Skidåkning off-pist där reseförsäkring behövs

Reseförsäkringar

Om du ska på en veckas semester eller liknande räcker oftast en vanlig hemförsäkring. I alla hemförsäkringar ingår en reseförsäkring som gäller i 45 dagar. Men är du borta i mer än 45 dagar, ska studera eller resa, behöver du ett tillägg. Reseskyddet i hemförsäkringen ger ersättning för de viktigaste skaderelaterade incidenterna såsom sjukvårdskostnader, olycksfall eller om du blir akut sjuk. Ev. sjuktransport hem och akut tandvård ingår oftast. Likadant stölder upp till ett visst belopp ingår, men kolla alltid upp vad som gäller i din försäkring.

Ska du vara borta i mer än 45 dagar behöver du som sagt ett tillägg. På ERV.se finns riktigt bra reseförsäkringar, och på denna sidan har vi listat de vanligaste som passar vid resande. Innan du reser är det också bra att se hur läget är för de land/länder du ska resa till. ERV har en bra landsguide. Det är också bra att följa upp om det finns en planerad strejk i landet du ska åka till.

Reseförsäkring Ung

Reseförsäkring Ung är den billigaste försäkringen och täcker endast det mest grundläggande. Du kan däremot göra tillval till den här basförsäkringen efter ditt behov. Försäkringen täcker bl a sjukdom och olycksfall, missad avresa, försenat bagage. Dock ingår sjukdom och olycksfall endast vid resor längre än 45 dagar). Tillval som du kan göra till den här försäkringen är:

  • om din resa är kortare än 45 kan du lägga till sjukdom och olycksfall.
  • skydd av bagage – täcker upp till en viss summa förlust eller stöld av bagage
  • sportutrustning- täcker försening, skada och stöld av utrysning. Här ingår också hyrd utrustning.
  • Är din resa kortare än 45 dagar är försäkringen en komplettering till din befintliga hemförsäkring.

Reseförsäkring Bas

I basförsäkringen ingår det som finns ovan i grundskyddet Ung men det täcker även om resan blir försenad, självriskskydd och eliminering av självrisk när du hyrt bil eller liknande.

Reseförsäkring Plus

Med den här försäkringen tillkommer ersättning bl a. vid oförutsedda saker händer som gör att din semester inte blir som du tänk dig, om du blir sjuk mer än halva restiden eller om du måste avbryta din semester. Tillvalen på försäkring Bas och Plus är samma som för Reseförsäkring Ung.

Reseförsäkring Backpacker

En prisvärd reseförsäkring som täcker bl a läkarkostnader, missad avresa, försenat bagage och hemtransport. Självrisken är 1000 kr. Är speciellt anpassad för backpackers eftersom den går enkelt att förlänga. För dig som:

  • Ska resa i mer än 2 veckor
  • Inte har någon hemförsäkring
  • Ska backpacka eller jobba korta perioder
  • Har en hemförsäkring men vill ha reseskydd efter 45 dagar (när hemförsäkringen upphör att gälla) och vill ev. testa lite äventyrligare aktiviteter
  • Är under 35 år (Om du är äldre finns Reseförsäkring Bas eller Plus som alternativ)

Reseförsäkring Extremsport

En försäkring för den som kommer utöva aktiva och extrema sporter på sin resa dvs. lite mer riskfyllda aktiviteter. Alla sorters aktiviteter omfattas under förutsättning att de är godkända och tillåtna enligt de lagar och riktlinjer som finns i det landet där den utövas.

Självrisken är 1000 kr vid olycksfall eller sjukdom. Skydd av bagage vid stöld och skada är upp till 25 000 kr, och för sportutrustning 10 000 kr. Sedan ingår också läkarkostnader om du blir sjuk eller skadad.

Utöver dessa försäkringar erbjuder också ERV andra reseförsäkringar såsom ett avbeställningsskydd, en speciell försäkring om du ska studera utomlands och även försäkringar för hela grupper.

VISA-kortet

Du vet säkert att du har en gratis reseförsäkring och avbeställningsskydd när du betalar resan med ditt Visa-kort och du betalar 50-75% av din resa på kortet beroende på vilken bank du har? Det kan vara bra att kolla upp vad som står i villkoren för din bank. De flesta kreditkorten ger försäkring i upp till 60 dagar, men som sagt kolla vad du har för villkor på din bank.

Om Europeiska sjukvårdskortet (EU-kortet)

EU-kortet ger dig rätt till nödvändig sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. Kortet är gratis. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Med EU-kortet betalar du lika mycket för sjuk och tandvården som de som bor i landet. Du betalar alltså patientavgiften själv. Det är viktigt att poängtera att EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring. Här kan du även läsa mer om vad du ska tänka på för din reseförsäkring när du ska resa till USA.

Försäkring vid bilhyra

Hyrbilsförsäkringar är normalt inte inkluderade i hemförsäkringen eller försäkringarna ovan. Detta är dock inget problem eftersom det alltid ingår försäkring om du hyr bil hemifrån via en svensk återförsäljare.

Självriskeliminering

I vissa av försäkringarna ovan ingår det självriskeliminering vilket i vissa länder kan bli en ganska dyr kostnad, speciellt i Europa. Försök alltid att ha självriskeliminering via din reseförsäkring eller ditt kreditkort som du bokar hyrbilen med. Det finns flera kreditkort där detta ingår.

Läs mer om hyrbilsförsäkringar