Sri Lanka betyder vacker ö

Även munkar turistar.

Vi hoppar direkt in i den tredje dagens avslut:

I lördags flög vi med Swissair/Edelweiss Air. Jag hade tur och kunde sova över tre säten, Sören satt och sov-vägrade tills inflygning mot Sri Lanka. Då passade han på minsann!

Lät oss mötas av hotellets drosk-kille på flygplatsen. Lite dyrare men fruktansvärt bekvämt, det måste erkännas.

Eftermiddagen och kvällen gick åt att traska till huvudstationen ett kvarter bort och checka biljetter och perronger inför morgondagen, att gå på en inomhusmarknad och äta middag. Dök i säng sedan.

Betänk att vi ligger 4,5 timme före er: ändå däckar vi om kvällarna.

I går tågade vi från Colombo till Kandy. Resan tog drygt två timmar och det var skak-rekord. Kan illustrera det med att stegräknaren på min arm bjöd på dryga tretusen steg fast jag satt still. Som belöning.

Tåget till Kandy kör fram på Colombo Fort
Vår förstaklassvagn
Framkomna till Kandy, tåget ska tuffa vidare till Hutton

Kandy ligger uppe i de gröna trädbevuxna bergen. Ett måste om man åtminstone ska se lite mer av Sri Lanka än sköna stränder och kokospalmer.

Igår gick vi bara en promenix till den Runda sjön – som är fyrkantig – tittade på när folk matade karparna med Pop-Corn, gick hem och testade hotelpoolens utsikt och dinerade på hotellet.

 

Idag är det tisdag och vi har snurrat på turistfällor tillsammans med vår chaufför. Honom hittade vi på tågstationen och eftersom han var trevlig och pratade helt begriplig engelska så anlitade vi honom rätt av.

Den mediterande Buddan vakar över staden
Elefanten har en särställning även hos buddismen
Köp ett Budda-kit, inne hålle allt från tvål och tandborste till munkdräkt och tiggarskål. Skänk sedan till en munk i templet.
Kandy från ovan

Vi började halv nio i morse med att åka upp till Budda-templet ovanför Kandy. Tyvärr disigt, men ändå vackert.

Platsrepetition av historien om lille prins Sidharta och hur buddismen startade. Vår chaufför är buddist och har gjort sitt munk-år som åttaåring, så vi får svar på många frågor.

Sen vidare…

Te-skola på tefabriken. Köpte te. Fint och dyrt te.

För hand vänder de på teabladen som kommer från krossen.
Vildapa utanför Botaniska

Örtmedicinskola i en skogsdunge av en örtläkare. Riktig örtläkare med certifikat och allt.

Botar inte det vi köpte så åker vi tillbaka och stämmer honom.

Han visade ett tackmail från 2003 från någon tysk som var nöjd. Så då vet vi att allt han berättade var sant och att medicinerna kommer att hjälpa.

Vandrade en och halv timme i den Botaniska Trädgården. Tänk så häftiga träd det finns på jorden.

Lyckade preja några kärlekspar i jakt på en bänk, så vi kunde sitta i skuggan och halvslumra.

Sen till ädelstensmånglaren. Förälskade mig i en blå stjärnsafir. Underbart vackra stenar – jag är ju ingen brillistjej: hade jag varit det så hade de kastat ut mig för att jag dräglat på hela sortimentet med Safirer i brilliant- eller diamant slipning.

Blå safirer och andra ädla stenar
Guldsmederna i arbete
Chaufförens mamma, fru och son i hemmet

Lunch.

Nytt stopp på en träsniderifabrik. Tur att balkongen är för liten: annars hade jag låtit skicka hem diverse snygga teakmöbler. Och annat stort och gott!

Efter var vi hembjudna till chaufförens familj på fika, d v s vi fikade och de tittade på. Jag tror att de hade bettat om hur, och om, deras soffa skulle hålla för Sören och mig. Sri Lankeser, i synnerhet kvinnorna är ju så små och nätta att man blir orolig. Det är dessutom vackra i sina Saris då de mest liknar små dockor.

Sista stoppet för dagen blev Tandtemplet i centrala Kandy. Vi blev snabbt begåvade med en egen guide där. Vi kom precis innan mässan  började, men nu var det inte bara penningpåsarna som var slut, så vi styrde kosan hemåt.

Lotusblommor
Här läggs lotusblommor och tankar sänds till någon avliden
Två munkar hänger och väntar på cermonistart
Inne i Tandtemplet visas ett skådespel morgon och kväll

Sören somnade efter dusch och… hallå… zzzzzzzz…

Det tar på krafterna med intryck och nya lärdomar.

 

 

About Mia Mathiasson 167 artiklar
Numera medelålders. Reser inte längre med barnen, reser med min blivande man och så har jag gjort sedan sex år tillbaka - men inte varit så flitig på att skriva.

Var den första som kommenterar

Svara till