läsa denna artikel så får du de allra bästa nybörjartipsen så att din första skidsemester kan bli den bästa semestern någonsin!

Skidorter

Det allra första du behöver göra är att välja vilken skidort du ska åka till. Detta beror mycket på vem du åker med, om det är barn med i sällskapet och så vidare. Vill du bo på hotell eller hyra stuga? Vilka bekvämligheter vill du inte leva utan?

Fundera också på hur långt du vill resa från ditt hem, om restauranger och uteliv är viktigt för dig och vad du har för budget för semestern. Då blir det lättare att välja bland alla skidorter och sålla bort dem som inte passar dina behov.

Exempel på populära skidorter i Sverige är:

  • Idre<
  • Åre
  • Sälen
  • Vemdalen

Boendet gör stor skillnad, precis som för alla andra typer av semestrar. För att jämföra olika hotell i Sverige kan du använda Trivago där du kan hitta mängder med hotell som ligger i anslutning till olika skidanläggningar. På det viset kan du inte bara hitta rätt boende utan även spara pengar då det blir lätt att jämföra priser. Även hyrbil gör stor skillnad, jämför därför alltid priserna innan avresa!

Skidregler

Det finns vissa regler som alla skidåkare bör känna till. Här följer en lista på de viktigaste:

  • Offpist-åkning sker på egen risk
  • Observera alla skyltar och markeringar
  • Var uppmärksam på lavinrisk, alla som åker skidor på lössnö måste ha kunskap om hur man bedömer lavinrisk
  • Privata scootrar och slädar är inte tillåtna i backarna, även under natten
  • Absolut inga bebisar i liftarna

Hyr skidutrustning

Att köpa skidkläder och dessutom skidor, snowboard, pjäxor, hjälm, stavar och allt annat kan lätt bli en dyr historia. Om du inte tänker åka mer än en gång om året kan du lika gärna hyra utrustningen. Då slipper du dessutom hitta rum i garderoben för alla prylar. En annan fördel med att hyra utrustning är för den som har en hyrbil, det är inte alltid så enkelt att få plats eller resa till orten med skidor, stavar med mera.

Du kan enkelt boka skidhyra hos Skistar och där kan du även anmäla dig till skidlektioner.

När det gäller kläder så satsa självklart på riktigt varma plagg. Bry dig inte om ifall du ser tjock ut eller passar i färgerna eller inte, utan kör på kläder som kan hålla dig varm hela dagen. Om temperaturen sjunker till -30°c så spelar det ingen roll hur cool du ser ut, utan bara att du är varm nog.

Närmast kroppen är det bäst att ha underställ eller t-shirt och långkalsonger. Sedan behöver du en tjock tröja, gärna i fleece eller ull. Utanpå det tar du på dig skidjacka och termobyxor och så mössa och handskar, så klart. Tänk lager på lager hela vägen ut!

På Backpacking.se, hitta du även mer information o reseförsäkringar vilket kan löna sig att han på en skidsemester. Skidåkning medför en ökad risk och därför är försäkring viktigt.

Var den första som kommenterar

Svara till